In de jeugd bij de voetbalclub uit Amersfoort werd Van Zanten al gezien als speler die jaren in het eerste van VVZA kon spelen en die inschatting bleek juist. Toen de centrale verdediger in de A1 zijn minuten maakte, mocht hij al aansluiten bij de A-selectie en debuteerde de rechtspoot op 16-jarige leeftijd. De eerste alinea van het hoofdstuk uit zijn jongensboek werd daardoor geschreven en is straks afgerond. Op naar een nieuwe, die Van Zanten in Nijkerk gaat schrijven.

HOOFD JEUGDOPLEIDING ,,Er was in het verleden al eerder contact geweest met NSC", aldus de verdediger. ,,Toen ze in de winterstop weer kwamen, is het balletje gaan rollen en heb ik met ze gesproken. Het gevoel was hierbij goed. Ze hadden een plan met mij en ik denk dat de club bij mij past; presteren op een hoger niveau in combinatie met een warm familiegevoel die er heerst op de vereniging."

Ik denk dat de club bij mij past; presteren op een hoger niveau in combinatie met een warm familiegevoelAl snel was hij er dus uit om voor de hoofdklasser te spelen, alleen toen kwam het morele aspect om de hoek kijken. Bij de derdeklasser uit Amersfoort is Van Zanten ook Hoofd Jeugdopleiding en daarnaast al jaren aanvoerder. ,,Ik kan VVZA gelukkig blijven helpen. Toen ik hen vertelde over NSC, dacht de club met me mee. We hebben nu een constructie bedacht waardoor ik de functie kan blijven bekleden, alleen zal ik niet altijd op zaterdag aanwezig kunnen zijn. Toen duidelijk was dat ik VVZA dus niet in de problemen zou brengen, heb ik mijn definitieve ja-woord aan NSC gegeven.."

SOCIAAL Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Van Zanten maakte twee promoties mee naar de tweede klasse, maar degradeerde met VVZA ook. ,,Ik durf wel te zeggen dat ik op beide niveaus één van de beteren was. Daardoor merkte ik dat ik toe was aan iets nieuws, want voetballend word ik niet meer geprikkeld en kon bij VVZA als voetballer ook niet meer groeien."

Maar zoals gezegd was zijn functie als hoofd jeugdopleiding wel iets wat hij goed geregeld wilde hebben en ook de sociale contacten waren toch wel een klein obstakel, moet Van Zanten bekennen. ,,Ik heb veel aan VVZA te danken. Ik kom er al zolang… Daarnaast zijn er vriendschappen ontstaan en ik speel met mijn broertje in het eerste team. Dat zijn dingen die je altijd bij blijven. Ik heb vaak aan VVZA gedacht in plaats van aan mijzelf en nu vond ik het tijd om dat andersom te doen. Ik wil weten waar mijn plafond als voetballer ligt."

Ik kan VVZA gelukkig blijven helpen. Toen ik hen vertelde over NSC, dacht de club met me meeAan doelstellingen voor zichzelf bij NSC waagt Van Zanten zich niet. Misschien kan hij direct aanhaken, al sluit de twintiger ook niet uit dat hij een periode nodig heeft om te wennen. ,,Je gaat van de zondag naar de zaterdag, dat is natuurlijk al heel anders. Qua beleving, maar ook qua niveau. Daarnaast speel ik nu in de derde klasse en straks in de hoofdklasse. Dus nee, ik ga nu niet roepen dat ik direct in de basis kom te staan. Natuurlijk ga ik daar wel voor, maar ik moet ook realistisch zijn."

Realisme… Van Zanten zucht als hij aan de huidige periode denkt. Het coronavirus houdt iedereen bezig en ook de Amersfoorter. Uiteraard hoopt hij dat iedereen deze periode gezond doorkomt en wil hij benoemd hebben dat voetbal maar bijzaak is, maar het virus gooit mogelijk wel roet in zijn afscheidstournee. ,,Hoe gek misschien ook, maar dat schiet deze dagen wel eens door mijn hoofd. Maar goed; de mensen bij VVZA kennen mij. Hoe goed ik het ook ga hebben bij NSC Nijkerk, ik ga afsluiten bij VVZA."

Door Jeroen van der Veer

Foto Rinus van Denderen
Foto: Foto Rinus van Denderen