Afbeelding
Harry Koelewijn

College past bezuinigingen aan na reacties

3 november 2020 om 14:13

NIJKERK Het college van de gemeente Nijkerk heeft enkele bezuinigingsvoorstellen aangepast. Dat gebeurde nadat het college 21 reacties kreeg (17 van organisaties en 4 van inwoners) op de programmabegroting 2021-2024, het transformatieplan sociaal domein en de bezuinigingsvoorstellen voor het sociaal domein. ,,Het zijn stuk voor stuk positieve én constructief kritische reacties en er zijn veel nuttige tips doorgegeven”, aldus het college. ,,We waarderen het zeer dat maatschappelijke organisaties en inwoners op deze manier hun betrokkenheid tonen. Diverse partijen hebben aangegeven bij de verdere uitwerking betrokken te willen worden en dat gaat ook gebeuren.”


Naar aanleiding van de reacties, heeft het college de voorstellen opnieuw overwogen en stelt de gemeenteraad de volgende wijzigingen voor: Het voorstel rondom de mantelzorg waardering aan te passen, naar een nog nader te bepalen waardering ter waarde van 50 euro. Alle bezuinigingsvoorstellen wat betreft het voorliggend veld (onder meer bibliotheek, jeugd- en jongerenwerk, Sigma) voor nu niet uit te voeren. De bezuinigingsvoorstellen worden bij de transformatie betrokken en afgewogen bij de inkoop voor 2022 en verder. ,,We betrekken daarbij het aanbod van meerdere organisaties (Humanitas, PCOB, Nijkerks Diaconaal Beraad) om hun vrijwilligers meer in te zetten.” De Wegwijzer te handhaven als hét informatiepunt en te bezien of andere informatiedragers hiermee samengevoegd kunnen worden. Daarbij wel 20.000 euro bezuinigen op de Wegwijzer. In 2021 een eenmalige impuls van 30.000 euro voor de uitvoeringsnota laaggeletterdheid te doen. Eventuele bezuinigingen ten aanzien van stop drugs te bezien na een evaluatie in 2021.


Twee chimpansees doodgeschoten na ontsnapping

AMERSFOORT Twee chimpansees zijn dinsdagmorgen rond 10.30 uur uit hun verblijf ontsnapt in DierenPark Amersfoort. De situatie was snel onder controle en er zijn geen bezoekers of medewerkers gewond geraakt, meldt het dierenpark. Om een verdere escalatie te voorkomen, zijn de twee mannelijke chimpansees doodgeschoten. ,,Wij betreuren deze gebeurtenis enorm." Volgens het dierenpark gaat het om een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen. De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Er zijn in ieder geval geen technische mankementen ontdekt aan het verblijf. ,,De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten", laat het dierenpark weten. ,,Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park."