Beide ervaren spelers kwamen er afgelopen seizoen niet uit met de technische commissie en besloten NSC te verlaten. Diverse clubs informeerden, waarna de keuze op Batavia’90 viel; een club die toen uitkwam in de tweede klasse. ,,Door de coronacrisis promoveren zij niet en na een (proef)training kwamen we erachter dat het toch niet helemaal ons ding was”, probeert Van Essen uit te leggen. ,,Maar belangrijker; we kregen nog meer door dat NSC echt een mooi clubje is."

Het klinkt allemaal wat raar en dat beseft het duo zich ook. Na stroeve onderhandelingen besloten ze te vertrekken, om enkele maanden later terug te komen op dat besluit. ,,We hebben een fout gemaakt”, is Troost schuldbewust. ,,Ikzelf vond de gesprekken met NSC lang duren en besloot zelf de keuze te maken om weg te gaan. Nu, als je er zo allemaal op terugkijkt, was dat misschien niet de meest handige beslissing.” 

De twee vrienden en tevens teamgenoten dachten in Batavia’90 een nieuwe club te hebben gevonden. De financiën waren goed, de club leek op weg naar de eerste klasse en de randvoorwaarde waren ook prima geregeld. ,,Maar na een gesprek met de trainer hebben we een beter beeld gekregen”, aldus Van Essen. ,,Toen duidelijk werd dat ze opnieuw in de tweede klasse gingen spelen, werd ik niet blij. De trainer legde ons de situatie uit en zei ook dat er in die competitie clubgrensrechters zijn. Dat soort kleine dingen; daar ga ik mij denk ik aan irriteren.”

Juist de gezelligheid is ons veel waard.

VERTROUWEN Die mening deelt ook Troost: ,,Geen verkeerd woord over Batavia’90. De mensen daar zijn geweldig. Maar ik wil nog niet afbouwen in de tweede klasse. Daar ben ik nog te fanatiek voor. Dat hebben wij ze daar ook verteld en ze toonden gelukkig begrip.” En dus konden NSC, Troost en Van Essen opnieuw rond de tafel. Ze kwamen snel tot een akkoord, zodat beide voetballers deze week als speler van NSC al aan de voorbereiding van de competitie beginnen. ,,In de periode dat dit allemaal speelde, vroegen teamgenoten ons ook om te blijven”, aldus Van Essen. ,,Dat deed ons goed. NSC had eigenlijk haar selectie al compleet en biedt ons toch een mogelijkheid. Daar spreekt vertrouwen uit. We moeten dan weliswaar wat inleveren, maar we zijn er achter gekomen dat plezier veel belangrijker is dan wat centjes. Bij NSC sloten wij altijd de kantine af en dat willen we blijven doen. Juist die gezelligheid is ons veel waard.”

BREDE SELECTIE Doordat de club anticipeerde op het vertrek van de twee basisspelers, gaat NSC aankomend voetbaljaar werken met een brede selectie. ,,Dat is alleen maar goed”, vindt Troost. ,,Vorig jaar verloren we wedstrijden omdat we in de breedte niet sterk genoeg waren. Nu is dat denk ik anders en kunnen we minimaal meespelen voor een periodetitel. Of ik bang ben mijn plek te zijn kwijtgeraakt? Nee, absoluut niet. Voetballen ben ik, ondanks de coronacrisis, niet verleerd hoor.”

Ook Van Essen heeft veel vertrouwen in het nieuwe seizoen. In zichzelf, maar ook in het team. ,,Ik heb graag dat er een teamgenoot op mijn hielen zit. Dat heb ik vorig seizoen misschien wel gemist. Van een concurrentiestrijd wordt niemand minder en dus zie ik dat als positieve ontwikkeling.”

Deze week rolt het balletje weer voor het eerst bij NSC en daar kijken de mannen naar uit. Troost: ,,Mijn dochtertje is nu negen weken oud en door de coronacrisis had ik iets meer tijd voor mijn gezin. Ik moet dus zeggen dat het mij niet verkeerd uitkwam. Maar goed, nu is het wel lekker dat het weer begint; kan ik even het huis ontvluchten. Haha, nee zonder gekheid. Je blijft in zo’n voetballoze periode wel in conditie, maar het is toch anders. Je wil met die gasten op het veld staan in plaats van zelf rondjes rennen. Het is dan ook fijn dat het weer begint en we onderdeel blijven van NSC.”

Van Essen deed nauwelijks iets om fit te blijven, zegt hij lachend: ,,De eerste paar trainingen zullen dus op karakter gaan. Maar hé, dat heb ik altijd zo gedaan…”

Door Jeroen van der Veer