Afbeelding
Pixabay

Extra parkeerruimte aan rand van nieuwe woonwijk

5 januari 2022 om 09:00 Nieuwbouw

NIJKERK Twee parkeerterreinen ter hoogte van de Paasbosweg 10 en de Oude Barneveldseweg 85 worden uitgebreid. Beide terreinen zijn gelegen in de overgangszone tussen het nieuwe woongebied Oude Barneveldseweg en de bestaande bedrijfskavels. Er mogen geen gevolgen zijn voor de openbare ruimte.

Ter hoogte van de Oude Barneveldseweg werkt de gemeente in samenwerking met Samen Thuis vastgoedontwikkeling aan een nieuwe woonwijk met ongeveer 165 woningen. Aan de zuidkant van het plangebied staan enkele kantoorpanden. Twee eigenaren van deze panden hebben aangegeven dat zij behoefte hebben aan uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen.

PARKEREN In het stedenbouwkundig plan voor de nieuwe woonwijk is er ruimte beschikbaar om die wensen in te vullen. De uitbreiding van de twee parkeerterreinen is alleen bestemd voor het realiseren van extra parkeerplaatsen. Het uitbreiden van het aantal vierkante meters aan kantoorgebouw is niet mogelijk.

ONDERZOEK Parkeren gebeurt nu gedeeltelijk aan de voorzijde van de kantoorpanden. Volgens het Nijkerkse college komt dit de beeldkwaliteit van de omgeving Paasbosweg niet ten goede. De gemeenteraad van Nijkerk heeft in december 2020 al aangegeven dat onderzocht moet worden of het mogelijk en wenselijk is om extra parkeerplaatsen te realiseren ten behoeve van omliggende bedrijven.

Dit onderzoek is inmiddels afgerond. Hieruit blijkt dat voor het plangebied voor woningbouw geen milieu-hygiënische beperkingen aanwezig zijn die een uitbreiding in de weg staan. Ook stedenbouwkundig bestaan er geen bezwaren tegen de uitbreiding van het parkeerterrein op het perceel aan de Oude Barneveldseweg.

BEZWAAR Er is wel een bezwaar tegen de voorgestelde uitbreiding van het parkeerterrein ter hoogte van Paasbosweg 10. Het ingediende plan gaat voor een deel ten koste van enkele parkeerplaatsen in de openbare ruimte van de nieuwe woonwijk. Daardoor wordt het benodigde aantal parkeerplaatsen in dit deel van de wijk niet gehaald. Daarnaast wordt een groene afscherming tussen de bestaande percelen en de nieuwe woonwijk hier weggehaald. Dat maakt dat harde eisen worden gesteld aan de uitbreiding.

De uitbreiding leidt niet tot extra verkeersbewegingen via de wijk, maar de parkeersituatie aan de voorzijde van beide bedrijven wordt wel verbeterd. Ook wordt tegemoet gekomen aan de wens van de eigenaren van de beide kantoorpanden.

Opzet is dat de twee uitbreidingsplannen voor de parkeerterreinen integraal deel uit gaan maken voor de procedure voor het opstellen van het bestemmingsplan dat de woningbouw mogelijk moet maken. Indien dit plan door omstandigheden wordt uit- of afgesteld, moet het plan rond de uitbreiding van de parkeerterreinen opnieuw worden getoetst. Deze komen dan niet in de overgangszone te liggen, maar aan de rand van het al bestaande openbare gebied. Dit vraagt een andere stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing en een planologische procedure.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie