Afbeelding
Sven Benjamins
winactie

Kerstrecepten: kook mee en maak kans op kookboek TOP van Project Gezond

23 december 2021 om 11:00 Overig

NIJKERK De kerstdagen staan voor de deur en daar horen natuurlijk lekkere kerstrecepten bij. Project Gezond voorziet je van de nodige inspiratie. Maak je het recept thuis na? Stuur een foto naar stad.nijkerk@bdu.nl en maak kans op het kookboek TOP van Project Gezond.

Gegrilde zalm met sweet chili en sinaasappel
Dit is zonder twijfel onze favoriete bereiding van een zalmfilet. Tot nu toe dan. Dat kan natuurlijk veranderen, maar wij zien dat niet gauw gebeuren. Met dit recept eet je zalm op een manier zoals je dat nog nooit geproefd hebt!

Dit heb je nodig (twee personen):
25 gr sweet chilisaus
10 ml ketjap manis
10 ml sojasaus
sap van een halve sinaasappel
1 teentje knoflook
200 gr zalm
1 stengel bosui

Zo maak je het:
1. Gebruik voor de marinade 20 gram chilisaus en voeg daar de ketjap manis, sojasaus en het sap van de halve sinaasappel aan toe. Roer goed door.
2. Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes en voeg toe aan de marinade. Doe de zalmfilets met de marinade in een diepvrieszak of in een zak met zipsluiting. Sluit de zak zo luchtdicht mogelijk af en laat de marinade minstens 30 minuten (indien mogelijk enkele uren) intrekken.
3. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een stuk aluminiumfolie op een bakplaat en smeer de folie licht in met olie.
4. Haal de zalmfilets uit de marinade en laat kort uitlekken. Leg ze op de folie, smeer ze in met de rest van de chilisaus en doe er nog een draaitje peper op.
5. Grill de zalm tot je de gewenste garing hebt bereikt. Na 8 minuten is de zalm nog aan de glazige kant en na 12 minuten is hij zacht en helemaal gaar.
6. Snijd de bosui in ringen en garneer de zalm daarmee.

Tips en tricks:
- De schijfjes knoflook geven hun smaak af tijdens het marineren. Doe ze niet samen met de zalm in de oven, maar gooi ze - net als de marinade - weg. In de oven kunnen ze namelijk makkelijk verbranden.
- Dit is een toprecept voor op de barbecue. Grill de zalm op de barbecue in aluminium grillbakjes of vouw zelf iets creatiefs van aluminiumfolie.

Voedingswaarde (per persoon):
Kcal: 269
Eiwit: 22,1 gram
Koolhydraten: 14,7 gram
Vet: 14,1 gram
Vezels: 1,3 gram

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten marineren


Foto: Sven Benjamins.

Citroencheesecake met frisse frambozensaus
Cheesecake staat bekend als een ongezonde en machtige caloriebom. En vaak is dat ook helemaal waar. Bij dit exemplaar hebben we dat enigszins kunnen beperken zonder dat dit ten koste is gegaan van de smaak! Deze cheesecake is namelijk van zichzelf al fantastisch lekker en de frambozensaus maakt het helemaal af.

Dit heb je nodig (acht punten):
100 gr bastognekoeken
35 gr roomboter
300 gr volle citroenkwark
100 gr luchtige roomkaas
2 eieren
1 vanillestokje
125 gr frambozen (vers of diepvries)

Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Doe de bastognekoeken in een keukenmachine en verkruimel ze tot ze helemaal fijn zijn.
3. Smelt de roomboter in een pan, zet het vuur uit en roer de bastognekoek erdoor.
4. Neem een springvorm met een diameter van ongeveer 16 centimeter. Vet de bodem en de binnenrand van de vorm in. Bekleed de bodem vervolgens met bakpapier.
5. Schep het mengsel van boter en bastogne in de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel stevig aan.
6. Meng in een ruime kom de kwark met de roomkaas. Voeg de eieren toe en roer deze erdoor.
7. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mesje zoveel mogelijk van het merg eruit. Voeg dit bij het kwarkmengsel.
8. Roer het mengsel nog één keer goed door en giet het in de springvorm.
9. Zet de cheesecake voor 30 minuten in de oven.

Laat de cheesecake in de vorm ongeveer 30 minuten afkoelen op het aanrecht. Zet de taart daarna voor minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.

Breng de frambozen met een klein scheutje water aan de kook. Laat dit al roerend koken totdat alle frambozen uit elkaar vallen. Pureer de saus met een staafmixer. Laat het eventueel nog door een fijne zeef lopen om de frambozenpitjes eruit te zeven.

Tips en tricks:
- Heb je geen keukenmachine dan kun je de bastognekoeken in een (sterke) diepvrieszak doen en ze vervolgens met een pan of deegroller fijnmaken.
- Wij vinden de friszure frambozensaus heel goed passen bij de zoete en romige cheesecake. Vind je de saus toch te zuur dan kun je er tijdens het koken een eetlepel suiker doorroeren. Als je de saus al gekookt hebt dan kun je beter kiezen voor poedersuiker omdat dat makkelijker oplost.
- Je kunt de taart én de saus een aantal dagen van tevoren maken. In een koelkast die goed koud is, kun je de taart zeker drie dagen bewaren.

Voedingswaarde (per punt):
Kcal: 198
Eiwit: 5,1 gram
Koolhydraten: 16,2 gram
Vet: 12,2 gram
Vezels: 0,6 gram

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd + 2 uur koelen 


Foto: Sven Benjamins.

advertentie
advertentie