Kosten jeugdzorg rijzen de pan uit

8 juli 2020 om 08:52

'Men moet durven stoppen met zorg'

NIJKERK Wanneer een behandeling niet aanslaat, moet men de durf hebben om de zorg stop te zetten. Dat zegt Hans Boer (ChristenUnie/SGP) naar aanleiding van de discussie in de Nijkerkse gemeenteraad hoe kan worden bezuinigd op het sociaal domein.


Wijnand Kooijmans

Vooral de kosten van de jeugdzorg rijzen de pan uit. Dat maakt dat alle partijen van mening zijn dat de uitgaven terug moeten worden gedrongen door meer grip op de kosten te krijgen. Alle partijen vinden ook dat de dreigende tekorten binnen de begroting eigenlijk niet moeten worden opgevangen door verhoging van de onroerendzaakbelasting.


INFORMATIE Irene Moes (PRO21) vindt dat het op dit moment niet mogelijk te beoordelen of bezuinigingen binnen het sociaal domein realistisch zijn. Daarvoor beschikt de raad, zo is haar mening, over te weinig informatie. Een geplande bijeenkomst in september kan mogelijk meer duidelijkheid verschaffen. ,,We moeten weten aan welke knoppen we kunnen draaien."


Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij) is van mening dat de zorg altijd leidend moet zijn en niet de kosten. Hij vindt dat blijvend getracht moet worden meer geld van het Rijk te krijgen voor jeugdhulp, omdat dit de grootste kostenpost is.


ZORG Klompenhouwer kwam met een lijst van 25 aandachtspunten die moeten bijdragen aan mogelijke bezuinigingen op het sociaal domein. Onder meer dringt hij aan op het controleren van zorgaanbieders, omdat zij er baat bij hebben de duurste zorg te leveren. Maar ook te controleren of de juiste zorg wordt geleverd.

Joop van Ruler (CDA) vindt dat een mogelijke oplossing kan zijn om het aantal zorgaanbieders te verminderen en alleen in zee te gaan met plaatselijke en regionale aanbieders van zorg. ,,Als zorg nodig is, moet deze er zijn", is wel zijn standpunt.


OPLOSSINGEN Wethouder Nadya Aboyaakoub deelt de zorgen van de raad. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan oplossingen die tot bezuinigingen leiden. Over oplossingen wil ze in september met de raad in gesprek.