Voetbalvereniging Sparta Nijkerk kreeg een bedrag van 14.601 euro. Naast de aanvraag van de club diende ook de Stichting Business Club Sparta Nijkerk een aanvraag in. De stichting kreeg bijna 50.000 euro (49.866 euro) als steunpakket van de overheid. De stichting is formeel de werkgever van de spelers en technische staf van de A-selectie van de voetbalclub uit de derde divisie.
De steun die voetbalclubs als Spakenburg (110.949 euro) en IJsselmeervogels (69.591 euro) ontvingen was aanmerkelijk hoger. Streekgenoot DVS, dat ook in de derde divisie uitkomt, kreeg 7902 euro (vereniging) en 30.609 euro (Businessclub DVS) overgemaakt naar de penningmeester in Ermelo.

Hoofdklasser NSC vroeg ook steun aan en kreeg 4077 euro uitgekeerd. In Nijkerkerveen kon Veensche Boys het bolwerken met een bijdrage van 'slechts' 1686 euro. Van de overige sportclubs is alleen de steun aan de Nijkerkse hockeyclub bekend. HC Nijkerk ontving een bijdrage van 1272 euro om de lonen door te kunnen betalen. Naast de genoemde voetbalclub en de hockeyclub maakten ook Dressuurstal Adelinde Cornelissen en Stal van de Schans gebruik van de overheidsmaatregel. Cornelissen kreeg een bijdrage van 6516 euro en Stal van de Schans kreeg 6966 euro om het hippische personeel te kunnen betalen.

De noodhulpregeling van de overheid is bedoeld voor bedrijven en verenigingen om de loonkosten te kunnen voldoen. Het UWV heeft een lijst openbaar gemaakt met alle bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling, die gold van maart tot en met mei. Op die lijst staat welk bedrag elk bedrijf heeft ontvangen. Bijna 140.000 bedrijven en verenigingen hebben gebruik gemaakt van een noodhulpregeling van de overheid. In totaal kregen zij bijna 8 miljard euro overgemaakt om tijdens de coronacrisis het loon van hun personeel te kunnen blijven betalen.

Absolute koploper is KLM, die bijna 300 miljoen euro kreeg - dochterbedrijven als KLM Catering en KLM Cityhopper komen daar nog bij. De NOW (de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld voor organisaties die minder omzet draaien vanwege de coronacrisis. Zij krijgen een deel van hun loonkosten vergoed. De bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen. Dat kan oplopen tot 90 procent van de loonkosten, afhankelijk van het omzetverlies. Het bedrag dat uitgekeerd werd aan bedrijven of verenigingen is een voorschot, dat bestaat uit 80 procent van de totale aanvraag.

Clubs moesten een inschatting maken van hun omzet, mogelijk veranderen de bedragen dus nog. Te veel uitgekeerd geld kan dan weer ingevorderd worden. Een voorwaarde bij het indienen van een aanvraag voor de regeling was dat niemand ontslagen zou worden. Sinds kort kunnen bedrijven en verenigingen ook steun (NOW II) aanvragen voor de periode van juni tot 31 augustus.

Door Berry Kamphorst