Nog niet zo gek lang geleden werd door Sparta Nijkerk, na succesvolle jaren, de boot gemist. Het eerste team haakte niet aan bij de grote jongens uit de amateurwereld en dat was een hard gelag. Toch is dat niet zonder reden gebeurd, blijkt nu. Het betekende de start van een nieuwe fase in het bestaan van de club. Er kwam een nieuw technisch beleid, de visie werd aangepast en daar plukt de vereniging nu de vruchten van. De spelers op het veld moeten de prestaties leveren, trainer Eric Speelziek is de architect van het geheel, maar zonder dat hij het zelf wil toegeven heeft ook Arjen Ruitenbeek een groot aandeel in de wederopstanding.

Inmiddels is Ruitenbeek alweer bezig aan zijn derde jaar als technisch manager bij de club waar hij ooit zelf ook actief was. Met tien punten voorsprong op de nummer twee is 'zijn' Sparta Nijkerk nu koploper in de derde divisie en lonkt promotie naar het hoogste amateurniveau. ,,Maar", wil Ruitenbeek direct benoemd hebben. ,,De titel is niet ons doel. Natuurlijk gaan we er vol voor en moet je dat ook uitspreken met zo'n voorsprong, maar wij hebben altijd geroepen dat we om de bovenste plaatsen mee willen doen in de derde divisie en die doelstelling is er nu nog steeds."
Is het valse bescheidenheid? Nee, Ruitenbeek zegt zelf van niet. Jarenlang behoorde Sparta Nijkerk tot de top van het amateurvoetbal, maar die status zijn ze inmiddels kwijtgeraakt. Er moest opnieuw gebouwd worden en de geldkraan werd dichter gedraaid. Veelal jongens uit de regio werden naar de club gelokt en zij moesten het geraamte voor de komende seizoenen vormen. 

We slaan echt door met z'n allen en sommige clubs doen er nog aan mee ook,,Een bewuste keuze", blikt Ruitenbeek terug. ,,Wij hebben het budget niet om spelers aan te trekken die op het hoogste niveau zich al jarenlang hebben bewezen. Daarom moesten we creatief zijn en vasthouden aan de gemaakte visie. We zoeken in een straal van dertig minuten rijafstand en betalen voor geen enkele speler de hoofdprijs. Soms komen voetballers hier op gesprek en als je die bedragen hoort... We slaan echt door met z'n allen en sommige clubs doen er nog aan mee ook."
Bij Sparta Nijkerk niet en daarom speurt het met vijf scouts wekelijks op de (amateur)velden naar pareltjes. Daarin slagen ze goed, weet ook de technisch man. ,,Kijk nu eens naar onze selectie", aldus Ruitenbeek. ,,Janic Makizodila was niet zeker van zijn plaats bij IJsselmeervogels, waar wij ook Bryan Burgerhout van de bank hebben gehaald. Justin van Groen speelde amper bij DOVO en hetzelfde geldt voor Gilbrano Plet."

Het zijn veelal spelers met 'krasjes' die worden opgepikt en weer opbloeien bij Sparta Nijkerk. ,,Dat komt omdat wij verder kijken dan de voetballer. Ik wil de persoon kennen en weten of ze bij de club passen. Komen voetballers hier voor het geld, dan kunnen ze wegblijven. Het team staat bij ons altijd boven het individu en dat zie je op het veld terug. Spelers spelen hier omdat ze geloven in onze speelwijze en het dominante voetbal. Wij willen graag 'Liverpool-voetbal' spelen; met z'n allen vroeg druk zetten en voor elkaar door het vuur gaan. Daarbij heb je iedereen keihard nodig en is er geen ruimte voor vedettes of egootjes. Geloof je als speler daarin en wil je graag het shirt van Sparta dragen, dan kan je een meerwaarde voor ons zijn."

Het geld dat bijvoorbeeld is verdiend met de KNVB-beker wordt dan ook niet gebruikt om betere spelers aan te trekken. ,,Want dan krijg je verkeerde verhoudingen. Dan geven we liever iedereen iets meer, dan dat we met geld gaan smijten voor dure spelers. Dat gaan we hier niet meer doen. Die centen kan je beter stoppen in de faciliteiten, waardoor het voor spelers nog aantrekkelijker wordt om hierheen te komen."  

Artikel gaat verder onder de foto van de KNVB-bekerwedstrijd tegen NAC (Foto: Aalt Guliker)

De ambitie van Sparta Nijkerk is ook om eigen talent in te passen in het eerste team, maar dit blijkt niet eenvoudig. ,,De stap van de jeugd naar het niveau van de derde divisie is groot. Toch doen we er alles aan om hieraan te werken. Wij zien namelijk ook het liefst eigen jongens in het eerste. Dat zijn de cultuurbewakers. Daarom zijn we afgelopen jaar begonnen met het (door)ontwikkelen van ons jeugdplan en daar gaan we ook in 2020 hard mee verder."

Het huidige succes van Sparta Nijkerk is ook te danken aan Eric Speelziek. De oefenmeester kon naar bijna alle amateurclubs, maar koos ervoor te blijven. ,,Er zijn weinig goede coaches en veel goede trainers. Eric is het allebei. Ook hij ziet de mogelijkheden binnen de club en weet dat het groepsproces op één staat. Hier word je niet gelijk eruit gestuurd als je twee keer verliest, zolang er maar stappen worden gemaakt. Wij geloven namelijk met z'n allen erin dat het gekozen beleid klopt en daar houden wij ons aan vast. Daarin speelt Eric een belangrijke rol en met hem willen we de toekomst in."

Artikel gaat verder onder de foto van succestrainer Eric Speelziek (Foto: Arjen Gerritsma)

Of dat in de tweede divisie is, durft Ruitenbeek niet hardop uit te spreken. Het eerste team staat er dan wel goed voor en heeft een gat van tien punten, maar dat zegt volgens de technische man niet alles. ,,Wij kunnen geen moment verslappen. Daar hebben wij de spelers niet voor. Een wedstrijdje op 80 procent spelen is geen optie. Elke keer moeten we het maximale geven. Gebeurt dat, ja… dan geloof ik in een goed resultaat. Wel vind ik dat we met beide benen op de grond moeten blijven. Dat deden we in het verleden niet en je ziet wat er van kwam. Daarom: doorgaan waarmee we bezig zijn, geen gekke dingen doen en niet meegaan in de gekte die er is." 

Door Jeroen van der Veer