Een woning in regio Nijkerk werd in het derde kwartaal voor gemiddeld 441.000 euro verkocht.
Een woning in regio Nijkerk werd in het derde kwartaal voor gemiddeld 441.000 euro verkocht. Archief BDUmedia

Woningprijzen bijna 17 procent hoger

Woning in regio kost gemiddeld ruim 4 ton

NIJKERK De gemiddelde verkoopprijs van een woning in de regio Barneveld, waar ook Nijkerk en Nijkerkerveen onder vallen, is in het derde kwartaal met 16,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een woning in deze regio werd in Q3 voor gemiddeld 441.000 euro verkocht. Ook het aantal verkochte woningen steeg deze periode ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Er veranderden 247 woningen van eigenaar, een toename van 20,6 procent.


Hoevelaken valt onder NVM-regio Amersfoort. In die regio steeg de gemiddelde verkoopprijs met 10,6 procent naar 397.000 euro. Het aantal verkochte woningen in deze regio steeg met 15 procent naar 796 woningen. Dat blijkt uit cijfers die de NVM heeft gepubliceerd. In het derde kwartaal wisselden in heel Nederland 41.600 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van ruim veertien procent ten opzichte van een jaar eerder en het hoogste aantal in drie jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs steeg naar 354.000 euro, twaalf procent meer dan een jaar eerder.


VERRUIMING NODIG Volgens de makelaarsvereniging heeft de consument ‘nauwelijks meer iets te kiezen’, waardoor de prijzen verder stijgen. ,,De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden”, schrijft NVM-voorzitter Onno Hoes in een persbericht. ,,Het aanbod krimpt namelijk flink, maar huizenkopers blijven zich aandienen. Dat drijft de verkoopprijzen steeds verder op.”


De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van makelaars die bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn aangesloten. De NVM-regio Barneveld bestaat uit de gemeente Barneveld en de plaatsen Nijkerk en Nijkerkveen. Hoevelaken valt onder de NVM-regio Amersfoort, dat verder bestaat uit de gemeenten Amersfoort, Woudenberg, Leusden en Bunschoten en de plaats Soest.