Afbeelding
Gemeente Nijkerk

Valkenhof verdwijnt uit hoofdroute van strooiers, Doornsteeg juist toegevoegd

11 december 2021 om 07:00 Verkeer en vervoer

NIJKERK In het strooibeleid van de gemeente Nijkerk ligt de Valkenhof niet langer op de hoofdroute van de gladheidsbestrijding. Dat heeft ermee te maken dat het voormalige wijkgebouw De Wulfshoeve geen maatschappelijke functie meer heeft. In het pand werden bruiloften en partijen gehouden en er was een peuterspeelzaal gevestigd. Nu dit allemaal is opgeheven, is er sprake van veel minder verkeer van en naar het gebouw en is besloten deze weg pas in de tweede route ijs- en sneeuwvrij te maken. 

De hoofdroute is wel uitgebreid met wegen in de nieuwbouwwijk Doornsteeg. Het gaat om de Groenallee, Boomwal en Beektuinen, waar Kindcentrum Holk Doornsteeg is gevestigd. Dit alles staat in het gladheidsbestrijdingsplan, dat door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld.

PROBLEMEN Hoewel afgelopen winter volgens het college net iets teveel zon liet zien, konden strooiacties niet uit blijven. De eerste route werd op  30 november 2020 gereden, de laatste op 15 februari van dit jaar. In totaal werd er 250 ton aan zout gestrooid. De gemeente werd hierbij wel geconfronteerd met gebreken een strooiers en voertuigen. Inmiddels is een werktuig vervangen en veel knelpunten konden destijds  worden opgelost door de flexibiliteit van de chauffeurs en monteurs. Ook de problemen met de zoutmenginstallatie zijn inmiddels verholpen.

In het afgelopen winterseizoen kwamen 56 meldingen van inwoners die overlast door sneeuw of ijs ervaarden bij de gemeente binnen, voornamelijk in de sneeuwperiode van 6 tot 8 februari. De meldingen werden volgens het college in de loop van de week van binnenkomst opgelost.

EERDER OPSCHALEN Om tot een nog beter strooibeleid te komen, worden routes deze winter nog beter op elkaar afgestemd, zodat de chauffeurs allemaal gelijktijdig klaar zijn. Ook zal er eerder opgeschaald worden bij de combinatie sneeuw en wind. He beleid is dat in woonerven alleen wordt gestrooid bij aanhoudende gladheid en uitsluitend tijdens de dagdienst van 08.30 tot 16.15 uur. Wel wordt er gestrooid bij gevaarlijke en/of bijzondere situaties.

Handmatig strooien vindt alleen plaats op onder meer voetpaden, oversteekplaatsen en pleinen. Ook worden de toegangspaden tot seniorencomplexen meegenomen in deze actie. Ook hier vindt strooien alleen plaats tijdens de dagdienst.

STROOIKISTEN De gemeente heeft enkele strooikisten geplaatst, bij de Arkersluis, Molenplein, Sparreboomstraat, Kortenaerslaantje en het Van Aalstplein in Hoevelaken. Inwoners kunnen zelf een strooikist aanvragen om de gladheid in de eigen wijk of buurt te bestrijden. De gemeente heeft hierin enkel een faciliterende rol.

Op www.nijkerk.eu is meer informatie te vinden met betrekking tot het gladheidsbestrijdingsplan.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie