Afbeelding
Pixabay

Nijkerk tweede grootste ‘inbraaklocatie’ van provincie Gelderland

22 oktober 2021 om 06:00 Inbraak

NIJKERK In de eerste negen maanden van dit jaar is er bijna 17.000 keer ingebroken in een woonhuis. Dat is gemiddeld 59 keer per dag, blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van de politie.

Met 52 inbraken (11,9 per 10.000 inwoners), is Nijkerk qua inbraken iets veiliger dan vorig jaar in dezelfde periode, want toen werd 59 keer ingebroken. Maar die daling is relatief klein, want op de meeste plekken elders in het land daalde het aantal inbraken veel meer sinds de corona-uitbraak. In de stad Nijkerk zelf (34 inbraken) werd op Nijmegen Oost na (46 inbraken) het meest ingebroken van de provincie. Daarvoor is Nijkerk wel vergeleken met wijken in flink grotere kernen als Arnhem, Apeldoorn en Ede. Die tweede plek wordt gedeeld met het centrum van Wijchen. Barneveld en Bennekom (als ‘wijk’ in de gemeente Ede) delen de vierde plaats met 32 inbraken.

In bijvoorbeeld Amersfoort daalde het aantal inbraken van 301 vorig jaar naar 143, in Leusden daalde het van 30 naar 9 inbraken en Bunschoten van 22 naar 10. De ‘Veluwse’ buurgemeenten Barneveld (van 56 naar 51), Putten (van 32 naar 20) daalden net als Nijkerk ook maar licht.

In de Utrechtse gemeenten Zeist en Baarn registreerde de politie dit jaar relatief de meeste inbraken. In Zeist was het tot en met september 175 keer raak. Dat komt neer op 27 inbraken per tienduizend inwoners. In Baarn waren dit er 56, wat goed voor zo’n 23 woninginbraken per tienduizend inwoners. Andere gemeenten waar relatief vaak werd ingebroken zijn Vlaardingen, Laren, De Bilt en Kerkrade.

In het leeuwendeel van de gemeenten gebeurde dit - in lijn met de landelijk dalende trend  - minder vaak dan in dezelfde periode in 2020. Opvallende uitschieters zijn Midden-Groningen, waar dit aantal bijna verdubbelde tot 81 inbraken. Ook in Helmond, Wijchen en Wijk bij Duurstede werd tientallen keren vaker ingebroken.

CORONADIP Het aantal woninginbraken is dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar, zoals te zien is in de grafiek. Volgens het CBS is deze daling het gevolg van het feit dat mensen sindsdien veel vaker thuis zijn. Dit jaar telde vooral februari, maart en april relatief weinig inbraken. In Nederland gold van 23 januari tot en met 28 april namelijk een avondklok. Na de opheffing van de avondklok nam het aantal inbraken tot en met augustus weer toe, al zijn de aantallen alsnog aanzienlijk lager dan in de afgelopen twee jaar.


Het aantal inbraken daalde landelijk flink sinds de corona-uitbraak. - Foto: Local Focus

(In deze tabel vind je per provincie de top tien wijken waar het vaakst werd ingebroken.)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie