In zogeheten isolatoren, die in Nijkerk worden gemaakt, bestuderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam het coronavirus.
In zogeheten isolatoren, die in Nijkerk worden gemaakt, bestuderen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam het coronavirus. Sebastian van Damme

Nijkerkse isolatoren onmisbaar in strijd tegen corona

'We zijn hartstikke trots'

Maranke Pater

NIJKERK In de laboratoria van het Erasmus MC in Rotterdam wordt veel onderzoek gedaan rondom het coronavirus. Onderzoekers bestuderen het virus, hoe het wordt overgedragen en hoe het ziek maakt. Maar ook welke medicijnen tegen het virus kunnen werken. Dat gebeurt in zogeheten isolatoren, speciale onderzoekskasten. De kasten worden gebouwd in nauwe samenwerking met de ITEQ Group uit Nijkerk.


Het Nijkerkse bedrijf ontwikkelde en produceerde 25 isolatoren voor het Erasmus MC. Een isolator wordt in een laboratorium gebruikt en is een behuizing waar je twee handen in kunt steken. In de isolator zitten twee lange handschoenen waar mouwen aan zitten. Hierdoor kunnen gebruikers in een geïsoleerde, gefilterde ruimte die onder druk staat, werken met virussen. Ze werken met pipetjes, met reageerbuizen en kunnen in de isolator alle onderzoeken die ze moeten doen uitvoeren. Ook een virus als corona wordt in een isolator onderzocht. Erasmus MC maakt al jaren gebruik van isolatoren, maar merkte gaandeweg dat de kasten eigenlijk niet meer voldeden. En dus moest er een aantal jaar geleden vervanging komen; kasten met hogere kwaliteitseisen, die wat betreft gebruik en materialen voldoen aan de strengste criteria.


CORONA Toen de medewerkers van ITEQ met dit project begonnen, bestond corona in Nederland nog niet. ,,Er waren al wel onderzoeken gaande, maar de apparatuur die het ziekenhuis ervoor wilde inzetten was sterk verouderd", vertelt Willy Janssen, Senior Accountmanager van de ITEQ Group. ,,Een onderzoeksbureau heeft gekeken wat er nodig was om de productie te starten en daar zijn wij mee aan de slag gegaan. Onze isolatoren zijn door de ontwikkeling van het virus op een compleet nieuwe afdeling voor virusonderzoek terecht gekomen. We zijn hartstikke trots dat we in deze tijd ons steentje kunnen bijdragen in de bestrijding van het coronavirus.”

p        Lees het hele verhaal over de Nijkerkse isolatoren op Stad Nijkerk.nl


iteq nijkerk 02