De Nijkerkse sportschoolhouders vinden dat ze op één hoop worden gegooid en dat ze in hetzelfde rijtje werden genoemd als sekswerkers is daarbij misschien wel alleszeggend. ,,Het is toch raar dat supermarkten en bijvoorbeeld de Ikea wel open zijn, maar wij moeten wachten? Juist nu de gezondheid van de mens zo belangrijk is”, aldus Edwin de Graaf namens FitPower24/7 Nijkerk. ,,Wij waren al bezig met de heropening en toen hoorden wij opeens 1 september. Dat kwam wel even binnen.”

Ook Marco van Kooten van The Next wist niet wat hij hoorde. ,,Ik zag het besluit op 16 maart al niet aankomen, maar toen Rutte laatst zei dat we nog langer moesten wachten, zat ik er écht even doorheen. Natuurlijk moeten we corona niet onderschatten en ik ben de laatste die dat doet, maar kom op. Wij hebben hier een luchtsysteem dat 100 procent zuivert, ik had al een reserveringsmodule, looproutes waren gemaakt, echt alles had ik gereed om op een veilige manier open te mogen.” Toch zijn de deuren van The Next zijn nog altijd gesloten. In de sportschool is het stil en dat is bij FitPower24/7 Nijkerk niet anders. ,,En dat doet pijn”, aldus De Graaf. ,,Wij hebben ongeveer duizend vierkante meter en kunnen 100 procent  waarborgen dat mensen afstand van elkaar hebben. Dat kunnen ze in een supermarkt niet zeggen hoor.”

Deze ellende moet echt niet te lang meer duren.

BUITEN SPORTEN Dinsdagavond 19 mei kwam Rutte tijdens de persconferentie met een sprankje hoop dat sportscholen misschien toch eerder dan 1 september weer aan de slag kunnen. Maar totdat een eerdere datum vast staat, moeten de sportscholen dealen met de regels. Van Kooten denkt daarom vooral in mogelijkheden: ,,We zijn buiten aan het sporten. Niet ideaal, maar je moet wat. De zon gaat komende week schijnen: zonnebrilletje op, goed insmeren en knallen met z’n allen. Ik ben blij dat dit weer kan, want ik zat er echt mee. Gelukkig hebben we fantastische leden en betaald zo’n 80 procent gewoon door. Zij beseffen ook dat anders de schuur dichtgaat. Maar goed, hoelang kunnen zij dit doen? Deze ellende moet echt niet te lang meer duren.”

Een verschuiving van de openingsdatum naar eerder dit jaar zou ook goed nieuws zijn voor Rens Kok, die net met Crossfit Nijkerk wilde beginnen. ,,Maar toen kwam corona om de hoek kijken”, lacht hij als een boer met kiespijn. ,,Ik was in Barneveld gestopt en zou in Nijkerk starten. De timing kan niet slechter, hé? Maar goed, je wordt er ook creatiever van. Zo verhuur ik al mijn spullen, verkoop ik het één en ander en op die manier probeer ik mijn hoofd boven water te houden.”

We zijn er helemaal klaar voor. Het hele gebouw is met een tandenborstel schoongemaakt.

UITLENEN Bij FitPower24/7 Nijkerk en The Next hebben ze hun spullen weggegeven. ,,Ja, natuurlijk”, is Van Kooten duidelijk. ,,Mijn sportschool bestaat door mijn leden en ik kon op deze manier wat terugdoen.” Ook De Graaf leende spullen uit: ,,En elke week zijn er drie momenten waarop mensen spullen kunnen ruilen. Op die manier blijf je toch bezig.” Alle drie de heren staan te popelen om open te gaan en afscheid te nemen van het tijdelijk buiten lesgeven. Als het aan Van Kooten ligt, gaat dat snel gebeuren. ,,Ik verwacht dat besloten wordt dat we midden juni weer open kunnen. Als dat daadwerkelijk zo is, gaat het dak eraf hier. Dan hang ik slingers op en alles. We zijn er helemaal klaar voor. Het hele gebouw is met een tandenborstel schoongemaakt en de regels gaan nageleefd worden.”

Crossfit Nijkerk is iets minder optimistisch en mikt op 1 juli. ,,Dan zijn de cijfers bekend van de versoepelingen die vanaf 1 juni van kracht zijn en heeft het kabinet een beter beeld. Veiligheid staat natuurlijk wel op één.”

Door Jeroen van der Veer