,,Deze beslissing verraste me eigenlijk niet," vertelt John Kamphuis. De hoofdtrainer van NSC had het natuurlijk sportief liever anders gezien, maar heeft alle begrip. ,,In een tijd waar het hele land, eigenlijk de hele wereld op zijn kop staat, is voetbal zeker niet het belangrijkste. Een mooie en fantastische hobby, maar momenteel is gezondheid en de strijd om het coronavirus in te dammen hel allerbelangrijkste." Ook Eric Speelziek van Sparta Nijkerk, Erik Assink van Veensche Boys en Harry Oussoren laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. ,,We missen het werken met de spelers en het ritme wel, maar er zijn zoveel ergere dingen, dat we daar niet mee bezig zijn. We leggen ons neer bij de realiteit en dat is dat het seizoen over is en we hopelijk komend seizoen wel weer kunnen spelen."

Voor John Kamphuis betekent de KNVB beslissing dat hij zijn laatste officiële wedstrijd als trainer van NSC heeft gehad, hij vertrekt immers na dit seizoen. ,,Een onwezenlijk einde, maar zoals gezegd, had ik er enige tijd rekening mee gehouden. Met onze ploeg hebben we weinig voor- of nadeel van de beslissing om iedere ploeg op hetzelfde niveau te laten starten komend seizoen. Waar ik dan trainer ben? Nog geen idee, want momenteel liggen alle contacten vrijwel stil. Zelf ben ik daar nu toch ook minder mee bezig. Bij NSC heb ik het in ieder geval goed naar mijn zin gehad, ik had graag het seizoen mooi afgesloten, maar dat is nu niet mogelijk. Terecht natuurlijk en het afscheid nemen komt wel op later tijdstip."

We voelen ons zeker niet bestolen, er is hooguit sportieve teleurstellingHet sportieve aspect speelt wellicht het meest bij Sparta Nijkerk, omdat zij ruim koploper waren in de derde divisie. Eric Speelziek laat echter in een interview met Mark Kloostra weten dat hij niet kwaad is, of zich bestolen voelt. ,,Nee natuurlijk niet. Nu moeten we ons vooral zorgen maken over de situatie waar we allemaal in zitten en de gezondheid voorop stellen. Voetbal is dan absoluut ondergeschikt." De sportman in Speelziek baalt natuurlijk wel van de gevolgen voor zijn team. ,,We stonden er goed voor en waren ervan overtuigd dat we het einddoel zouden bereiken. Daar kan nu een streep door, maar hou er maar rekening mee dat ik met Sparta Nijkerk naar de tweede divisie wil. En dan voelen we ons zeker niet bestolen, maar is er hooguit enige sportieve teleurstelling. Er waren ook andere scenario's denkbaar na het stopzetten van de competities. Maar kom op, er zijn nu belangrijkere zaken om je druk om te maken. Gezondheid is toch het allerhoogste goed wat je kan bezitten en dat wens ik iedereen toe."

Erik Assink van Veensche Boys beaamt de woorden van Speelziek: ,,Welke beslissing ook was genomen, je doet het nooit goed voor iedereen. En dan bedoel ik de beslissing rond het niet promoveren of degraderen. De beslissing om de competitie te stoppen is absoluut juist." Veensche Boys stond keurig in de middenmoot en Assink onderkent dat ploegen bovenin pech hebben en ploegen onderin wellicht geluk. ,,Zo'n laatste fase van de competitie kan er nog veel gebeuren met ploegen, dus dit is volgens mij de minst kwalijke oplossing. Nu een dikke streep door dit seizoen en volgend seizoen opnieuw beginnen. Gezondheid staat bovenaan en gezond verstand moet altijd zegevieren." Zijn jonge ploeg in opbouw had extra kunnen groeien, maar Assink verwacht sowieso een sterker Veensche Boys volgend seizoen. ,,Met de gerichte versterkingen komen we beter voor de dag, verwacht ik. we krijgen er kwalitatief betere spelers bij, die ook qua aansturing van de ploeg goed zijn en ervaring hebben. Maar voor nu staat voetbal op een laag pitje en zijn er veel belangrijkere dingen om je druk of zorgen over te maken."

Je moet ook beseffen dat de aandacht nu elders hoort te liggenOok voor Hoevelaken verliep het seizoen vrij vlak. ,,Zowel naar onderen als naar boven was er weinig spanning," stelt trainer Harry Oussoren. ,,Geen enkel risico nemen is volgens mij het beste en dat betekent dat we volgend seizoen opnieuw beginnen. Het gevoel dat dit zou gebeuren, had ik al vrij snel en volgens mij zijn de beslissingen juist." Voor zijn eigen ploeg betekent het een rem op het ontwikkelingsproces, maar ook dat vindt Oussoren absoluut van ondergeschikt belang. ,,Je moet ook beseffen dat de aandacht nu elders hoort te liggen. Als je toch het sportieve aspect wil bekijken, zal het hoogstwaarschijnlijk ook zo zijn dat huidige goede teams ook volgens seizoen bovenin zullen meedraaien. Voor mindere teams geldt hetzelfde onderin." Als eigenaar van een zelfstandig uitzendbureau voelt hij de coronacrisis ook zakelijk. ,,Daar gaat veel energie in zitten en dat is hard nodig. Nu mis je vooral de ontspanning of uitlaatklep van het voetbal, dat heb je ook af en toe nodig. Maar als het daarbij blijft, hoor je mij zeker niet klagen. Gezond zijn, gezond blijven en iedereen ondersteunen die direct de gevolgen van het coronavirus ondervinden, dat zijn nu de voornaamste doelen."

Door Rob Schoon

De officiële berichtgeving vanuit de KNVB kort samengevat
Met het oog op de door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben wij helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities dit seizoen niet meer worden hervat. Omdat we dit seizoen de competities niet meer hervatten, hebben we besloten dat er dit seizoen geen eindstanden komen en er dus geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekercompetities niet uitgespeeld. Het volgende seizoen, 2020/'21, start iedereen weer in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Door het niet uitspelen van de competitie hebben we geen eindstand op basis waarvan we vinden dat we een eerlijke promotie/degradatie kunnen toepassen. We zijn van mening dat dit het meest eerlijke en heldere besluit is. En we realiseren ons dat dit voor sommige teams prettig is, voor anderen niet. Dat laatste is uiteraard zeer spijtig.
Aalt Guliker
Foto: Aalt Guliker
John Kamphuis - NSC Nijkerk
Kees van den Heuvel
Foto: Kees van den Heuvel
Erik Assink - Veensche Boys
Harry Oussoren
Foto: Harry Oussoren
Harry Oussoren- sc Hoevelaken