'Tourmanager' Willie van Kooij uit Hoevelaken en performer Frans Kas zetten zich in voor zorglocaties.
'Tourmanager' Willie van Kooij uit Hoevelaken en performer Frans Kas zetten zich in voor zorglocaties. Arjen Gerritsma

Muzikale [genietmomenten] voor dementerende ouderen

Frans Kas zingt bij zorglocaties

9 december 2020 om 09:46

Inmiddels heeft Kas zijn eerste optreden voor de stichting verzorgd voor de cliënten van de Stichting Philadelphia Zorg in Amersfoort. ,,Ik ken de stichting via zanger Jurgen Jonkers die aan de fundatie heeft gestaan. We werken soms samen bij optredens en daardoor kreeg ik een indruk van zijn werkzaamheden voor de stichting waar hij ambassadeur van is”, vertelt Kas alias Franky Stardust. Het sprak hem bijzonder aan. Mensen met zijn zang bereiken en een genietmoment bezorgen is Kas op het lijf geschreven. Hij is al vijfentwintig jaar actief in het artiestenvak en zet zich al jaren in voor zorglocaties. Het ambassadeurschap van de stichting sluit dan ook feilloos aan bij zijn optredens.

CORONATOUR Afgelopen zomer deed Kas pro deo een ‘Coronatour’ langs zorglocaties in Nederland. In Nijkerk trad hij onder meer in de buitenlucht op bij zorgcentra St. Jozef en De Pol en voor de cliënten/bewoners van Prins Heerlijk, Interakt Contour en De Voorde. ,,Een heerlijke doelgroep”, zegt hij.


Het werd een bijzondere tour met meerdere optredens per week, maar die een hele andere opzet en benadering vergden. ,,Ik ben fysiek ingesteld. Door oogcontact te maken wil ik iedereen bereiken. Ik doe een dansje of geef een knuffel. Maar door de coronamaatregelen kon ik niet dicht bij de mensen komen. Het was pittig, maar het gaf veel energie en het was dankbaar werk om te doen. Ik denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. We zijn nu hier en maken plezier”, aldus Kas.


ONTROERD Hij vertelt hoe hij ontroerd raakte toen hij een bewoonster die door dementie helemaal verstild was, een reactie wist te ontlokken met zijn lied. En wat een bijzondere ervaring het was om op te treden zonder publiek, maar voor een webcam waar de bewoners zijn optreden konden volgen. ,,Het was heel vreemd om dat te doen, je hebt dan geen interactie met de bewoners.”


Kas past zijn repertoire aan de doelgroep aan. ,,Bij ouderen in zorgcentra zing ik bijvoorbeeld zeemansliedjes, die zijn herkenbaar voor hen. Voor jong dementerenden heb ik een ander repertoire, zoals Celebration. Mensen met een verstandelijke beperking houden van de liedjes van Frans Bauer. Een optreden heeft een positieve uitwerking die nog lang nawerkt en waarover ze met elkaar spreken.”


STICHTING Kas hoopt als ambassadeur van de stichting ‘Ik Weet Dat Jij Het Weet’ bewoners van zorglocaties nog meer genietmomenten te bezorgen. De stichting is op 27 september 2019 op vrijwillige basis opgericht naar aanleiding van het succes van de ‘Ik-weet-dat-jij-het-weet-optredens’ van Jurgen Jonkers. Deze optredens ontstonden toen hij het lied ‘Ik weet dat jij het weet’ schreef voor zijn moeder die Alzheimer heeft. Door deze ziekte veranderde zijn moeder en ook hun band. Jonkers wilde dit niet alleen maar negatief beleven. Er waren nog steeds mooie en ontroerende momenten van herkenning ergens ver weg in de ogen van zijn moeder en soms een opening. Het lied van Jonkers gaat onder meer over het zien wegglijden van zijn moeder en over samen van momenten genieten.


WENS De optredens van de stichting hebben een bijzonder concept. Ze zijn niet alleen bedoeld voor ouderen die dementie hebben, maar voor alle betrokkenen van de zorglocatie. Het is de wens van de stichting dat medewerkers, verzorgenden, vrijwilligers, mantelzorgers, familie en anderen bij de optredens aanwezig zijn en meegenieten. Op deze manier zet de stichting zich samen met de artiest in om de algehele positiviteit onder de bewoners en betrokkenen binnen een locatie te stimuleren.


Vaak is er onvoldoende budget bij zorglocaties om artiesten in te huren. De zorglocatie kan dan een beroep op de stichting doen die helpt om deze optredens mogelijk te maken dankzij donaties. De stichting geeft bij optredens ook ondersteuning op andere manieren, bijvoorbeeld door het inzetten van vrijwilligers. Bedrijven die maatschappelijk betrokken zijn kunnen participeren in optredens bij zorglocaties. Dat kan ook bij een lokale zorglocatie zijn waar het bedrijf affiniteit mee heeft. Als blijk van waardering en dank wordt op Facebook aandacht aan deze bedrijven geschonken.


‘TOURMANAGER’ Kas werkt bij zijn optredens voor zorglocaties nauw samen met Willie van Kooij uit Hoevelaken. ,,Hij noemt me zijn tourmanager”, zegt ze lachend. Hun samenwerking is ontstaan door een gezamenlijk project waar ze elkaar ontmoet hebben. ,,Toen heb ik hem aan zijn (welbekende) rode jasje getrokken”, vertelt Van Kooij. Ze ontdekten hun gemeenschappelijke genegenheid voor bewoners in zorglocaties. Het lag hun na aan het hart dat bewoners gedurende de eerste golf van het coronavirus aan huis waren gebonden en geen bezoek mochten ontvangen. ,,Ik regel de optredens in de zorglocaties en maak afspraken wat we nodig hebben. Het leek ons leuk om ook wat voor de bewoners mee te nemen. Daarvoor heb ik een bakkerij en een bloemist benaderd. Ik kreeg een doos met gevulde koeken en rozen. Na een optreden spreken we de bewoners bemoedigende woorden toe in deze moeilijke tijd”, vertelt Van Kooij.


,,Willie is er heel gedreven in”, zegt Kas. Ze zet zich ook in voor de stichting ‘Ik Weet Dat Jij het Weet’ en heeft hiervoor een eerste optreden voor Kas geboekt, dat op 21 november buiten plaatsvond bij Stichting Philadelphia Zorg in Amersfoort. ,,Er zijn best mogelijkheden om coronaproof op te treden”, zegt ze. Kas en Van Kooij werken ook samen bij het radioprogramma Ochtendfinale van A1-Mediagroep. ,,Frans heeft gevraagd of ik zijn co-presentator wilde worden. Ik verzorg ook de productie van het programma”, aldus Van Kooij. Meer informatie over Stichting ‘Ik Weet Dat Jij Het Weet' is te vinden op: www.ikweetdatjijhetweet.nl of via Willie van Kooij: tel. 06 - 21 41 02 86.


In de krant van woensdag 2 december stond per abuis de naam van zanger Frans Kas verkeerd vermeld, door een fout van de redactie, en niet van de correspondente.

Afbeelding