Met dat geld hoopt het college van buurgemeente Amersfoort meer structuur te geven aan de vele hardloopwedstrijden die onze regio rijk is. Eén kalender waarop alle evenementen te zien zijn, is hierbij een belangrijke schakel, maar ook hardloopprijzen voor op het sportgala en het bijhouden van één algemeen klassement behoren tot de optie. Naast de 'laagdrempelige beweegactiviteit in de openbare ruimte' promoten, wil de gemeente met het geld structuur aanbrengen in hardloopevenementen in kengetalregio 033, om zo de loopsport zichtbaarder en aantrekkelijker te maken voor inwoners van de gemeente.

Sinds bekend is geworden dat er een geldbedrag vrijkomt, hebben diverse partijen zich gemeld. Sportwethouder Hans Buijtelaar beaamt dit, maar wil niet vertellen om wie het gaat en hoeveel partijen op de deur kloppen. Wel is duidelijk dat Amersfoort het plan breder wil trekken en dus ook naar de buurtgemeentes kijkt. Zo worden alle gemeenten met het kengetal 033, Nijkerk, Leusden, Woudenberg, Scherpenzeel en Bunschoten, samengevoegd en voor hen wil de stad zijn nek uitsteken.

BUURGEMEENTEN PROFITEREN ,,Het gaat om het stimuleren van het hardlopen in het gebied in en rondom Amersfoort", is Buijtelaar duidelijk, als hem wordt gevraagd of buurgemeenten op deze manier niet meeprofiteren van de goodwill van Amersfoort. ,,Daarbij gaat het niet zozeer om buurgemeenten mee te laten profiteren, maar de organisatie(s) die runs organiseren. Voor een hardloper is een gemeentegrens ook niet zo boeiend; wél een mooi en veilig parcours."

Met de regeling wordt gehoopt loopevenementen onderling beter af te stemmen. Daarom moet er een centrale kalender komen waarop alle loopevenementen van het gebied met het kengetal 033 te zien zijn. Daarnaast denkt de gemeente dat de subsidie kan bijdragen aan één algemeen klassement waarbij iedere loper punten kan krijgen voor zijn prestatie bij aangesloten wedstrijden. Aan het eind van de rit moet dit dan een winnaar opleveren en hij of zij kan dan tijdens het jaarlijkse sportgala in de prijzen vallen.

ÉÉN PARTIJ Het plan wordt toegejuicht door Mark van Hoorn, die met zijn stichting diverse hardloopevenementen organiseert en ook al een klassement heeft voor diverse wedstrijden. ,,Er zijn momenteel twee hardloopcircuits en het zou mooi zijn als dit teruggaat naar één. Daar is de gemeente ook duidelijk in. Wij als stichting doen dit nu drie jaar zonder subsidie en het zou fijn zijn als het straks mét dat extraatje kan. Het is goed om te zien dat de gemeente iedereen nu een eerlijke kans geeft en wij melden ons dan ook zeker aan."

Een andere partij met een circuit is die van Jaap Hengeveld en Mik Borsten. Dit tweetal organiseert net als Van Hoorn meerdere evenementen en juicht het plan van de gemeente ook toe. ,,Het is goed dat de gemeente zijn nek uitsteekt en een bedrag ter beschikking stelt. Of wij één van de partijen zijn die ons heeft gemeld? Ja, dat klopt. We zijn al jaren actief in Amersfoort om mooie evenementen te organiseren en kennen het klappen van de zweep."

IN BEWEGING Momenteel zijn er meerdere partijen die zich inzetten voor mooie runs en dat zijn vaak vakmensen die professioneel te werk gaan. Moet de gemeente Amersfoort dan wel zoveel geld uitgeven? Hengeveld vindt van wel. Zo wordt nu veel op vrijwillige basis gedaan, waardoor de prijzen van de evenementen (soms) noodgedwongen omhoog moeten om kostendekkend te zijn. Hengeveld: ,,Het klinkt veel, maar dat valt wel mee. De gemeente zegt sport erg belangrijk te vinden, maar als puntje bij paaltje komt… hoor of merk je niets. Evenementen komen niet aanwaaien en daar is óók geld voor nodig. We kunnen niet blijven leunen op vrijwilligers en ik heb het gevoel dat dit momenteel te veel gebeurd. Het is dan ook goed dat er nu budget vrij komt en daarmee kunnen we mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen."

Ook Van Hoorn is positief over de subsidie en denkt er mooie dingen mee te kunnen doen. ,,Obstacle runs namen toe in populariteit en daardoor zag je de animo bij hardloopwedstrijden iets afnemen. Laat ik duidelijk zijn: ik juich elke vorm van bewegen toe... Maar mede door zo'n centraal klassement kan je ervoor zorgen dat er weer meer mensen gaan finishen bij hardloopevenementen. Daar zetten wij ons al voor in en dat willen we uitbreiden. Daarom is zo'n stimulering zeker nodig. Daarnaast kan het subsidie ook gebruikt worden voor promotie en publiciteit."

Tot slot hoopt Buijtelaar ook dat de subsidie ingezet wordt voor het opzetten en onderhouden van één vrijwilligerspool die ingezet kan worden bij diverse evenementen. ,,Het gaat met name om het bundelen van de inzet, bijvoorbeeld bij de aanvraag van vergunningen, benodigde hekken, verkeersregelaars en dat soort dingen. Maar ook de promotie. Als je kennis bijeenbrengt, hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Dat hopen wij hiermee te bereiken."

Jeroen van der Veer

De 033 hardloopagenda