Martijn Kuis speelde zelf zijn hele voetballeven bij NSC Nijkerk en zette daar zijn eerste stappen als trainer. ,,Toen ik een blessure had aan mijn achillespees, ben ik trainer Eddy Hof gaan assisteren bij het tweede. Dat beviel van beide kanten en toen Hof stopte, vroegen ze mij om het stokje over te nemen. Destijds een moeilijke keuze, omdat ik met veel spelers zelf had gevoetbald. Toch ben ik blij dat ik de stap waagde, want het heeft me heel veel mooie momenten gebracht."

[TRAINERSDIPLOMA'S] Vijf jaar lang leerde Kuis de stappen die nodig waren om als trainer werkzaam te zijn, inclusief aanvullende opleidingen bij de KNVB (UEFA C en UEFA B). ,,Na vijf jaar wilde ik echter iets anders en ging als jeugdtrainer aan de slag bij sv Spakenburg C1. Leerzaam en compleet anders dan werken met senioren al was het slechts één seizoen. Ik kreeg de kans om me verder te ontwikkelen bij CJVV en daar heb ik heerlijk gewerkt. Een mooie vereniging, waar ik nu nog contacten aan heb overgehouden. De uitdaging lonkte echter, zodat ik na twee seizoenen bij het tweede van DVS'33 aan de slag ging. Jonge senioren verder opleiden binnen een prestatiegerichte organisatie. Ik heb daar gewerkt met mooie en talentvolle lichtingen en het derde en afsluitende seizoen was het hoogtepunt met een kampioenschap in de reserve Hoofdklasse."

Na reserveteams en jeugd lag de ambitie van Martijn Kuis bij een eerste elftal van een vereniging, waartoe hij de kans kreeg bij vv Hulshorst. ,,De club wilde een stabiele derdeklasser worden, maar net voordat ik kwam degradeerde de ploeg naar de vierde klasse. Dat was een dubbele uitdaging, maar we promoveerden via de nacompetitie in het eerste seizoen. Na een moeizaam tweede seizoen in de derde klasse met handhaving, was het derde seizoen stabiel. In feite dus conform de doelstelling een stabiele derdeklasser." FC Horst, uitkomend in de tweede klasse, was de volgende stap in de trainerscarrière waar Kuis momenteel hoofdtrainer is.

Ik verwacht zaterdag een mooi duel met hopelijk aantrekkelijk voetbal[VEENSCHE BOYS] Na een moeilijke start, behaalde FC Horst enkele overwinningen en zaterdag staan de mannen uit de gemeente Ermelo tegenover Veensche Boys, de club uit de gemeente waar Kuis woont. ,,Dit soort duels leven toch altijd meer, omdat ik er veel mensen ken. Maar dat geld niet alleen voor mij, want ook binnen de club spelen ze liever naar wedstrijden tegen clubs uit de regio dan van verder weg. Met FC Horst hebben we het doel om leuk en attractief te spelen en dat lukt bij vlagen zeker. Dit spel herbergt echter tevens risico's, want het gebeurt ons nog te vaak dat we het zo mooi willen doen, dat we de verdedigende taken wat te licht opvatten. Ik verwacht zaterdag een mooi duel met hopelijk aantrekkelijk voetbal en voor beide ploegen geldt hetzelfde: aanhaken bij de subtop of toch naar beneden kijken. Het linkkerrijtje moeten we toch zeker kunnen halen, dat is het minimale doel."

Bij Veensche Boys, maar ook bij onder andere Sparta Nijkerk, NSC Nijkerk, sc Hoevelaken en vv Hierden ziet Kuis ook regelmatig de jeugd voetballen in zijn rol als scout van een betaald voetbalorganisatie. ,,Al met al is mijn agenda vaak vol met de jeugdwedstrijden en het trainersvak, maar het is allemaal voetbal dus het blijft interessant. Ik zie regelmatig goede jonge voetballers, maar dat betekent nog niet dat ze vlekkeloos doorstromen richting hun eigen eerste elftal. Dat heeft toch echt ook te maken met het niveau van opleiden binnen de betreffende vereniging. En natuurlijk het niveau van het eerste elftal, want doorstromen is makkelijker als het eerste op een wat minder hoog niveau speelt. Hoevelaken is wat dat betreft wel een mooi voorbeeld van hoe het kan met een team met grotendeels eigen jongens. Dat wil bijna iedere vereniging, maar het verschilt per vereniging of het mogelijk is."

[TOEKOMST] Met zijn achtergrond als trainer en kennis van jeugdvoetbal ligt een functie binnen een jeugdafdeling op termijn voor de hand. ,,Joh, daar ben ik nog niet mee bezig, zo ver kijk ik niet vooruit en ik ben trainer bij een ambitieuze tweedeklasser. Ik zie me in de toekomst overigens sowieso niet als jeugdtrainer aan de slag gaan. Een functie als Hoofd Jeugdopleiding lijkt me dan een grotere uitdaging. Samen met opgeleide jeugdtrainers werken aan de ontwikkeling van jeugdvoetballers. Ik denk namelijk dat je met goede begeleiding en aandacht meer talenten kunt ontwikkelen. En hoe fijn het ook is dat ze er zijn, dat kan niet alleen met goedwillende ouders als trainers."

Volgens mij zou je jeugd veel meer lekker moeten laten voetballen en vrij laten,,Wat me opvalt, is dat jonge spelers nu reeds vaak al veel opdrachten meekrijgen tijdens het spel. Dat kan zijn door trainers, maar ook door fanatieke ouders langs de lijn. Volgens mij zou je ze veel meer lekker moeten laten voetballen en vrij laten tijdens wedstrijden. Zorgen dat ze op trainingen de basistechnieken steeds beter leren, zodat ze het op zaterdag kunnen gebruiken. Resultaten zijn niet het belangrijkste, want daarmee krijg je soms dat extra spelers extra voorzichtig worden. Fouten maken hoort echter bij het ontwikkelen, ik zie liever dat jonge spelers dingen proberen dan dat ze alles op zeker spelen. Op latere leeftijd in de jeugd én zeker als het gaat over een eerste zijn de resultaten pas belangrijk. Als het aan mij ligt, zou ik dat graag meer terugzien.", 

Het resultaat is voor Kuis als trainer van FC Horst zeker belangrijk in het duel tegen Veensche Boys van komende zaterdag. ,,Als je een voorspelling verwacht, ben je aan het verkeerde adres. Dat we goed kunnen voetballen met FC Horst is duidelijk en dat gaan we zaterdag nastreven. Ik zie bij Veensche Boys hele goede en ook mindere resultaten, dus beide ploegen zijn nogal grillig in hun prestaties. Ik verwacht in ieder geval een gemotiveerd FC Horst met attractief spel. Of dat voldoende is, blijft afwachten, maar het moge duidelijk zijn dat we de punten thuis willen houden."

Door Rob Schoon