Welzijn op Recept is een verbinding tussen gezondheidszorg en welzijn. Het is een landelijk concept dat in november 2019 in de gemeente Nijkerk is opgestart voor in eerste instantie de duur van drie jaar. Het is voor iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft om een positieve wending aan het leven te geven. 

KLACHTEN  Linda Blom is huisarts bij Huisartsenpraktijk Blom. Ze vertelt dat iedereen ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst in zijn leven wel eens te maken krijgt met klachten waar geen goede verklaring voor te vinden is. ,,Hoe hier dan mee om te gaan, is soms lastig. Welzijn op Recept is een van de mogelijkheden waar je dan goed gebruik van kunt maken. De insteek is blanco. Samen met de welzijnscoach kijk je waar voor jou kansen liggen om weer een positieve input in je leven te krijgen. Een maatje om mee te wandelen, samen te sporten of te koken. Maar ook kijken naar creatieve en culturele activiteiten of vrijwilligerswerk. Door het vinden van een nieuwe uitdaging in je leven raken je klachten vaak meer naar de achtergrond en kom je beter in je vel”, aldus Blom.

Het geeft weer invulling aan mijn dag. Dit sleept me wel door deze golf heen

,,Ook door de coronacrisis worden mensen lamgeslagen en durven soms niets meer. Ik hoop dat ze door een welzijnsrecept weer een boost krijgen. Welzijn helpt je om je leven weer in balans te krijgen.” Ze spreekt haar zorg uit naar het welzijn van studenten in deze coronacrisis. ,,Het gros hebben we niet in beeld”, zegt ze. Blom benadrukt dat er geen medische informatie van patiënten die een welzijnsrecept krijgen, wordt gedeeld met de welzijnscoach van Sigma. 

MEERWAARDE Er is geen medische indicatie nodig voor Welzijn op Recept. ,,Dat huisartsen hiernaar verwijzen is een meerwaarde. Mensen kunnen het onderwerp ook zelf ter sprake brengen. Welzijn op Recept is ook voor jongeren (vanaf 18 jaar), mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, ouder(s) met kinderen en mensen met somberheidsklachten”, vertelt Annemieke Gerrits, welzijnscoach bij Sigma. Inmiddels zijn er 41 aanmeldingen voor een welzijnsrecept. ,,Dat is niet zoveel als vooraf gehoopt. Ik denk dat corona dit heeft tegengewerkt. Maar dat is een aanname”, zegt ze. 

We moeten roeien met de riemen die we hebben en kijken wat nog wel kan

,,Het kan al helpen om gehoord te worden, dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Mensen kunnen in een negatieve denkspiraal terecht zijn gekomen. Door de coronacrisis zien ze niemand meer. Maar door bestaande contacten te activeren, kun je hen weer op een ander pad zetten om actie te ondernemen.” In een kennismakingsgesprek wordt samen met de welzijnscoach bekeken wat de wensen en mogelijkheden zijn of waar iemand blij van wordt. ,,Soms weet iemand het echt niet en dan kijken we samen in de Vacaturebank voor vrijwilligerswerk. Door de lockdown kunnen activiteiten die in groepsverband plaatsvinden, zoals vrijwilligerswerk, sport- en eetclubs, geen doorgang vinden. We moeten roeien met de riemen die we hebben en kijken wat nog wel kan. Wandelen, fietsen, buiten vrijwilligerswerk doen en bij elkaar op de koffie kan wel”, aldus Gerrits. 

Als de drempel te hoog is voor iemand om ergens op af te stappen gaat Gerrits desgewenst mee om hem of haar te introduceren. Het contact is hiermee niet afgelopen, maar wordt indien gewenst nog ongeveer drie maanden tot een half jaar onderhouden. Elly* (om privacyredenen is dit niet haar echte naam) is door haar huisarts naar de welzijnscoach van Sigma verwezen. ,,Ik zat er helemaal doorheen”, zegt ze. Ze is weduwe en haar familie woont niet in de buurt. ,,Ik stap niet gauw ergens op af, mede door mijn gehoorprobleem”, legt ze uit. De eerste lockdown door het coronavirus gaf haar de nekslag. Toen de Nijkerk Challenge van de Gezondheidscentra, waaraan ze deelneemt, ook in lockdown ging had ze niets meer om te ondernemen en vielen de sociale contacten ook stil. ,,Samen hebben we bekeken wat Elly zou willen en nodig heeft. Ze heeft altijd een arbeidzaam en zorgzaam leven gehad”, zegt Gerrits. Vrijwilligerswerk bij de Unie van Vrijwilligers Nijkerk (UVV) bleek een schot in de roos te zijn. Maar ook hier gooide de coronacrisis weer roet in het eten, want de UVV ging ook in lockdown. Maar wanneer deze wordt opgeheven pakt Elly haar vrijwilligerswerk graag weer op.

MAATJES Elly* is door de welzijnscoach aan een maatje, een term die Sigma bezigt, voorgesteld. ,,Dat maatje woont vlakbij mij en is ook weduwe. We hebben veel raakvlakken en kunnen alles veilig naar elkaar uiten. Inmiddels hebben we al veel samen ondernomen. We komen bij elkaar op bezoek, gaan wandelen en fietsen en appen elkaar. We zijn allebei creatief en namen samen deel aan creatieve workshops. Ik ben heel blij en hoop dat meer mensen Sigma weten te vinden of vrijwilligerswerk gaan doen”, aldus Elly*.

Gesprekken met de welzijnscoach zijn kosteloos. Informatie: Annemieke Gerrits, tel. 033-2474830, e-mail: WelzijnOpRecept@sigma-nijkerk.nl.

Door Belinda van der Horst