Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Eindelijk duidelijkheid over de vergunningen voor het buitengebied

4 augustus 2021 om 09:07 Politiek

NIJKERK Het vergunningenstelsel voor de polder Arkemheen bevatte te veel onduidelijkheden over wat wel en niet mag. Om daar verbetering in te brengen wordt de gevraagde duidelijkheid verschaft in het tweede veegplan voor het bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017.

Zowel de Stichting Natuur- en Milieuzorg Noordwest-Veluwe, de Land- en Tuinbouw Organisatie Gelderse Vallei en enkele individuele agrarische ondernemers hebben gevraagd om duidelijkheid in het Natura 2000 gebied. Het gaat onder meer om het uitvoeren van werken waarvoor in het verleden aan aanlegvergunning was vereist. 

VEEGPLAN Bij een veegplan worden meerdere kleinschalige verzoeken voor herziening van bestemmingsplannen tegelijkertijd behandeld. Het veegplan van de gemeente voorziet in nieuwe kleinschalige ontwikkelingen, maar zorgt er ook voor dat ontwikkelingen waarvoor een vergunning is afgegeven juist in het bestemmingsplan worden opgenomen. Tevens worden correcties doorgevoerd in het geldende bestemmingsplan. Hiermee wordt het plan actueel gehouden.

BUITENOPSLAG Voorbeeld daarvan is het vormgeven aan een uitspraak van de Raad van State rond het beroep dat was ingesteld door een ondernemer aan de Domstraat-West in Nijkerkerveen. In het beroep werd door het hoogste rechtscollege aangegeven dat de buitenopslag is toegestaan, zij het kleiner dan aanwezig. De Raad heeft exact de oppervlakte weergegeven waar buitenopslag is toegestaan. Het plan hiervoor hoeft overigens niet door de gemeente opnieuw ter inzage worden gelegd, ook is geen beroep mogelijk.

In het veegplan wordt onder meer de ligging van een paardenbak gelegaliseerd bij een paardenhouderij aan de Keienweg in Nijkerk. Een ondernemer aan de Bremerseweg krijgt de ruime grond uit het eigen gebied tijdelijk op te slaan waar aan de Kamersteeg een activiteitenruimte mag worden uitgebreid met bijbehorende keuken en koeling.

Aan de Hoevelakerveenweg wordt de oppervlakte van de bebouwing uitgebreid van 150 naar 285 vierkante meter. Dat is in overeenstemming met de huidige bebouwing, bestaande uit een woning, bijgebouwen, hooibergen en overkappingen. Aan de Schoolstraat in Nijkerkerveen krijgt de hier gevestigde ijzer- en metaalhandel toestemming aan de achterzijde van het perceel de bedrijfsactiviteiten uit te breiden ten behoeve van de opslag van containers.

OVERLEG Met alle betrokkenen is vooraf overleg gevoerd over de wijzigingen. Dat heeft geleid tot enkele aanpassingen van het aanvankelijke plan. Van de mogelijkheid tot inspraak is door meer dan twintig mensen gebruik gemaakt. Daarnaast ontvangen betrokkenen nu een brief waarin uitleg wordt gegeven over het gewijzigde bestemmingsplan en de procedure. Hiermee moet worden voorkomen dat betrokkenen of andere belanghebbende zich genoodzaakt zien bezwaar te maken tegen het veegplan. Maar ook dat eventuele zienswijzen tijdig kunnen worden ingediend.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie