Afbeelding
Stichting Nijkerk voor Gruisor

Corona maakt het werk van Nijkerkse stichtingen lastig

3 november 2020 om 14:35

NIJKERK Door de coronacrisis komen de goede doelen die door Nijkerkse stichtingen geholpen worden in het nauw. Transporten naar het buitenland zijn deels stil komen te liggen en vrijwilligers kunnen niet reizen. Vrijwilligers van de stichting GOZH, Nijkerk voor Gruisor en de stichting Indira Nepal vertellen over de moeilijkheden waar ze in deze tijd mee te maken krijgen, maar zien ook mogelijkheden.

Stichting Nijkerk voor Gruisor deelt jaarlijks kerstpakketten uit in Roemenië, maar door de coronacrisis zal het lastig worden. Voorzitter Tjeerd Bralts: ,,Ik zie ons dat dit jaar nog niet doen. We weten nog niet hoe we dit wel voor elkaar kunnen krijgen, maar zeker is dat we niet blind ons geld willen overmaken.”

Ook Stichting Indira Nepal loopt tegen de nodige moeilijkheden aan. ,,De kinderen in de opvanghuizen die wij steunen zijn in acht maanden tijd allemaal gegroeid en hebben dus kleding nodig. We konden alleen lange tijd niks opsturen omdat er geen vliegtuigen gingen", vertelt voorzitter Ingrid van de Pol. Sinds een week of drie vliegen er weer vrachtvliegtuigen, maar noodpakketten versturen kost rond de 60 euro per pakket van tien kilo en dit bedrag is gedurende de lockdown vorderde hoger geworden. ,,We hebben net 200 kilo hulpgoederen opgestuurd. Alles is onderweg. Er zit onder meer kleding en medische hulpmiddelen zoals verband en pleisters in.”

De stichting GOZH (Geef Om Zwerf Honden) heeft vorige week eindelijk weer een transport met hulpgoederen richting Roemenië kunnen sturen. Gerda Kluun, voorzitter en oprichter van de stichting: ,,We zijn niet zelf op pad gegaan, maar hebben connecties met vrachtwagenchauffeurs die naar Roemenië rijden. In Roemenië zit een depot en daar vandaan worden de hulpgoederen voor de asiels en voor de dierenkliniek die we hebben opgericht verzonden. We zijn blij dat we nog een transport hebben kunnen doen, stel dat Nederland in lockdown gaat, dan wordt het lastiger.” Toen het coronavirus uitbrak, werd aan de stichting gevraagd of ze nog medische goederen over hadden voor het Nederlandse zorgpersoneel. ,,We hebben toen meteen onze mondkapjes, handschoenen en schorten gedoneerd. Op dat moment konden wij toch niet naar Roemenië toe om het af te leveren.”

p        Lees het hele artikel als Premium- abonnee op Stad Nijkerk.nl


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding