Gemeente Nijkerk verwacht tekort van ruim drie miljoen

8 juli 2020 om 08:24

Fracties maken zich grote zorgen

NIJKERK Alle fracties in de Nijkerkse raad maken zich grote zorgen over het verwachte tekort van 3.279.000 euro waarmee de gemeente wordt geconfronteerd in 2020. Er worden echter geen mogelijkheden gezien hierin nog bij te sturen. Volgens wethouder Wim Oosterwijk is al gekeken of bezuinigingen mogelijk waren.


Wijnand Kooijmans

Kritiek is dat het college van burgemeester en wethouders te weinig inhoudelijk is ingegaan op het oplopen van de tekorten. Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij): ,,Het lijkt dat het college zich door het ontstaan van de tekorten laat verrassen en niet in staat is bij te sturen.” Hij signaleert dat de capaciteit van het ambtelijk apparaat is afgenomen en is bezorgd of dit geen gevolgen heeft voor de dienstverlening aan de inwoners.


VERZUIM Het ambtelijk apparaat heeft te maken met een groot arbeidsverzuim. Er wordt, zo zegt wethouder Mariëlle Broekman, niet langer gesproken over ziekteverzuim omdat er soms ook sprake is van een stukje vrolijk verzuim, zoals zwangerschapsverlof. Vooral in het begin van het jaar was het arbeidsverzuim hoog. Dat is, zo geeft Broekman aan, inmiddels teruglopen maar is met zeven procent nog altijd veel te hoog. Dat maakt dat dit jaar 600.000 euro nodig is voor de inhuur van personeel.


Naar aanleiding van een vraag van Klompenhouwer wanneer het gemeentelijke loket in Hoevelaken weer kan worden geopend zegt Renkema dat dit pas kan na het treffen van voorzieningen en dan vooral op het gebied van veiligheid. Renkema snapt dat het een item is dat bij partijen hoog op de politieke agenda staat, maar zegt dat met het treffen van de voorzieningen ook hoge kosten zijn gemoeid.


DE STUW Nog dit jaar wil het college komen met een kaderstelling voor de renovatie van De Stuw in Hoevelaken. Op dit moment vindt onderzoek plaats hoe hieraan gestalte kan worden gegeven nadat twee eerdere plannen vanuit de maatschappij zelf aangedragen geen doorgang konden vinden. Het onderzoek moet de mogelijkheden en onmogelijkheden inzichtelijk maken.


JEUGDZORG De tekorten binnen het sociaal domein ontstaan vooral door de jeugdzorg, maar ook binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning. Volgens Wim van Veelen (PRO21) maakt dit duidelijk dat vanaf de start in 2015 gemeenten te weinig geld van het Rijk hebben ontvangen om de taken binnen het sociaal domein financieel verantwoord uit te kunnen voeren. Ook Hans Boer (ChristenUnie/SGP) heeft op dit gebied zorgen. ,,De gemeente heeft al vele jaren geld bijgeklust. Dat kan niet zo doorgaan.”


Boudewijn van der Woerd (VVD) maakt zich grote zorgen over het tekort over 2020, omdat hierin kon geen rekening is gehouden met de mogelijke financiële gevolgen voor de gemeente van het coronavirus.


Maar ook niet met de 107.000 euro die de gemeente minder ontvangt van Optisport voor de exploitatie van het zwembad en de sporthallen. ,,Dat maakt dat de uitkomst steeds slechter dreigt te worden.”