Martine van den Berg met haar boek, met als subtitel: 'Ontmaskering van de zwangerschapsmythe'.
Martine van den Berg met haar boek, met als subtitel: 'Ontmaskering van de zwangerschapsmythe'. Freek Wolff

'Klaar met [schone schijn] ophouden'

21 oktober 2020 om 10:05

Martine stelt zich kwetsbaar op in haar boek. Ze vraagt zich af waarom er een zweem van romantiek rond de zwangerschap hangt en er niet gesproken wordt over de fysieke en mentale worsteling die erbij kan komen kijken. ,,Laten we er lief, open en eerlijk over zijn. Het is niet alleen maar feest. Ik ben wel klaar met de schone schijn.” Daarom is de ondertitel van het boek ‘Ontmaskering van de zwangerschapsmythe’.

Van oorsprong komt Martine uit Kootwijkerbroek, waar ze opgroeide in een gezin met drie zussen. Ze kijkt terug op een 'goede jeugd', een tijd waarin ze haar vader hard zag werken op de boerderij.


SHETLANDPONY'S Samen met hem fokt ze - met flink succes - al lange tijd Shetlandpony’s. Haar moeder was altijd thuis. Dat staat in contrast met de ondernemende geest van Martine. ,,Ik ben compleet anders, maar zij zal daar nooit iets van zeggen. Dat vind ik zó lief, zo zonder oordeel.”

Na de Ruitenbeekschool bezocht Martine de mavo, het mbo en vervolgens de hbo-opleiding ‘small business & retail management’. ,,Dat was zó leuk! Het is gericht op ondernemerschap. Het eerste jaar startte ik met een groep studenten een bedrijfje van recyclebare tassen die we uit China importeerden. We lieten ze milieuvriendelijk bedrukken voor bedrijven.” Naast haar studie werkte ze ook voor een interieurontwerpstudio.

Het businessplan dat ze op school schreef, bracht ze na haar diploma in de praktijk, met als resultaat de winkel Liberty, een combinatie van kleding en interieur. ,,Samen met een oud-collega vond ik een mooi, oud pand in Amersfoort. Die zaak heb ik acht jaar gehad. Inmiddels is hij verkocht. Het was erg leuk, ik heb er veel van geleerd, maar het werd groter en groter. Mijn kracht ligt ook niet in aansturing van personeel. Ik ben meer van het creëren en mijn agenda werd te vol.”


SUPERNAÏEF Bovendien was Martine zwanger geraakt. Want toen ze haar partner Steffen de Vries leerde kennen, kreeg ze al snel een kinderwens. Maar die werd niet zomaar vervuld. Na een traject met hormonen (IUI) gebeurde dit toch. Ze was er in eerste instantie ontzettend blij mee. Maar dat duurde niet lang... Ze kreeg last van bekkeninstabiliteit en kon daardoor moeilijk werken en niet sporten. ,,Ik nam het mezelf kwalijk dat ik niet dankbaar was met de zwangerschap. Ik kon er niet van genieten en draaide daar niet omheen, maar mensen begrepen dat niet zo goed. Bovendien had ik een romantisch beeld over de bevalling. Daar zou ik mijn hand niet voor omdraaien. De verloskundige zei dat ik een bevalling uit het boekje had, dus had ik eigenlijk niks te zeuren. Maar ik vond het echt verschrikkelijk! Wat moet het zijn als je uitscheurt en geen lieve moeder en man om je heen hebt? Toen bedacht ik dat het niet normaal is dat we allemaal maar doen alsof dit het mooiste is wat je kan overkomen. We hoeven toch niet net te doen alsof?”

,,Het is toch niet normaal dat we doen alsof dit het mooiste is wat je kan overkomen?

Martine legt uit dat ze vooraf supernaïef is geweest over kinderen krijgen. ,,Ik hield van dag één van mijn baby, maar dacht dat ik makkelijk door het leven laveerde en dat dit er wel even bij kon. Dat heb ik mega onderschat. Want een kind krijgen betekent een hoofdtaak en dat zet alles op z’n kop. Zeker de eerste jaren kosten kinderen heel veel energie, want ze hebben je liefde nodig! Daar kun je je tegen afzetten, maar dat is niet eerlijk.”


SNAUWEN Martine had naast haar werk ook een druk sociaal leven. Ze houdt van sporten en is enorm aan haar vrijheid gehecht. Alle elementen in haar leven die voor haar geluk staan, kon ze niet vasthouden. Het gleed als zand tussen haar vingers door. ,,Je leven wordt door elkaar geschud: je ambitie, je financiën, je werk, je relatie met je partner, je hele vrouw zijn...

Ik stond ineens luiers te verschonen en allebei word je erg moe. Zie dan maar eens met elkaar te blijven praten, inplaats van te snauwen. Ik moest naar mijn werk, maar wilde bij mijn baby blijven. Was ik nog wel vrouw, of alleen nog een of andere melkfabriek? Dat vond ik allemaal heel ingewikkeld.”


De constatering bij zichzelf dat ze - ondanks alles - toch graag een tweede kind wilde, verraste haar ook. ,,Eerst ging die deur op een kier, maar het vreemde is dat je hem toch weer helemaal open zet. Dat is niet uit te leggen.”

Na Julius (4) kreeg Martine met haar man een tweede zoon: Friso (2). En na een stiltereis van vijf dagen in Italië, besloot Martine de winkel te verkopen en begon ze haar persoonlijke ervaringen op te schrijven. Na een schrijfcursus bracht ze onlangs het boek uit. ,,Voor moeders die niet hoeven te denken dat ze gek zijn als ze identieke ervaringen hebben als ik.”


Intussen richtte de schrijfster ook een online platform op: ‘Mom get a grip’. Ze maakt bovendien podcasts met vrouwen die ambitieus zijn, bedrijven hebben, moeder zijn en ook dingen doen die ze leuk vinden. ,,Ik vind overigens dat vrouwen die puur en alleen thuis zijn voor hun kinderen absoluut oké. Laat dat duidelijk zijn. Als het maar jouw keuze is en dat je daar blij van wordt! Het is alleen zo jammer dat veel vrouwen met kinderen niet meer voelen wat ze het allerliefste doen. Je kunt soms kleine stapjes in die richting maken. Het is vaak een kwestie van goed organiseren.”


Martine gaat in november dit jaar ook trainingen aan moeders geven, samen met coach Charlotte van den Wall-Bake. ,,Ik vind het heel leuk om vrouwen weer in hun kracht te zetten.” Bovendien is de Barneveldse blij dat haar leven weer in balans is. ,,Als ik nu tijd met mijn kinderen heb, kan ik er echt helemaal voor ze zijn.”