Het klinkt als een jongensdroom en misschien is dit ook wel zo. Zelf voetbalde de oud-prof al eens in Amerika bij de Dayton Dutch Lions in Ohio en vanaf dat moment was hij verkocht. ,,Het klimaat, de mensen, de sfeer en beleving. Het is er allemaal zo anders. Ik heb het echt als schitterende ervaring gezien en dat wil ik anderen ook gunnen."

Met zes vrienden werden links en rechts de afgelopen maanden al gesprekken gevoerd en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Het gezelschap kreeg de kans om Miami Dutch Lions naar een hoger niveau te tillen en dit avontuur wordt nu met beide handen aangegrepen. ,,We hebben er met z'n allen wat centjes tegenaan gegooid en geloven in de plannen", aldus de 45-jarige oud-prof. ,,Het is absoluut niet cowboy-achtig. Iedereen weet dondersgoed waar hij mee bezig is en alles loopt tot nu toe volgens plan."

In Amerika wordt niet direct gestart op het hoogste niveau. Daarvoor zijn de licenties simpelweg te duur. Miami Dutch Lions gaat spelen op een divisie wat in Nederland gezien kan worden als bijvoorbeeld de Tweede- of Derde Divisie. ,,Super interessant voor Nederlandse spelers om daar naam te maken. De stap naar een hoger spelende ploeg kan je in Amerika makkelijker maken dan hier."

En daarom richt Van de Haar zich nu vooral op Nederlanders, die hij enthousiast wil maken voor hetzelfde avontuur. Op 3 maart wordt bij IJsselmeervogels een try-out georganiseerd waarbij geïnteresseerden zich kunnen laten zien. ,,We streven wel een bepaald niveau na, natuurlijk", is Van de Haar duidelijk. ,,Inmiddels hebben ruim vijftig spelers aangegeven graag mee te willen en dit zal alleen nog maar meer worden. Sommigen spelers moeten bijvoorbeeld nog toestemming van hun club krijgen bijvoorbeeld."

Wij regelen alles voor die spelers, zelfs het onderkomenUit deze spelers kiezen Van de Haar en zijn team enkele namen. In totaal wil hij 22 veldspelers en twee keepers selecteren en zij zullen het Amerikaanse avontuur aangaan. Daarvoor wordt echter wel een investering gevraagd. ,,Wij regelen alles voor die spelers, zelfs het onderkomen. Daar vragen wij logischerwijs geld voor, maar zullen daar geen winst op maken. Dit avontuur willen we met z'n allen aangaan en de spelers moeten het zien als investering in zichzelf. In Nederland zullen spelers van bijvoorbeeld Sparta Nijkerk, FC Lienden of IJsselmeervogels niet snel het profvoetbal halen. Dat is in Amerika heel anders. Daar zijn het veelal mentaliteitsvoetballers en die zijn vaak technisch niet zo goed als hier in Nederland. Er liggen dus echt grote mogelijkheden."

Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn, het is wachten op dat ene addertje onder het gras. ,,Die is er echt niet", benadrukt Van de Haar. ,,Of je moet de trainingstijden bedoelen. Doordat het bij de zuidkust van Florida in de middag zo heet is, willen we om 7.30 uur gaan trainen. Dat is daar heel normaal, alleen zullen sommigen Nederlanders daar aan moeten wennen. Daarnaast is het op dat tijdstip nog niet zo gigantisch druk op de weg, waardoor je niet in de file staat als je naar het complex rijdt."

Spelen gaan de Miami Dutch Lions in het Tropical Park Stadium. Een stadion waar 7000 bezoekers in kunnen. Een jongensdroom voor velen, beseft Van der Haar. ,,We pakken het echt serieus aan en dat willen we ook uitstralen. Dit is geen schot in het donker, maar echt een doordacht idee. Dit jaar moet het eerste elftal er staat en dat gaan we uitbreiden met een voetbalschool en een jeugdopleiding."

Momenteel is Van de Haar nog trainer van FC Lienden, dat uitkomt in de Derde Divisie Zondag. In mei, als het Amerikaanse avontuur begint, is zijn huidige club nog actief in Nederland. ,,Ik heb eerlijk gezegd geen idee waar ik dan ben; hier of daar. Dat weet de club ook. We hebben anderhalf jaar geleden aangegeven dat we hiermee bezig zijn en zij snappen dat. Voor mijn gevoel laat ik FC Lienden straks goed achter en dat is mij veel waard."

Of Van de Haar definitief uit Nederland verdwijnt, valt te betwijfelen. De ex-speler van Veensche Boys houdt nog een slag om de arm. ,,Er speelt in Nederland ook het één en ander. Het voordeel is dat we dit Amerikaanse project met meerdere mensen opzetten. Ik ben niet de enige die hier druk mee is. Over de exacte invulling moeten we nog na gaan denken, maar dat het er komt is een ding wat zeker is. Het Amerikaanse avontuur, mooi man."  

Door Jeroen van der Veer