Ook dit jonge baasje ruimt de hondenpoep netjes op.
Ook dit jonge baasje ruimt de hondenpoep netjes op. Wijnand Kooijmans

Losloopgebieden voor honden: nieuw beleid moet overlast aanpakken

14 juli 2021 om 10:00 Dieren

NIJKERK De gemeente Nijkerk gaat hondenlosloopgebieden aanleggen met extra banken en speciale hondenpoep afvalbakken. Hiervoor wordt de gemeenteraad om een krediet gevraagd van 163.000 euro. Het is één van de maatregelen die het college van burgemeester en wethouders wil treffen in het kader van het nieuwe hondenbeleid. 

Alle markeringen van de hondenuitlaatstroken en andere markeringen worden verwijderd. Hiervoor is vijftienduizend euro benodigd. Een bedrag van achtduizend euro wil het college besteden aan extra inzet op communicatie en participatie in 2022. De huidige hondenuitlaatstroken worden opgeheven. Dit betekent in de praktijk dat de gemeente deze niet meer schoonmaakt. Dit betekent een besparing van 34.000 euro. Dit bedrag wordt ingezet voor het onderhoud van de hondenlosloopgebieden en om overlast te voorkomen.

BELASTING Door de gemeente wordt op dit moment, zo is begroot, dit jaar 145.600 euro aan hondenbelasting geïnd waar 144.200 euro aan kosten tegenover staan. De hondenbelasting is in 2020 met veertig procent verlaagd omdat de inkomsten gelijk moeten zijn aan de gelden die voor uitvoering van het hondenbeleid worden gemaakt.

De hondenbelasting is een punt van discussie. Ooit ingesteld om ziekten als hondsdolheid te voorkomen. Dat is inmiddels geen reden meer om de belasting in stand te houden. Het Nijkerkse college vindt dat daar tegenover staat dat er wel twee andere argumenten zijn de belasting in stand te houden. Het heffen van de belasting kan zorgen voor de regulering van het aantal honden en door de belasting dragen hondenbezitters bij aan de kosten die voor de uitvoering van het hondenbeleid moeten worden gemaakt.

MINDER OVERLAST Door de belasting in stand te houden verwacht het college de overlast van de honden(poep) te verminderen en de openbare ruimte leuk, levendig, plezierig, veilig, schoon en leefbaar te houden. Omdat de resultaten van het hondenbeleid niet direct zichtbaar zullen zijn, wil het college het beleid na vijf jaar evalueren. Hierbij wordt onder meer de tevredenheidsmeting onder de inwoners betrokken, maar ook het aantal eventuele klachten dat binnenkomt.

Aangenomen wordt dat het aantal honden in de gemeente Nijkerk jaarlijks met 0,6 procent toeneemt. Zoals ook wordt aangenomen dat de uitgaven voor het hondenbeleid stijgen en hier een verhoging van de hondenbelasting tegenover moet staan. In stand blijft de regel dat de hondenbezitters hun dieren binnen de bebouwde kom moeten aanlijnen en de hondenpoep moeten opruimen. Buiten de bebouwde kom geldt op dit moment geen aanlijnplicht. Hondenbezitters wordt gevraagd een opruimmiddel bij zich te houden.

AANLIJNPLICHT In het nieuwe hondenbeleid gaat de aanlijnplicht gelden voor alle openbare plaatsen binnen en buiten de bebouwde kom. Hondenpoep moet op alle plekken worden opgeruimd. Het verbod honden uit te laten op kinderspeelplaatsen, zandbakken en sportplaatsen blijft van kracht.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie