Sinds het najaar van 2019 is Nonkes voorzitter van HC Nijkerk, maar binnen de vereniging is hij al jaren actief. ,,Toen mijn dochter Lara begon met hockeyen, ben ik in aanraking gekomen met de club. Zelf heb ik altijd korfbal gespeeld, maar bij HC Nijkerk ben ik goed op mijn plek. Later gingen ook mijn andere dochters Emma en Amber hockeyen en ook mijn vrouw Margreet is als speelster actief. Na diverse ondersteunende taken, heb ik bestuursfuncties bekleed en sinds enige maanden dus als voorzitter. Eigenlijk zou je willen dat iedereen binnen de club zich inzet voor de vereniging en dat is zeker een aandachtspunt."

MEER LEDEN HC Nijkerk wil ook qua aantal leden een groei doormaken. ,,We hebben nu circa 300 leden en dat mogen er absoluut meer worden om een nog betere basis te krijgen binnen de jeugd en later de senioren. Vooral qua jongens kunnen we meer leden gebruiken, eigenlijk net als veel andere hockeyclubs. Een nadeel daarbij is dat je pas met hockey kan starten als je zes bent, dat is landelijk vastgesteld. Bij andere sporten kan je veelal eerder starten en dus heb je als hockeyclub een achterstand. Maar dat neemt niet weg dat we gaan inzetten op werving van extra leden door allerlei activiteiten te verzorgen."

Artikel gaat verder onder de foto. (Foto: Mathilde Dusol)

Één van die activiteiten is de organisatie van een schoolhockeytoernooi, waar HC Nijkerk initiatief neemt met ondersteuning van de buurtsportcoaches van de gemeente Nijkerk. ,,We willen zoveel mogelijk jongens en meisjes kennis laten maken met hockey en hopelijk krijgt de aanwas van leden dan een extra impuls. Ook bij de Koningsspelen zullen we vertegenwoordigd zijn, waarbij we naast het sportieve aspect aandacht schenken aan gezellig, veilig en gezond sporten bij onze hockeyclub. Een besluit wat we daarbij ook hebben genomen dat vanaf 1 januari 2020 ons complex compleet rookvrij zal zijn."

We zien steeds meer jeugdleden langs de kant staan bij onze oudere jeugdteamsHet tweede speerpunt is de onderlinge band binnen de vereniging nog verder versterken. ,,Bij voorkeur zou je willen dat elke ouder en/of elk lid zich inzet voor de club. Zo leiden we oudere jeugdspelers op tot trainer door onze ervaren gediplomeerde trainers, wat een groot succes is. De spelers zelf vinden het leuk om trainingen te verzorgen, maar je merkt ook dat jongere jeugd het geweldig vindt. We zien bijvoorbeeld steeds meer jeugdleden langs de kant staan bij onze oudere jeugdteams en de senioren. Die band binnen de vereniging kan niet sterk genoeg worden wat mij betreft."

De laatste jaren merkt Nonkes dat de jeugdteams qua technische vaardigheden grote stappen maken. ,,Ten opzichte van enkele jaren geleden spelen vrijwel al onze jeugdteams één tot twee klassen hoger, dat is toch een teken dat het niveau stijgt. Dat willen we voortzetten, maar het plezier in het spelletje moet altijd aanwezig blijven. We zullen zeker niet alles op prestatie zetten, maar wel breed en goed opleiden. De clinics door senioren en vorig jaar met internationals worden altijd goed bezocht en het plezier straalt van iedereen af."

VRIJWILLIGERS De grotere band met de vereniging zou mede moeten leiden tot de werving van meer vrijwilligers. ,,Net als elke vereniging zijn vrijwilligers ook bij HC Nijkerk hard nodig. We merken dat mensen eerder zich in willen zetten als ze zich lekker voelen binnen de club. Van die toenemende binding is onze winterbarbecue van afgelopen januari wellicht een mooi voorbeeld. We besloten geen nieuwjaarsreceptie te houden, maar in plaats daarvan de barbecue. Waar bij de receptie het aantal aanwezigen redelijk beperkt bleef, hadden we ruim 130 deelnemers aan de winterbarbecue. Voor mij een teken dat we de goede weg ingaan als vereniging."

Het is gewoon een prachtig clubhuis geworden met sfeer en gezelligheidHet nieuwe clubhuis, nu ongeveer anderhalf jaar gelden in gebruik genomen, heeft daarin zeker een rol volgens de voorzitter. ,,Het is gewoon een prachtig clubhuis geworden met sfeer en gezelligheid. Het nodigt nu veel meer uit om na de wedstrijd of training wat langer bij de club te blijven." De vereniging probeert daarbij zoveel mogelijk aandacht te geven aan de leden en bezoekers. ,,Verenigingsleven bestaat volgens mij uit het geven van aandacht aan elkaar en gasten. Dat leidt dan ook tot meer betrokkenheid, want als iemand zich welkom voelt, is hij/zij sneller bereid om zichzelf ook in te zetten. 

VASTE EVENEMENTEN Schoolhockey en de Koningsspelen zijn nieuwe activiteiten, maar HC Nijkerk kent ook zeer succesvolle vaste evenementen. ,,Het Beachhockey op het Plein is bij velen het meest bekend. Op 20 juni gaan we daar voor het vijfde jaar in het zand hockeyen en dat is een prachtig en gezellig evenement. Op ons eigen complex hebben we daarnaast het familietoernooi, wat we vanaf dit jaar vast willen plannen op tweede pinksterdag. Dat is een dag waar ieder familielid van een hockeyer zelf kan ervaren hoe leuk de sport is. Voor senioren hebben we daardoor bijvoorbeeld elke woensdag trimhockey. Laagdrempelig kennis maken met hockey of weer starten na een periode van rust met heel erg veel gezelligheid. Kortom er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils binnen onze vereniging."

NATTE DROOM Als we Nonkes dan vragen over zijn eerder aangehaalde persoonlijke droom, blijkt dit toch te maken te hebben met de accommodatie. ,,Het lijkt me fantastisch als we op termijn het veld voor ons clubhuis kunnen vervangen door een zogenaamd waterveld. Nog meer snelheid en vereiste techniek, wat voor veel verenigingen de reden is om zo'n veld aan te leggen. Maar het is een droom hè, geen actiepunt, want die liggen zoals gezegd op gebied van groei van de vereniging en verdere ontwikkeling van de onderlinge band. HC Nijkerk is al een leuke en steeds beter wordende vereniging, maar op alle vlakken moet je altijd streven naar verdere verbetering. En dromen moet je ook houden."

Rob Schoon