Afbeelding
Mathilde Dusol

Lokalentekort Het Baken wordt als maar groter; onderzoek moet uitkomst bieden

1 december 2021 om 12:07 Onderwijs

NIJKERK Het huidige ruimtetekort van vier lokalen bij basisschool Het Baken in Nijkerk loopt op naar vijf en mogelijk zelfs zes lokalen. Dit tekort in combinatie van de ligging van de school in de binnenstad maakt het vinden van een oplossing in de directe omgeving van de school ingewikkeld.

Dat stelt het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Harry Bokkers (CDA). Het schoolbestuur zelf heeft al veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor de huur van bestaande (kantoor)ruimte. Samen met het schoolbestuur wil het college een haalbaarheidsonderzoek doen om een oplossing in de nabije omgeving van Het Baken verder te verkennen. Het onderzoek gaat binnenkort van start en omvat zowel het perspectief voor de korte als de lange termijn.

TE WEINIG RUIMTE Wethouder Nadya Aboyaakoub beseft dat het probleem nijpender wordt. Conform de richtlijnen maakt de school nu nog gebruik van Kindcentrum Holk in de nieuwbouwwijk Doornsteeg, maar binnenkort is er te weinig ruimte voor beide scholen in hetzelfde gebouw. Ook bij Kindcentrum Holk is namelijk sprake van een groei van het aantal leerlingen. De wethouder beseft dat het voor een school belangrijk en wenselijk is om op één locatie gehuisvest te zijn. Niet alleen vanuit onderwijskundig oogpunt, maar ook vanuit organisatorisch en sociaal oogpunt heeft het de voorkeur van het college.

TWEE LOCATIES Broertjes en zusjes zitten in dat geval namelijk in het hetzelfde gebouw, er is interactie tussen de onder- en bovenbouw en er kunnen gezamenlijke vieringen plaatsvinden. Maar daar staat tegenover dat de gemeente ook probeert efficiënt om te gaan met de beschikbare onderwijshuisvesting en de financiële middelen van de gemeente. Dat kan door bijvoorbeeld tijdelijke leegstand van een schoolgebouw binnen een straal van twee kilometer te benutten. Voorwaarde is wel dat een school op maximaal twee locaties mag zijn gehuisvest. Spreiding over meer locaties wordt uit organisatorisch en onderwijskundig oogpunt door het college niet acceptabel gevonden.

GROEI Het Baken is in de afgelopen jaren sterk gegroeid, wat niet direct bij de start werd verwacht, zo zegt de wethouder. Bij de start is het schoolbestuur gewezen op de nadelen van huisvesting in het centrum en is hen een andere plek aangeboden. Het schoolbestuur heeft er destijds echter voor gekozen om de huidige locatie te behouden in de binnenstad en dichtbij de katholieke kerk. De groei daarna is echter aanzienlijk groter geweest dan werd verwacht.

Wethouder Aboyaakoub zegt dat het college zich realiseert dat huisvesting op twee locaties niet de meest wenselijke situatie is en dat het tot veel extra verkeersbewegingen leidt. Om deze reden is bijvoorbeeld ook gekozen voor de meest veilige fietsroute naar Kindcentrum Holk-Doornsteeg, ondanks dat dit niet de kortste route is.

HALEN EN BRENGEN Het college zegt zich te realiseren dat huisvesting op twee locaties een extra inspanning van de ouders vraagt als hun kinderen op twee verschillende locaties naar school moeten. Dat is in een gesprek met de ouders ook nadrukkelijk aan de orde gekomen. In dat gesprek is door de gemeente onder meer een beroep gedaan op de ouders om, waar mogelijk, onderling afspraken te maken over het halen en brengen van de kinderen. 

Huisvesting in Kindcentrum Holk was voor Het Baken echter vanaf het begin al van tijdelijke aard. Daarom moet nu verder worden gekeken naar een andere, meer permanente oplossing voor het ruimtetekort. 

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie