Afbeelding
Harry Koelewijn

Trap de bal de zomer door: Balletje trappen voor de jonge thuisblijvers

20 juli 2021 om 15:30 Activiteiten

NIJKERK Voor de derde keer wordt deze zomer ‘Trap de bal de zomer door’ georganiseerd, een initiatief van het Nijkerkse raadslid Janneke van Heugten. In de zomer kan het voor kinderen lastig zijn om voetbalmaatjes te vinden om een balletje trappen. Daarom startte Van Heugten ooit dit initiatief. 

,,Ik ben er ooit mee begonnen omdat ik zag dat heel veel kinderen op vakantie zijn, maar dat er ook veel kinderen thuis blijven. Je hebt altijd een team nodig om te kunnen voetballen. Op het moment dat de kinderen allemaal verspreid naar de trapveldjes lopen, is de kans minder groot dat je iemand treft met wie je kunt voetballen. Ik dacht: als je vaste tijden afspreekt, dan weet je elkaar beter te vinden en is de kans dat je een maatje vindt om mee te voetballen groter.”

Van Heugten doet dit voor de jongere kinderen die in de zomer willen voetballen. Maar ook voor hen die dit na de zomer met kinderen die ze hebben leren kennen tijdens ‘Trap de bal de zomer door’ willen blijven doen: ,,Ik hoor op Facebook dat mensen het een goed initiatief vinden en blij zijn dat het georganiseerd wordt, omdat het voor bepaalde jongeren en kinderen een oplossing is.” 


Foto: Harry Koelewijn.

AFTRAP De aftrap verloopt dit jaar iets anders dan anders. ,,Normaal gesproken probeer ik altijd bij de aftrap te zijn. Ik kan niet op alle dagen van de zomervakantie erbij zijn als het wordt georganiseerd. De aftrap is de afgelopen jaren onder begeleiding van de buurtsportcoaches gedaan. Dit jaar zeiden de buurtsportcoaches dat ze het initiatief steunen en delen op hun social media pagina’s, maar er zijn meer activiteiten geregeld voor kinderen deze zomer.” De buurtsportcoaches zijn te druk voor de begeleiding van ‘Trap de bal de zomer door’ en daarom heeft Van Heugten een schema gemaakt dat woensdag 19 juli begint. Doordeweeks wordt op verschillende plekken gevoetbald tussen 10.00 en 11.00 uur. 

De Nijkerkse voetbalzomer is voor kinderen die van voetbal houden en die graag in de zomervakantie met anderen een balletje willen trappen. ,,Het gaat er vooral om dat ze elkaar kunnen treffen. Je ziet in de praktijk dat de leeftijd van ongeveer 5 jaar tot 12 jaar loopt. Het is een hele diverse groep, dit kan per dag verschillen.” Kinderen hoeven zich niet op te geven en kunnen helemaal zelf bepalen hoe lang ze blijven voetballen.

OP DE KOELKAST ,,’Trap de bal de zomer door’ is nu voor de derde keer. Wat goed is, is dat het terug blijft komen en dat het een vast gegeven is. Zodat kinderen weten dat ze in de zomer makkelijk kinderen op de voetbalveldjes kunnen treffen. Het heeft een tijdje nodig voordat ‘Trap de bal de zomer door’ verankert in de maatschappij. Ik heb wel gehoord dat kinderen hierdoor elkaar beter hebben kunnen vinden. Het ligt vooral aan ouders en verzorgers dat ‘Trap de bal de zomer door’ onder de aandacht wordt gebracht. Ik wil ouders vooral oproepen om het schema uit te printen en op de koelkast vast te plakken.”

Hieronder vind je het speelschema: 

Door Maranke Pater

advertentie
advertentie