Wouter en Gea Haandrikman zijn de trotse pleegouders van van Sanne en Amira.
Wouter en Gea Haandrikman zijn de trotse pleegouders van van Sanne en Amira. Gea Haandrikman

‘We doen dit met heel ons hart'

4 november 2020 om 10:05

Wouter en Gea zijn pleegouders

Maranke Pater

NIJKERK In het kader van de Week van de Pleegzorg biedt Stad Nijkerk.nl een inkijkje in de pleegzorg in de gemeente Nijkerk. In het slot van dit drieluik richten we ons op het pleegouderschap in Nijkerk. Gea Haandrikman is al 8,5 jaar pleegmoeder van Amira en Sanne.

Na een tijd een gezin te hebben gesteund en een tienermoeder te hebben opgevangen in huis, wilden Wouter en Gea uit Nijkerk kijken of ze crisisopvang konden combineren met de zorg voor een tienermoeder met haar baby. ,,Dit liep anders dan we van te voren dachten. Amira kwam bij ons, maar we wisten niet wat ons precies te wachten stond. We zagen echter meteen dat het een geweldig kind was en ons hart wilde niets liever dan zorgen voor dit kind. Er kwam veel bij de zorg voor Amira kijken en omdat ze langer zorg nodig had, wilden we haar dit graag bieden”, vertelt Gea.


TROTSE PLEEGOUDERS Ondertussen kon de moeder van Sanne de opvoeding niet meer aan. Het begeleid wonen slaagde niet en in goed overleg konden Wouter en Gea ook Sanne opvangen. ,,Dit was de wens van de moeder zelf. We hebben een erg goede relatie opgebouwd en Sanne is daarom ook langdurig pleegkind geworden. Ineens hadden we twee pleegdochters van dezelfde leeftijd." Met goede begeleiding van jeugdzorg konden ze deze twee meiden een thuis bieden. ,,Ik vertel iedereen dat ik dit met heel mijn hart doe. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat het zo mooi is om te doen, ook ik voel me volledig moeder van deze kinderen. Wij zijn echt de trotse pleegouders van Sanne en Amira.”


Inmiddels is door de rechtbank besloten dat kinderen in een pleeggezin blijven wonen tot 18 jaar. Maar van Wouter en Gea mogen ze ook tot na hun 18e jaar bij hen blijven wonen. ,,Wie een plekje in zijn of haar huis heeft, en in het hart, zou zich ook kunnen openstellen voor pleegzorg. Wij hadden niet kunnen bedenken hoe mooi dit werk is. Als je situatie thuis stabiel is, dan is dat een goede plek waar een kind met een rugzakje tot rust kan en mag komen."

p        Lees verder op Stad Nijkerk.nl. Daar vindt u ook twee andere verhalen over pleegzorg in Nijkerk