Afronding van Samen aan Zet

4 november 2020 om 09:34

'Het is onderdeel van ons werk'

Maranke Pater

NIJKERK De gemeente Nijkerk rondt begin volgend jaar de voorstellen die gehonoreerd zijn uit Samen aan Zet af.

De gemeente zette Samen aan Zet in 2016 op, wat als dialoog met de samenleving werd gezien. Inwoners, bedrijven en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties konden zelf mee praten over de toekomst van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen. Het initiatief en de opdracht voor ‘Samen aan Zet’ kwam van de gemeenteraad en werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het A+O fonds Gemeenten.


PROJECTEN Binnen vijf dialooggroepen werden er verschillende projecten ontwikkeld. Van Leefstijl (sport, cultuur en gezondheid), Economie en bedrijfsomgeving (werk, bedrijven en winkels, duurzaamheid en recreatie), Veiligheid en handhaving ( openbare orde, regels en vergunningen), Wonen en woonomgeving (huisvesting, afval, openbare ruimte, landschap en afval) tot Sociaal Domein (welzijn en zorg, jeugd en onderwijs). Samen aan Zet is nu nog onderdeel van de gemeentelijke begroting. Nog steeds zijn er een paar projecten die tot uitvoering zouden komen, maar niet tot wasdom zijn gekomen door de coronacrisis. Wethouder Harke Dijksterhuis: ,,Een aantal van deze projecten is dit jaar pas gestart of kon niet worden uitgevoerd door de coronacrisis. We hopen dat deze volgend jaar wel door kunnen gaan. Door deze projecten volgend jaar af te ronden, hechten we ook het reguliere beleid af.”


SAMEN BELEID GEMAAKT Dijksterhuis kijkt terug op een mooi initiatief binnen de gemeente Nijkerk. ,,Het is goed geweest om onze bakens te verzetten en om vanuit de samenleving ideeën op te halen. Er zijn projecten opgestart over de hele breedte van de samenleving. We hebben hierdoor samen beleid kunnen maken met de inwoners.” Samen aan Zet heeft er volgens de wethouder voor gezorgd dat de gemeente inwoners en organisaties meer betrekt bij het maken van plannen voor de gemeente. Dijksterhuis: ,,We zullen dit voor de komende jaren nog steeds blijven doen, het is onderdeel van ons werk geworden. Door Samen aan Zet is er ook veel veranderd binnen de gemeente.”