Evers formeerde met het bestuur direct na de loting een werkgroep om alles tot in de puntjes voor te bereiden. ,,We verwachten drieduizend toeschouwers, waarvan ruim zeshonderd uit Breda, dat is toch wat anders dan een competitieduel waar doorgaans rond de duizend mensen op afkomen. Met het bestuur, de businessclub en de supportersvereniging hebben we alles proberen voor te bereiden, waarbij onze veiligheidscoördinator Fred Lovink en kantinebeheerder Gert Veenhof uiteraard ook betrokken waren." Daarbij is rekening gehouden met alle regels, zowel de lokale als de voorschriften vanuit de KNVB en van Fox Sports. ,,De voorbereidingen zijn klaar, wat mij betreft kan het niet snel genoeg woensdag zijn."

Qua voorbereiding ziet het er goed uitFred Lovink geeft al ruim dertig jaar leiding aan het team van stewards bij Sparta Nijkerk. ,,Mijn eerste betrokkenheid was rond het duel tegen Barcelona destijds. Daar moest het één en ander worden geregeld en als vrijwilliger bij de politie werd ik toen gevraagd. Voor deze wedstrijd hebben we veel contact gehad met de gemeente en natuurlijk onze opponent NAC Breda. Hun supporters zijn van harte welkom en qua voorbereiding ziet het er goed uit. We hebben parkeergelegenheid geregeld onder andere bij manage Luxool en de ingang bij de Kringloopwinkel wordt hun toegang tot De Ebbenhorst." Veel supporters uit Breda komen volgens Lovink met eigen vervoer en de club neemt zelf meer dan dertig stewards mee. ,,Er is een routebeschrijving, er zijn wegwijzers en verkeersregelaars dus verdwalen kan bijna niet. Gelukkig kregen we veel hulp, ook lokaal van bijvoorbeeld de organisatie van de Veluwe Wandeltocht. Zij helpen ons met verkeersregelaars, ook omdat wij als Sparta Nijkerk dit bij hun evenement ook jaarlijks doen."

Voorzitter Evers miste zaterdag het feest rond het behalen van het periodekampioenschap van Sparta Nijkerk. ,,Spijtig, maar ik ben heel blij en trots dat de mannen het hebben gehaald en ik hoorde dat het goed gevierd is. Maar woensdag 18 december staat al geruime tijd met hoofdletters in mijn agenda. Voor de spelers en technische staf is komende zaterdag eerst belangrijk en daarna gaat hun focus op de strijd tegen NAC Breda. De kaarten zijn uitverkocht of in ieder geval nagenoeg, dus het wordt een volle bak. Voor de supporters uit Breda hebben we de hoek aan de kant van de Kringloopwinkel gereserveerd. Daarnaast is ook een deel van de zittribune afgezet, volgens mij hebben we aan iedereen gedacht. En natuurlijk horen daar ook een hapje, drankje en toiletvoorzieningen bij."

Het artikel gaat verder onder foto. 

HORECAPLEIN Kantinebeheerder Gert Veenhof was één van de trekkers van de catering, met name voor de bezoekers. ,,Er komt een horecaplein in de hoek bij de supporters met toiletvoorzieningen, maar natuurlijk ook voor de inwendige mens. Ik heb gehoord dat Brabanders wel van een hapje en drankje houden, dus zijn er drie bars én zorgen we voor wat barbecues. Het wordt druk maar bovenal gezellig, ik heb er in ieder geval nu al zin in. Volgens mij is er ruim voldoende voorraad om niemand iets tekort te laten komen."

Van onze supporters heb je geen last, als er maar genoeg bier isDat was eigenlijk de voornaamste opmerking die Fred Lovink vanuit Breda hoorde. 'Van onze supporters heb je geen last, als er maar genoeg bier is.' Volgens Veenhof zit dat wel goed: ,,Er zijn wel wat personen binnen de vereniging zenuwachtig. Nergens voor nodig als je de voorbereidingen ziet. We hebben er veel tijd en energie in gestoken en er ligt een prima draaiboek. Buiten het veld gaat het prima verlopen voor de vereniging en ik verwacht een gezellig drukke avond."

AANDACHT De TOTO KNVB beker vergt naast de veiligheid en horeca meer voorbereidingen volgens Evers. ,,Vanwege de samenvatting op televisie moet je zorgen dat de cameraploeg van Fox Sports een goede plek krijgt en een ruimte voor interviews in de nabeschouwing. Bij een live verslag hadden we zelfs nog verlichting moeten bijplaatsen, maar dat is nu niet nodig. Verder heb je ook de gebruikelijke zaken, zoals ontvangst van het arbitrale trio en afgevaardigden van NAC Breda en de KNVB. Al met al gaat het vooral om meer aandacht vanuit de media en natuurlijk de grotere toeloop. Het is sowieso een mooie afsluiting van dit succesvolle kalenderjaar."

Fred Lovink kijkt met plezier terug op de voorbereidingen. ,,Het was zeker veel werk, maar we kregen veel medewerking. Het is natuurlijk leuk om dit weer eens een keer te doen, want zo vaak maak je dit soort wedstrijden niet mee. Mocht het een sportief succes worden voor mijn clubje, dan weten we in ieder geval hoe we een volgende thuiswedstrijd moeten aanpakken. Pas na de wedstrijd is er echt wat van te zeggen, maar ik heb vertrouwen in een goede afloop. Dan gaan we na de wedstrijd evalueren en nemen we misschien zelfs een drankje. Ik ben nooit goed in voorspellen, dus dat ga ik niet doen. Wel hoop ik natuurlijk van ganser harte op een stuntje van onze jongens."

Na de promotie naar de Derde Divisie en het behalen van de eerste periodetitel in deze divisie zou het behalen van de volgende ronde van de TOTO KNVB beker een nieuw sportief hoogtepunt zijn voor Sparta Nijkerk. ,,De sportieve successen maken mij als voorzitter trots, maar ik vergeet niet dat er heel veel andere personen in en rond de vereniging bezig zijn met het wel en wee van Sparta Nijkerk. Samen vormen we de vereniging v.v. Sparta Nijkerk en hopelijk kunnen we woensdagavond allemaal trots zijn op de verrichtingen van onze hoofdmacht."

Door Rob Schoon