Diverse organisaties ondertekenden maandag het convenant.
Diverse organisaties ondertekenden maandag het convenant. ARJEN GERRITSMA

Gezamenlijke aanpak bij verward gedrag

4 november 2020 om 09:28

Organisaties tekenen verdrag voor betere hulp

Maranke Pater

NIJKERK Om mensen met verward gedrag een zo veilig en zinvol eigen leven te bieden hebben diverse organisaties binnen de gemeente Nijkerk hun krachten gebundeld en het convenant ‘sluitend aanpak jongeren met verward gedrag’ getekend.


De Gemeente Nijkerk, Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Gemeente Nijkerk, Woningstichting Nijkerk, Welzin Buurtbemiddeling en GGZ Centraal waren maandag aanwezig voor de ondertekening van het verdrag. In 2018 werd voor het eerst een bijeenkomst rondom dit thema tussen de partijen gehouden. Wethouder Harke Dijksterhuis: ,,We richten ons in bijeenkomsten op inwoners van de gemeente Nijkerk met psychiatrie problematiek of mensen met dementie. Om goede begeleiding te kunnen bieden, activiteiten te kunnen organiseren voor deze doelgroep en om bepaald gedrag te signaleren was het vastleggen van een convenant als dit noodzakelijk.”


In het convenant is de werkwijze van elke deelnemende partij vastgelegd. Dijksterhuis: ,,Er staat beschreven wie welke rol heeft op het moment dat er verward gedrag optreedt. Er zijn in Nijkerk een heleboel mensen die zorg en begeleiding nodig hebben, zeker in een tijd als deze met het coronavirus. De politie constateert dat er steeds meer meldingen komen van verward gedrag.”


REGLEMENT Een aantal jaar geleden lag dit op 35, inmiddels is dit met tien personen per jaar gestegen. Dijksterhuis: ,,Het is een relatief kleine groep, maar daarom is het belangrijk om er goede afspraken over te maken.” Om op een goede en zorgvuldige wijze persoonsgegevens te kunnen uitwisselen, is er een privacyreglement opgesteld dat voldoet aan de privacywetgeving. Dit reglement maakt onderdeel uit van het convenant.


JONGERENWERK Renger Walet, voorzitter van de stichting Jeugd- en Jongerenwerk, vindt het belangrijk om ook vanuit het jongerenwerk betrokken te zijn bij het convenant. Walet: ,,Mensen denken bij verward gedrag aan volwassenen of senioren, maar er zijn ook jongeren met psychische problemen en verward gedrag.”


Het voordeel aan het convenant vindt Walet dat hierdoor jongeren met verward gedrag ook besproken mogen worden in een overleg met de andere organisaties. ,,De wet op de privacy hield ons hier in tegen. Ik ben ervan overtuigd dat de AVG heel goed is als je het hebt over persoonsgegevens, maar het was wel een belemmering om mensen te bespreken. Nu kunnen we samen besluiten om goede maatregelen te nemen.”


SNELLER HULP Dankzij de samenwerking krijgen personen met verward gedrag sneller hulp. Ook is de hulp beter omdat de organisaties hun hulp goed coördineren. Zo is er bijvoorbeeld één aanspreekpunt voor de persoon met verward gedrag. En deze persoon krijgt meer eigen regie; hij praat met de hulpverlener over wat hij nodig heeft. Dijksterhuis: ,,We zijn heel nadrukkelijk als we mensen begeleiden en hulp verlenen: we besluiten niet over mensen, maar doen dit in samenspraak met mensen. Wat is voor hen de beste begeleiding en welke hulpverleners stemmen dit met elkaar af?”