De oliebollen van William van Brunselaar scoren goed bij het NBC.
De oliebollen van William van Brunselaar scoren goed bij het NBC. Maranke Pater

Oliebollenkraam Brunselaar is bekroond met goud

29 december 2021 om 17:00 Zakelijk

NIJKERK Oliebollenkraam Brunselaar, gevestigd naast de Intratuin op het Spaanse Leger, is door het Nederlands Bakkerij Centrum bekroond met goud. De oliebollenkraam staat al tien jaar op dit plekje in Nijkerk.

Eigenaar William Brunselaar is vandaag al vroeg opgestaan om het deeg voor de oliebollen te maken: ruim een uur moet het deeg rijzen om zo de basis te vormen voor een heerlijk product van de oliebollenkraam. Of het nou een oliebol, een krentenbol of een soes is: Nijkerkers en mensen uit de omgeving van de stad weten hun weg naar de kraam te vinden. Brunselaar: ,,Omdat we dit jaar tien jaar hier in Nijkerk staan, besloot ik om onze oliebollen op te geven voor een test van het Nederlands Bakkerij Centrum.” 

Vorige week kregen we te horen dat we het predicaat ‘Goud’ hebben behaald

GOUD Vanuit het centrum kwam een team naar Nijkerk om een pakket oliebollen op te halen om ze technisch te beoordelen. Van de kosten van de oliebol tot de knapperigheid van de korst en de vorm, alles werd gekeurd. ,,De keurmeesters van het Nederlandse Bakkerij Centrum testen alles, behalve de smaak, dat laten ze over aan de klanten. Het onderzoek heeft even geduurd, maar vorige week kregen we te horen dat we het predicaat ‘Goud’ hebben behaald, waar we natuurlijk hartstikke trots op zijn.”  

VASTE KLANTENKRING Hardlopers dit jaar zijn de oliebollen met Nutella: vooral onder kinderen een grote hit. Nieuw zijn de slagroomproducten: soezen en hoorntjes die ook gretig aftrek vinden onder zoetliefhebbers. ,,De mensen die in Nijkerk hun producten komen halen, vinden het fijn als er keuze is. Ik krijg hier veel dezelfde klanten, we hebben een grote vaste klantenkring. We liggen op een mooie route langs fietspaden en bij de middelbare scholen in de buurt, dus we bedienen regelmatig scholieren die hier wat lekkers komen halen. We staan ook op andere plekken in het land, maar in Nijkerk hebben we altijd leuke bezoekers aan de kraam.” 

Ieder jaar staat Brunselaar vanaf oktober op zijn vaste stek op het Spaanse Leger. ,,Vorig jaar besloot ik om voor het eerst tot en met februari te blijven staan en die maanden hebben we heel succesvol verkocht, dus ook nu zullen we tot en met 28 februari 2022 blijven.” 

 In Nijkerk hebben we altijd leuke bezoekers aan de kraam

SWEET SENSATIONS In het voorjaar bouwt Brunselaar de oliebollenkraam om naar het zomerconcept Sweet Sensations. ,,Ook dit was een experiment vorig jaar. Met deze zelfde kraam hebben we toen vooral ijs verkocht. De bakken waar nu oliebollen en krentenbollen in liggen, waren gevuld met diverse ijssmaken. Maar we hebben de kraam toen ook gevuld met chocolade, fruit en Bubble Waffles, die op social media onder jongeren enorm populair zijn. We zagen dagelijks tientallen jongeren langskomen om hun eigen Bubble Waffle samen te stellen.” 

KEUZE De kracht van beide kramen ligt volgens Brunselaar vooral in de keuze die de klant heeft. ,,In België worden vaker kramen geplaatst waar verschillende producten door elkaar liggen, daar kun je zelfs friet bij een oliebollenkraam kopen. Hier, bij mijn kramen, kun je wel meer dan vijf keer terugkomen en vijf keer iets anders bestellen.” 

De komende dagen staan in het teken van de oliebollenverkoop. Brunselaar is alleen op 1 januari dicht en is op zondagen ook geopend. Op Oudjaarsdag staat een team vanaf 7.00 uur al oliebollen te bakken.

Door Maranke Pater

advertentie
advertentie