De Stoutenburgerlaan in Hoevelaken wordt heringericht.
De Stoutenburgerlaan in Hoevelaken wordt heringericht. Google Maps

Stoutenburgerlaan in Hoevelaken gaat naar 30 km/uur

6 juli 2021 om 17:00 Verkeer en vervoer

NIJKERK De Stoutenburgerlaan in Hoevelaken wordt heringericht. De weg is van oudsher een belangrijke hoofd-ontsluitingsweg voor het centrum van Hoevelaken en ook is het een belangrijke fietsroute van en naar het NS-station in Hoevelaken.

Om voor nu en de toekomst de verkeersveiligheid te verbeteren, moet de weg worden aangepast. De Stoutenburgerlaan ligt binnen de bebouwde kom en heeft op dit moment een snelheidslimiet van vijftig kilometer per uur. Het is de wens van het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk om dit te wijzigen naar dertig kilometer per uur en de weg ook als zodanig in te richten.

BOMEN De bestaande bomen blijven in het concept voor de definitieve herinrichting van de Stoutenburgerlaan zoveel mogelijk gehandhaafd. Het college geeft wel aan dat er extra aandacht moet worden besteed aan de aanwezige bomen. Een aantal bomen vertoont, zo heeft onderzoek in 2019 uitgewezen, een matig groeibeeld. Ook zijn op enkele bomen zwammen ontdekt. Het ging hier om zes bomen die inmiddels zijn gekapt.

Vanwege een te slechte levensverwachting moeten er nog tien bomen worden gekapt, zo geeft het college, met de nodige spijt, te kennen. De hierdoor ontstane gaten in de laanstructuur worden hersteld door de aanplant van nieuwe bomen. De aanwezige bomen krijgen een behandeling ten behoeve van de groeiplaatsverbetering en het verminderen van de worteldruk.

VEILIGER Met de aanpassing van de maximum snelheid wil het college een goede balans verkrijgen tussen het verkeers- en verblijfskarakter van de Stoutenburgerlaan, waardoor de weg voor alle verkeersstromen veiliger wordt. Hierover is ook overleg gevoerd met de busmaatschappijen die van deze weg gebruik maken en de verkeersspecialist van de politie.

REACTIES Het voorlopige ontwerp is door het college per brief huis-aan-huis met de aanwonenden gedeeld. Dat leidde tot het indienen van een kleine dertig reacties. Waar mogelijk zijn deze verwerkt in het definitieve concept-ontwerp, zodat het ontwerp, waar mogelijk, aansluit op de wensen en behoeften van de omwonenden. Het plan wordt nu ter inzage gelegd.

RIOOL Op het deel tussen Ridderspoor en de watergang bij de Frans Tromplaan wordt een riool aangelegd voor de toekomstige afkoppeling van de achtergelegen straten. Daarnaast worden op dit deel de straatkolken afgekoppeld en aangesloten op het riool. Dit als voorbereiding op de wens/eis om klimaatadaptatie. Met de werkzaamheden is een bedrag van 910.000 euro gemoeid. In het kader van de subsidie ‘Stimulering verkeersveiligheidsmaatregelen 2020-2021’ is een bedrag van 146.876 euro aan de gemeente toegekend. Voorwaarde daarvoor is dat de werkzaamheden 30 november van dit jaar moeten zijn afgerond. Anders kan het ministerie een deel van de subsidie terugvorderen.

Het plan betekent wel dat de herinrichting van de Hoefslag naar een later tijdstip wordt verschoven. Het college ziet dit echter niet als een groot probleem. De verwachting is dat half september met de werkzaamheden een Stoutenburgerlaan kan worden begonnen.

Door Wijnand Kooijmans

Erik Roest
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie