Afbeelding
Oranjevereniging Nijkerk

Oranjevereniging op zoek naar verloren 110-jaar oud vaandel: ‘Een belangrijk stuk geschiedenis’

21 augustus 2021 om 19:12 Historie

NIJKERK Dit jaar bestaat de Oranjevereniging Nijkerk 110 jaar, maar de leden moeten het zonder een ooggetuige van het eerste uur doen: ,,We weten niet waar ons vaandel is, dat is zó jammer want het is echt een stukje geschiedenis.”

Rond 11 augustus 1911 wordt de Oranjevereniging Nijkerk opgericht. Tot op de dag van vandaag zorgen de Nijkerkers achter de Oranjevereniging voor activiteiten rond Koningsdag en alles rondom de herdenkingen op 4 en 5 mei. De viering van het jubileum op 11 augustus is ook geslaagd, maar er ontbreekt wel iets. Voorzitter Marko van der Zwaag: ,,Ons vaandel, een vaandel met een bijzonder verhaal.” 


Het vaandel wordt al meer dan 100 jaar gebruikt (Foto: Oranjevereniging Nijkerk)

Bij de eerste optocht na de bevrijding werd het gedragen door ‘de heren met de hoge hoeden’. ,,Het publiek vond het helemaal mooi, iemand was zo enthousiast dat hij in de lucht schoot: dwars door het vaandel heen.” Het vaandel is voor het laatst gezien tijdens de viering van honderd jaar oranjevereniging, tien jaar geleden dus. ,,Daarna is het naar het museum gebracht. Vervolgens is het uitgeleend, maar door een registratiefout weten we nu niet waar het is gebleven. Als iemand weet dat het bij een bedrijf of particulier ligt, komen we heel graag met die persoon in contact.”

Lees hier het hele verhaal over 110 jaar Oranjevereniging Nijkerk.

Door Charella Hulsbosch

advertentie
advertentie