default
default ABZ Diervoeding

Subsidieaanvraag voor woningbouw Havenkom naar Rijk

16 september 2021 om 17:09 Nieuwbouw

NIJKERK De provincie Gelderland heeft besloten 0,64 miljoen euro subsidie te steken in de realisering van het project Havenkom van de gemeente Nijkerk. Wel is hieraan de voorwaarde verbonden dat ook het Rijk bereid is hiervoor subsidie te verlenen in het kader van de stimulering sociale woningbouw. Die aanvraag is nu ingediend.

Wijnand Kooijmans

De aanvraag om subsidie van het Rijk is verstuurd door de gemeente met de gewenste onderbouwing. Het gaat om een bijdrage van 4,16 miljoen euro. Het totale tekort op het plan wordt door de gemeente geraamd op tien miljoen euro.

In de aanvraag geeft Nijkerk aan in de Havenkom een belangrijke stap te willen zetten om te komen tot de bouw van voldoende betaalbare woningen. Volgens de voorwaarde moet vijftig procent van het totaal aantal woningen worden gerealiseerd binnen de sociale sector.

Volgens de aanvraag ziet Nijkerk de Havenkom als een mooi gelegen inbreidingslocatie waarmee zonder gebruik van het buitengebied de behoefte aan meer woningen kan worden aangepakt. De Havenkom wordt een ‘prachtige plek’ genoemd voor mensen die graag ‘modern en stedelijk’ willen wonen. De komst van de woningen wordt gezien als een belangrijke impuls voor de binnenstad en als versterking van de voorzieningen die de binnenstad biedt.

In totaal voorziet het plan in 639 woningen waarvan 66 procent in de sociale sector wordt gebouwd. Het gaat dan om 36 procent sociale huurwoningen en dertig betaalbare huur- en koopwoningen. De eigen bijdrage van Nijkerk komt neer op 9.340 euro per woning. 

Wethouder Harke Dijksterhuis verwacht wel dat de concurrentie groot is, als het gaat om de bijdrage van het Rijk. Mede omdat niet duidelijk is op welke punten een aanvraag hoog scoort. Hij neemt aan dat het totaal aantal aanvragen om subsidie het beschikbare bedrag overtreft. Mocht de subsidie er niet komen dan wordt de verdere ontwikkeling van de Havenkom uitgesteld. De gemeente moet dan opnieuw gaan kijken wat er (financieel) mogelijk is.

Voorwaarde is dat binnen drie jaar met de bouw van de eerste woningen moet worden gestart. De laatste woningen moeten binnen tien jaar zijn gerealiseerd. Dijksterhuis verwacht dat zeker op de plek van het huidige stadhuis de eerste woningen binnen drie jaar gebouwd kunnen worden.

Van ABZ Diervoeders ligt nog een verzoek bij de raad op dit moment af te zien van de realisatie van de Havenkom. Dit omdat de bouw van de woningen de toegezegde waarborgen van de voortgang van het bedrijf in gevaar zijn.

advertentie
advertentie