Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Politie

Burgemeester kan voortaan ook optreden tegen productie van drugs

28 december 2021 om 11:05 Overig

NIJKERK Een aanpassing van het Damoclesbeleid maakt het mogelijk dat burgemeester Gerard Renkema ook kan optreden tegen de productie van drugs. Dat was tot nu toe niet mogelijk.

In de aanpassing van het beleid is ook gekozen voor een meer uitgewerkte toepassing van de maatregelen, om willekeur te voorkomen. Er wordt strenger opgetreden bij het aantreffen van drugs en er wordt eerder besloten tot het sluiten van een pand, om daarmee een signaal af te geven aan de inwoners dat zulke praktijken niet worden getolereerd in de gemeente Nijkerk.

Burgemeester Renkema geeft aan dat op deze manier het nu merkbare waterbedeffect (waarbij een ongewenste situatie op de ene plaatst wordt tegengegaan, maar op een andere plaats juist opduikt) met betrekking tot ondermijnende criminaliteit wordt tegengegaan. En daarmee wordt gezorgd voor het behoud van een veilig leefklimaat in zijn gemeente.

Er wordt strenger opgetreden bij het aantreffen van drugs

DAMOCLES De gemeente wordt regelmatig geconfronteerd met overtredingen van de Opiumwet. Het optreden hiertegen is een bevoegdheid van de burgemeester van een gemeente. Concreet gaat de Wet Damocles over de illegale productie van en de handel in zowel hard- als softdrugs in en vanuit een woning of lokaal of een daarbij behorend erf. Renkema geeft aan dat dit een negatieve en ondermijnende invloed heeft op het openbare leven, waaronder op de leefbaarheid, het veiligheidsgevoel en de gezondheid van inwoners en ondernemers.

EFFECTIEF Daarbij speelt, zo zegt hij, mee dat de productie- en drugshandelpunten in de regel zijn verbonden aan professioneel georganiseerde drugscircuits. Het beleid geeft de burgemeester de mogelijkheid een pand voor een bepaalde periode te sluiten. Het betreden van het betreffende pand is dan niet toegestaan. Volgens Renkema is het een ingrijpende maar effectieve maatregel in de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit.

Het beleid is er in de kern op gericht de negatieve en ontwrichtende effecten van de drugshandel- en productie op het openbare leven zo veel mogelijk te beperken. Het vernieuwde beleid maakt, zo stelt Renkema, het voor alle betrokkenen duidelijk op welke wijze de burgemeester van zijn bevoegdheden gebruik maakt. Dat geldt voor politie, bewoners, ondernemers, particuliere verhuurder, woningcorporaties maar ook overtreders.

SLUITING Met een tijdelijke sluiting wordt voorkomen dat een woning of lokaal opnieuw gebruikt gaat worden voor de drugshandel en het drugscircuit. Door de maatregel wordt aan zowel betrokken drugscriminelen als aan buurtbewoners het signaal afgegeven dat de overheid optreedt tegen de drugscriminaliteit in het betreffende pand.

Eventuele vervolging door een rechter staat los van de maatregelen die de burgemeester kan treffen. Een besluit van de burgemeester wordt gezien als een herstelactie. Een gevolg van handhaving kan zijn dat een huurovereenkomst wordt beëindigd, maar dat staat los van de bevoegdheid van de burgemeester.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie