Afbeelding
Aalt Guliker

Koude Polderloop doet naam eer aan

11 december 2021 om 16:44 Atletiek

NIJKERK De ruim driehonderd deelnemers aan de Koude Polderloop in Nijkerk op zaterdag 11 december konden aan den lijve ondervinden waarom organisator Henk Mentink zeventien jaar geleden de naam Koude Polderloop verzon.

Het was mistig en koud maar dit keer nauwelijks wind. Met een temperatuur van twee tot vier graden vertrokken om 11.00 uur honderdvijftig lopers voor de 5 kilometer met start en finish bij de Bellstraat om via het Junckerpad naar het viaduct te lopen en via een keerpunt bij het bankje aan de Arkelweg weer dezelfde route terug. 

Het was spannend en er werd hard gelopen. Bij de mannen won Koen van Dijk uit Amersfoort in een nieuw parcoursrecord van 15.13. Ook Michiel Meulemans uit Werkhoven liep 15.15, Yordi Druijff uit Amersfoort 15.24 en Paul Kuijer uit Leusden 15.41 bleven onder het oude parcoursrecord. 

Bij de vrouwen was het vanaf het begin duidelijk dat Jeanine van de Klashorst uit Utrecht haar overwinning van de laatste editie over wilde doen en finishte in 18.56. Ook Marye Donkelman uit Arrien bleef onder de twintig minuten: 19.18. 

10 KILOMETER Toen was er om 12.00 uur de strijd op de 10 kilometer met ongeveer tweehonderd deelnemers. Fotograaf Harry van ’t Veld snelde vooruit met zijn fiets om foto’s te maken. De kopgroep liep een tempo wat de 20 kilometer per uur benaderde. Bij Stoomgemaal Arkemheen, waar ongeveer het 5 kilometerpunt was, werd er op de Zeedijk nog wat vaart gemaakt door de koplopers waar uiteindelijk Yona Jakob Tsighe uit Eritrea, woonachtig in Harderwijk, won in 31.08 en eindigde voor de winnaar van de vorige editie Maarten van Zetten uit Gouda die 31.39 liep. Martijn Oonk uit Enschede werd derde in 31.42. 

NIEUW RECORD Bij de dames was het snel duidelijk dat Tirza van der Wolf uit Veenendaal de overwinning in een nieuw parcoursrecord naar zich toe zou trekken. In een mooie cadans finishte van der Wolf in 34.11, een verbetering van één minuut van het oude record van Jacolyn Gruppen. Tweede werd Lesly van de Plas uit Enschede in 35.27 en derde werd Julien de Waard uit Groningen in 36.05.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie