Afbeelding
Johan Kok

Vriend van vermiste Samuel schrijft brandbrief aan ministerie: ‘Lokale autoriteiten nalatig en onkundig’

16 augustus 2021 om 13:02 Overig

NIJKERK Daniël van Deutekom, een goede vriend van de nog altijd vermiste Samuël Boujadi, heeft namens vrienden en familie een brandbrief geschreven aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de brief benadrukt hij dat er volgens hem grote fouten zijn gemaakt door de lokale autoriteiten in de zoektocht naar het lichaam van Boujardi. Ook roept hij het ministerie op om hulp te bieden in de laatste fase van de zoektocht naar zijn goede vriend. ,,Wij zijn allemaal uitgeput van de laatste acht weken. Wij snakken naar duidelijkheid. Maar we geven niet op.”

Bijna twee maanden geleden raakte Samuël Boujadi uit Nijkerk vermist nadat hij in zijn eentje was gaan zwemmen in het meer van Bracciano in Italië. Een grootschalige zoekactie werd op touw gezet door de lokale hulpdiensten en vanuit Nederland snelden vrienden van Boujadi zich naar het meer om mee te helpen zoeken. Vrienden en familie ervaarden echter veel weerstand bij de lokale autoriteiten en beweren dat er grote fouten zijn gemaakt. 

,,Vanaf de eerste minuut ben ik betrokken geweest in deze zoekactie”, begint Van Deutekom zijn brief aan het ministerie. ,,Al mijn plannen heb ik laten vallen. Twee keer ben ik afgereisd naar Italië en ik zou zo een derde keer afreizen als het van nut zou zijn. Ik ben niet de enige: meer dan 20 vrienden en betrokkenen hebben werk, school of vakantie achter gelaten om Samuël te vinden. Letterlijk tienduizenden Nederlanders steunden ons met bemoedigingen, gebed en donaties. Samuël betekende ontzettend veel voor erg veel mensen.” 

VEROUDERDE DUIKPAKKEN ,,Ondanks al onze inzet is hij nog steeds niet boven water”, gaat de goede vriend van Boujadi verder. ,,Dit ligt volgens ons grotendeels aan de nalatigheid en onkunde van de lokale autoriteiten. De brandweer wist dat Samuël waarschijnlijk verdronken was waar het meer dieper dan 40 meter was. Desondanks besloten ze weken achtereen te zoeken met zeer verouderde duikpakken die niet dieper dan 40 meter konden. Hierdoor konden ze enkel dicht bij de kust zoeken. Vervolgens weigerden ze hulp te vragen van experts van buitenaf. Aangeboden hulp werd herhaaldelijk afgewezen. Pas na acht dagen scanden ze de bodem met een sonarboot. Het zou nog ruim twee weken duren voor ze twee experts uit Noord-Italië opriepen om sonarobjecten te identificeren. De vrijwilligers van het Gardameer probeerden al deze tijd een vergunning te krijgen, zodat ze mee konden zoeken. Na weken wachten kregen ze een vergunning om het meer op te kunnen, maar ze mochten niet gaan zoeken.” 

Ze weigerden onze hulp en hebben ons op diverse momenten dagenlang geblokkeerd

Eerder werd de zoekpoging van SIGNI Zoekhonden volgens Van Deutekom op eenzelfde manier geblokkeerd. ,,SIGNI kon uiteindelijk met een geïmproviseerde rubberboot met elektromotor het water op, na enkele dagen aan de kant te hebben gestaan. Die laatste ochtend ontdekten ze met hulp van de speurhond dat Samuël naar alle waarschijnlijkheid veel noordelijker lag dan waar de brandweer zocht. Ondanks dat weigerden ze hun zoekgebied te verleggen. Zeventien dagen later stopten ze ermee, zonder het door SIGNI aangemerkte gebied te hebben bekeken.” 

‘GEEN HELDER PLAN’ Volgens Van Deutekom was de communicatie met de lokale autoriteiten ook ‘dramatisch’ te noemen. ,,Er was geen duidelijke eindverantwoordelijke. Er was geen helder plan. Soms zochten ze per ongeluk meermaals op dezelfde plek. (...) Ze weigerden onze hulp en hebben ons op diverse momenten dagenlang geblokkeerd. Toen we het nieuws ontvingen dat ze na 35 dagen gestopt waren met zoeken, waren wij eerlijk gezegd blij. Blij, omdat het team van Garda dan eindelijk het meer op mocht om te zoeken. Daar hadden we weken op gewacht.”

Van Deutekom vervolgt zijn verhaal met een vraag aan het ministerie: ,,Vertrouwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken deze autoriteiten om redelijk zoekwerk te leveren? (...) Ik schrijf dit niet om het Ministerie af te vallen, maar om duidelijk te maken dat de totale incompetentie van de lokale autoriteiten blijkbaar nog niet overgekomen is. Herhaaldelijk weigerden ze versterking. Ze weigerden te erkennen dat hun materieel hevig verouderd was. (...) Het team van Garda wist in vijf dagen drie keer zoveel bodem te scannen als de brandweer in 35 dagen. Het team van Garda ging dus 20 keer (en potentieel 40 keer) zo snel te werk. Deze hulp weigerden ze dus. Nee, de autoriteiten hebben absoluut niet alles uit de kast’ getrokken.”

We zijn als familie en vrienden door zoveel onnodig leed gegaan de laatste weken

De vriend van Boujadi refereert in zijn brief aan een mailwisseling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarin gezegd wordt gehoor te zullen geven als de Italiaanse autoriteiten om Nederlandse assistentie vragen. Maar de vrienden en familieleden achten die kans klein. ,,Gezien het feit dat de Italiaanse autoriteiten niet alleen weigerden om hulp te zoeken, maar ook hulp van experts blokkeerden, hebben wij nabestaanden er redelijkerwijs geen vertrouwen in dat zij Nederland om hulp zouden vragen als ze er niet meer uitkwamen”, schrijft Van Deutekom. ,,Wij nabestaanden hebben alles opzij gezet en tienduizenden euro’s besteed om Samuël te vinden. De zoekactie vanuit Garda was uiteindelijk zeer effectief en kostte zo’n tienduizend euro. Hiermee waren de pogingen van ons als ‘derden’ veel effectiever dan die van de lokale autoriteiten.” 

ONNODIG LEED Van Deutekom, vrienden en familie zijn er nog altijd van overtuigd dat Samuël Boujadi met behulp van de juiste mensen en apparatuur gevonden kan worden. ,,We zijn als familie en vrienden door zoveel onnodig leed gegaan de laatste weken. De vermissing van Samuël was al verschrikkelijk, maar dat we vervolgens niet serieus genomen zijn door Italië, zodat we er eigenlijk alleen voor stonden, maakt het allemaal zoveel erger”, schrijft hij. Volgens Van Deutekom moet er nog een ‘relatief klein gebied’ gescand te worden, maar zijn daar wel de juiste middelen voor nodig. 

NOG ÉÉN POGING De groep wil nog één poging doen. Volgende week zal een team van SIGNI Zoekhonden opnieuw gaan zoeken naar het lichaam. ,,Zij kunnen echter versterking gebruiken. Als dit team aangevuld wordt met experts van de Nederlandse politie of defensie, dan kunnen we er zeker van zijn dat we het lichaam vinden. Wij vragen het Ministerie van Buitenlandse Zaken daarom om betrokkenheid te tonen door te doen wat de Italiaanse autoriteiten hadden moeten doen: alle hulpmiddelen inzetten”, zo beëindigt Van Deutekom zijn brief. 

Van Deutekom heeft de brief ook naar diverse politieke partijen gestuurd, in de hoop dat de noodkreet gehoord wordt. 

Door de redactie

advertentie
advertentie