Afbeelding
Kees van Reenen

Jakobskruid in Nijkerk wordt aangepakt, niet uitgeroeid

14 december 2021 om 12:00 Natuur en milieu

NIJKERK Door de droge zomers van afgelopen jaren rukt het Jakobskruid weer op, ook in de gemeente Nijkerk. De gemeente kent de gevaren van het kruid voor met name paarden en koeien, maar vindt dat het kruid niet volledig uitgeroeid hoeft te worden. Volgens de gemeente zijn er andere oplossingen. 

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Harry Bokkers (CDA). De toename van het kruid is een gevolg van de droge zomers in de afgelopen jaren. Hierdoor zijn meer open plekken in de bermen ontstaan, waar een pionierssoort als het Jacobskruid gebruik van maakt. Ook kan het zijn dat, zo geeft het college aan, door een veranderd maaibeleid ten gunste van de biodiversiteit dit soort kruid vaker bloeiend wordt waargenomen.

OPLOSSINGEN Het kruid wordt door het college als waardevol gezien voor de biodiversiteit. Men is van mening dat eventuele problemen plaatselijk kunnen worden opgelost in goed overleg met de eigenaren van de aangrenzende gemeentelijke percelen. Door bijvoorbeeld het kruid te maaien voor het begint te bloeien. Het wordt vooral van belang gevonden dat hooiland vrij wordt gehouden van de plant. Exemplaren in een weide waar paarden of koeien grazen kunnen geen kwaad zolang er voldoende voedsel voor de dieren beschikbaar is. 

Het creëren van een bufferstrook van vijftig meter waar de plant niet voorkomt of in ieder geval niet tot bloeien komt, is al genoeg om ervoor te zorgen dat de plant zich niet naar een nabij gelegen weiland verspreidt. Met het beleid sluit het college aan bij de aanpak zoals deze is voorgesteld door landbouwminister Carola Schouten.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie