Door het coronavirus is het overgrote deel van de sportevenementen afgelast en zo ook het wielrennen, de sport waar Ubels tien jaar geleden mee begon: ,,Ik heb jarenlang meegedaan aan nationale en internationale wedstrijden. Ik heb de afgelopen twee jaar last gehad van de gevolgen van knieoperaties waardoor ik niet kon wielrennen. Nu ik weer op niveau ben en fit genoeg ben, wilde ik mijzelf een sportieve uitdaging geven. Door de coronacrisis kon ik alleen niet aan reguliere sportevenementen meedoen.” 

Ruben moest er wel even een nachtje over slapen.

Hij kwam in gesprek met Ben de Ruiter van fietsenspeciaalzaak Ben de Ruiter Tweewielers. De Ruiter: ,,We hebben samen deze uitdaging bedacht. Ruben moest er wel even een nachtje over slapen, maar we denken dat de tocht wel haalbaar is.” De leenfiets is wel aangepast aan de gebruiker: zo zijn de pedalen vervangen voor klikpedalen en is er een racezadel op de fiets gezet. ,,We hebben er ook nog een extra voorrem opgezet, mocht de achterrem het begeven. De lichte versnelling is vergelijkbaar met die van een racefiets en met de pedalen kan Ruben extra kracht zetten.”    

ROUTE De route is exact dezelfde als die van de Amstel Gold Race. Ubels: ,,Er zijn mensen geweest die 300 tot 400 kilometer op een dag hebben gefietst, maar nog nooit heeft iemand een dergelijke afstand en de Amstel Gold Race op een stadsfiets afgelegd.” Wat begon als een grap begint nu steeds serieuzere vormen aan te nemen. Ubels: ,,Normaal gesproken wordt de Amstel Gold Race door profs uit de wielersport gereden door Zuid-Limburg. Ik start zaterdag in Maastricht om 4.30 uur ‘s ochtends en zal 16 uur later finishen.” 

Ik heb mij in de afgelopen maanden goed kunnen voorbereiden.

Op een leenfiets - de fiets die iemand normaal gesproken meekrijgt als de eigen fiets onder behandeling is van de fietsenmaker - zal het een hele pittige tocht worden door heuvelachtig gebied. ,,Ik heb mij in de afgelopen maanden goed kunnen voorbereiden door veel te fietsen. Voor zaterdag heb ik ook veel tips voor voeding gekregen. Ik probeer vast voedsel en sportvoeding te combineren om mijn maag-darmstelsel goed te laten functioneren.”  

Om de twee uur wordt Ubels verzorgd door zijn reisgenoten, die hem op de voet zullen volgen en op verschillende plekken een rustpauze voor hem inlassen. ,,Er gaan twee reservefietsen mee. De tocht voert van Maastricht naar Vaals, dus er zijn verschillende rondes die ik rijd. Ik verwacht dat als ik pech krijg er altijd wel iemand in de buurt is om te helpen. Op de plekken waar de verzorging is, is ook de bus met de extra fietsen.”  

PLOETEREN Ubels verwacht eerder fysieke problemen dan materiaalproblemen. ,,Ik wil de tocht toch redelijk snel voltooien. Mijn houding is toch anders dan wanneer ik normaal fiets en de weersomstandigheden kunnen heel wisselend zijn. In regenachtig weer is het stukken zwaarder, want dan is het glad in de bochten. In de warmte is het ook ploeteren. We moeten het maar afwachten, want deze tocht is iets waar ik mij wel op heb kunnen voorbereiden, maar waarvan ik de zwaarte pas weet als ik het zelf onderga. Het is voor mij een kwestie van doen en dan zien we wel.”  

De volledige tocht van Ubels wordt gefilmd en op de Instagram van Ben de Ruiter geplaatst. Ubels: ,,Ik heb getwijfeld om een goed doel aan mijn actie te koppelen, maar in deze tijd zijn er zoveel mensen die het moeilijk hebben door de coronacrisis, dat ik ze niet eens om geld wil vragen. Nu wilde een teamlid van Ben de Ruiter de Alpe d’ Huzes fietsen. Omdat dit jaar niet doorgaat heeft hij besloten mij te sponsoren. Als meer mensen dat willen doen, zijn ze welkom om contact op te nemen, dat zou de rit extra mooi maken.”  

De verwachting is dat er veel vrienden en familie langs de weg zullen staan. Ook Ben de Ruiter is van de partij: ,,We gaan op vrijdag al naar Maastricht toe om Ruben te ondersteunen.”  

Door Maranke Pater