Bewoners kunnen reageren op Plein-plan

Reageren kan tot 23 oktober

p 1

Een duidelijke route naar de haven staat eveneens op het nieuwe plan. ,,Het moet echt een promenade richting de haven worden. Op deze manier ontstaat er ook een zichtlijn naar de haven.” Water komt ook terug op het Plein als speels element, in de vorm van bedriegertjes of een fontein. Van Midden: ,,Uit de vele reacties die we hebben gekregen merken we dat mensen graag iets voor kinderen op het Plein gerealiseerd willen zien."


FIETSEN Voor de vele fietsen in de stad is een fietsenstalling tussen de bomen op het Plein voor boekhandel Roodbeen en Freewear bedacht. ,,Op het moment dat er een evenement is, moeten fietsen op de Koetsendijk of het Gele Weiland worden gestald. Hier komt een fietsenstalling die overzichtelijk wordt ingericht.” Het benadrukken van het Plein als een samenkomst van meerdere belangrijke straten staat ook hoog op het wensenlijstje van de leden van het Platform. ,,Van oudsher was het Plein een plek waar de straten vanuit Spakenburg, Putten en Barneveld op uit kwamen. We willen die historische lijnen weer duidelijk maken in het nieuwe plan.”


KUNSTBANK Op het Plein staan een aantal markante elementen die op het vernieuwde Plein weer een plek moeten krijgen. Het Boerenmaandagbeeld, de Kunstbank van Linda Verkaaik met verschillende Nijkerkse elementen, de waterpomp, het muziekpodium en de lantaarn die burgemeester Van Kluyve ooit ‘kreeg’ bij zijn 25-jarige ambtsjubileum van de burgerij in 1935.


Inwoners van de stad mogen meebeslissen of deze elementen weer een plek krijgen en waar ze dan in hun ogen geplaatst moeten worden. ,,De werkgroep overweegt een mobiel podium te laten plaatsen, omdat veel mensen in hun reacties laten weten dat ze het muziekpodium onhandig geplaatst vinden.”


Het belangrijkste is volgens de leden van het platform dat inwoners van de stad meepraten over de te maken beslissingen. Onlangs stuurden bewoners van de Koetsendijk en de Kolkstraat een brief naar de gemeente omdat zij zich niet gehoord voelden in de nieuwe plannen. ,,We hebben ze meteen een brief gestuurd met de vraag of ze alsnog kunnen reageren, want we willen graag dat deze feedback onderdeel wordt van de nieuwe plannen.”


Op het Plein zelf staan informatieborden en de mogelijkheid via een qr-code om te reageren. Ook op de website van het platform, www.platformbinnenstadnijkerk, staat het ontwerp en een reactieformulier waarmee tot 23 oktober een reactie gegeven kan worden.