,,Je kan gerust zeggen dat de triatlon afdeling van AV Nijkerk leeft, we zijn groeiende en we zijn inmiddels met circa vijftig atleten, zoveel hebben we er nog nooit gehad." Voor Vreeswijk is duidelijk dat de sport het goed doet in Nijkerk, maar stelt dat het verder gaat. ,,Ook atleten uit de regio, zoals Barneveld, Voorthuizen en Zeewolde sluiten zich bij ons aan. Ik ben niet helemaal objectief, maar ik durf wel te zeggen dat we een hele leuke, maar vooral actieve groep hebben."

Triatlon bestaat eigenlijk uit vier onderdelen

Actief, dat is wellicht een heel goede omschrijving van de triatlonsport. De sport bestaat immers achtereenvolgend uit de onderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen. ,,Eigenlijk moet daar een vierde onderdeel bij, het wisselen. Tussen het zwemmen en fietsen en tussen het fietsen en hardlopen is er immers een wisselmoment. Voor atleten die puur voor de snelste tijd gaan, is dat een onderdeel wat ze goed moeten beheersen, want daar kan je veel tijd verliezen." Bij de trainingen wordt hier in Nijkerk dan ook tijd aan besteed. ,,Onze gediplomeerde triatlon trainer weet vanuit eigen ervaring waar je op moet letten, dus dit onderdeel slaat hij zeker niet over."

Van de verschillende onderdelen wordt in clubverband vooral getraind op de discipline zwemmen. Die trainingen vinden plaats in het Jaap van der Krol Bad in Nijkerk. ,,Tegenwoordig zijn er zelfs twee momenten om daar te trainen. Naast de zaterdagochtend hebben we nu ook de gelegenheid op woensdagavond, al is dat alleen in het winterseizoen." In het zomerseizoen wordt de zwemtraining op woensdag in open water verzorgd, meestal bij Recreatiegebied Zeumeren. Dat is volgens Vreeswijk een hele waardevolle aanvulling voor de atleten. ,,Zwemmen in buitenwater vergt toch aanpassing ten opzichte van zwemmen in een zwembad. Je kan je moeilijker oriënteren waar je heen moet, er zwemmen meer mensen om je heen en je hebt vaak te maken met golfslag. Daar mee leren omgaan vergt training, want steeds meer triatlons doen het zwemonderdeel in open water."

De Nijkerkse Flitstriatlon was jarenlang de enige in de regio met zwemmen in de Arkervaart, maar inmiddels zijn er diverse evenementen gevolgd. ,,Triatlon atleten vinden het vaak een extra uitdaging, maar ik denk dat er meer punten zijn die onze Flitstriatlon succesvol hebben gemaakt. De woensdagavond wordt gezien als pluspunt en ook de relatief korte afstanden, want het betreft immers een 1/8e deel van een hele triatlon. Waar we, voor zover ik weet, ook uniek in zijn, is ons startsysteem. De atleten starten na elkaar om de tien seconden; dit betekent dat het spannend is tot de laatste deelnemer over de eindstreep komt. De atleet met de beste nettotijd is dan namelijk pas bekend."

Het artikel gaat verder onder de foto (Bron: Arjen Gerritsma).

Hoewel de onderdelen fietsen en hardlopen geen vast onderdeel zijn van de trainingen van de afdeling triatlon, zoeken atleten elkaar wel op om samen te sporten. ,,Voor het hardlopen nemen veel van onze atleten deel aan de hardlooptrainingen van de hardloopgroep van AV Nijkerk op dinsdag- en donderdagavond. Fietsen gebeurt wel vaak alleen of in kleine groepjes, al plakt onze trainer ook wel eens een fietsronde achter de zwemtraining op zaterdag." In deze tijd van sociale restricties en risicovermijding kunnen de atleten dus wel gewoon trainen met hardlopen en fietsen, echter niet in groepen of clubverband.

Op woensdag 10 juni staat de 25e editie van de a.s.r. Vitality Flitstriatlon op de planning, al kan Vreeswijk niet zeggen of de jubileumeditie daadwerkelijk doorgaat. ,,Daar kan ik nu nog geen zinnig woord over zeggen. Natuurlijk hoop ik erop, want dat zou betekenen dat het virus is geluwd of tenminste onder controle. Naar dat moment kijkt iedereen uit en dat is belangrijker dan het evenement op zich." Vreeswijk werd er onlangs door een clubgenoot op gewezen dat de triatlonsport al veel langer bestaat in Nijkerk. ,,Ik ben geen geboren Nijkerker, maar er werd mij verteld dat er al op 30 april 1984 een triatlon is geweest rond sporthal Watergoor. Voor mij ook prima, maar de Flitstriatlon bestaat in ieder geval vijfentwintig jaar."

Het artikel gaat verder onder de foto (Bron: Harry van 't Veld).

De passie van Jos Vreeswijk voor triatlon als sport en zijn afdeling van de AV Nijkerk is duidelijk merkbaar. ,,De jaarlijkse trainingsweekenden met onze atleten zijn elk jaar ook een hoogtepunt. Op redelijke rijafstand, zoals in Zuid-Limburg, het Sauerland, maar meestal de Ardennen, trainen we dan een weekend samen. Op sommige momenten heb je het dan zwaar, maar samen sporten geeft toch een extra dimensie en het is ook gewoon heel gezellig." Vreeswijk weerlegt meteen even dat de triatlon er alleen is voor zeer geoefende atleten. ,,Natuurlijk moet je getraind zijn, maar er zijn veld soorten triatlon. Die van ons is 1/8e dus vrij laagdrempelig. Maar voor atleten die meer willen, is er volop keuze in grotere afstanden. En we zijn ook supertrots als er weer eens één van onze leden deelneemt aan een hele triatlon. Tja, dat is zeker niet voor iedereen weggelegd en daarvoor moet je echt wel even heel goed en veel trainen."

In verband met de onzekerheid rond het al dan niet doorgaan van de a.s.r. Vitlaity Flitstiatlon of voor meer informatie: www.flitstriatlon.nl

Door Rob Schoon