,,Het betreft een nationale jeugdselectie met judoka’s tot 21 jaar,” legt Tigo Renes uit. ,,Door de judobond zijn wij geselecteerd om samen verder te trainen en ons voor te bereiden op het judo op seniorenniveau. Zelf kom ik over vanuit RTC Noord-Oost in Heerenveen, waar ik sinds vorig jaar ook een CIOS-opleiding volgde en daarnaast veel trainde in Thialf en Sportstad Heerenveen.” Renes is niet de enige die de overstap vanuit het Regionale TrainingsCentrum Noord-Oost maakt, want ook Koen Heg, Daan Moes en Dylan van der Kolk verhuizen mee en Renes verwacht dat ook Victor van Gerwen nog aansluit na zijn blessure.

CLUB REBEL De eerste kennismaking met judo onderging Renes bij de Nijkerkse judoschool Club Rebel. ,,Ik heb daar veel geleerd en veel plezier gehad, maar toen ik qua tegenstand minder uitdaging kreeg, ben ik gaan trainen in Arnhem bij BUSHi. Daar heb ik me vervolgens verder ontwikkeld totdat ik naar Heerenveen vertrok. En nu dus, amper een jaar later, mag ik naar Papendal. Het mag duidelijk zijn dat ik daar heel veel zin in heb.” Met een Nationaal kampioenschap in 2018, een tweede plaats in 2019 en een derde plaats in 2020 met een blessure is het niet heel vreemd dat Renes tot de uitverkorenen hoort.

Er mag wat mij betreft meer aandacht komen voor de judosport.

,,Op nationaal niveau judo ik niet veel wedstrijden, eigenlijk alleen het Nederlands Kampioenschap. De wedstrijden betreffen vooral de Europese competitie, waar ik uitkom in de categorie tot 90 kilogram. Mijn eerste doelstelling voor de komende periode is dat ik prijzen wil pakken in deze Europese competitie. In 2019 heb ik in Bremen al eens een bronzen medaille gepakt en dat smaakt absoluut naar meer. Door het trainen met de beste leeftijdsgenoten uit Nederland verwacht ik dat doel te kunnen realiseren, daar ga ik voor.” De 18-jarige judoka barst duidelijk van de energie, motivatie en ambities. Dat hij daarnaast zeer talentvol is, blijkt uit de selectie voor het NTC.

OLYMPISCHE SPELEN Judo op het niveau waar Tigo Renes uitkomt betekent niet alleen fysiek een zware opgave, want voor wedstrijden moet hij reizen door heel Europa. ,,Financieel is het inderdaad ook een beste opgave en ik ben mijn ouders heel dankbaar dat ze me hierin zo ondersteunen. Wat dat betreft zou een sponsor zeer welkom zijn. Ik ontvang wel een bijdrage van het NOC/NSF, maar dat is zeker niet toereikend om alle kosten te dekken. Ik sta dus zeker open voor geïnteresseerde sponsoren die me willen ondersteunen om het volgende doel te bereiken. Dat zijn de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, daar is het hele trainingsprogramma op gericht. Maar voordat het zover is, wil ik natuurlijk ook deelnemen aan de diverse Europese en Wereld Kampioenschappen.”

Het lijkt me fantastisch om ooit op een groot internationaal toernooi successen te behalen.

TRAINING De afgelopen maanden waren voor de judoka niet prettig, omdat hij door de beperkingen in verband met het coronavirus niet volop kon trainen. ,,In de eerste periode heb ik veel aan krachttraining gedaan bij Joey’s Judoschool in Nijkerk, bij mijn voormalige trainer Joey van Rootselaar. Toen we weer wat mochten sporten, heb ik de krachttraining in Thialf voortgezet en de alternatieve 1,5 meter trainingen in Sportstad Heerenveen. Toen we eindelijk weer partijen mochten judoën, zijn we meteen volle bak van start gegaan. Dat leverde nogal wat spierpijn op na zo’n afwijkende periode. Ik hoop maar dat we weer snel veel wedstrijden mogen judoën.”

Renes vindt het jammer dat er zo weinig aandacht is voor de judosport in Nederland. ,,Tijdens de Olympische Spelen is de aandacht er meestal wel, maar verder is de sport nogal underrated. Wat mij betreft zou die aandacht best veel intensiever mogen en kunnen. Dat zou voor ons als sporters immers betekenen dat we aantrekkelijker worden voor sponsoren. Maar eigenlijk is het vooral zonde, het is niet alleen een hele mooie technische sport, maar wij Nederlanders doen het internationaal vaak heel goed. Er zijn best veel hele bekende Nederlandse judoka’s. En als ik dan toch mag dromen, lijkt het me fantastisch om ooit op een groot internationaal toernooi successen te behalen. Daar gaan we de komende jaren hard aan werken op Papendal.”

Door Rob Schoon