Afbeelding
Henny Jansen

Nijkerk verstrekt lening van 2,1 miljoen aan Liander

1 december 2021 om 09:51 Politiek

NIJKERK De gemeenteraad van Nijkerk staat, net als het college van burgemeester en wethouders, niet direct te springen om het verstrekken van een lening van 2,1 miljoen euro aan netbeheerder Liander. Maar gezien de belangen stemt iedereen wel in.

Het bedrijf heeft extra geld nodig om uitbreiding van het elektriciteitsnet te kunnen realiseren. Het elektriciteitsnet zit op verschillende plaatsen in Gelderland aan zijn maximale capaciteit. Bij kleinere projecten lukt aansluiten nog, maar bij een grote vraag naar stroom wordt dit mogelijk een probleem. De raad vindt wel dat het college hen eerder bij het proces had moeten betrekken. Volgens wethouder Wim Oosterwijk heeft het college lange tijd zelf twijfels gehad om de lening te verstrekken. Het is niet direct een voorstel waar de gemeente financieel om staat te juichen. 

Het heeft uiteindelijk de doorslag gegeven dat uitbreiding van de capaciteit noodzaak is, ook om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Er is wel een plan voor een nieuw verdeelstation. Volgens wethouder Harke Dijksterhuis duurt realisering daarvan al snel zes tot zeven jaar. Terwijl het een kwestie van tijd is voordat Nijkerk tegen de grenzen van de capaciteit aanloopt.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie