Zeven jaar geleden startte de stichting Kringloopcentrum Baarn-Bunschoten een filiaal in Nijkerk, met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding te kunnen geven. Tiemen van Rooden, vaste kracht bij Kringloopcentrum Nijkerk: ,,We hebben de sociale tak, waaronder onze medewerkers en vrijwilligers vallen en onze milieutak, waarbinnen we vooral bezig zijn met het hergebruiken van artikelen om de wereld duurzamer te maken.” 

De beslissing om aan de Bruins Slotlaan weg te gaan heeft niks te maken met de coronacrisis, al viel de verhuizing wel in deze periode. ,,Corona heeft zaken wel versneld omdat we dicht gingen. We hebben eerder een ander pand op het oog gehad, maar dat werd door de gemeente niet goedgekeurd vanwege mogelijke verkeersoverlast. Het werd even spannend omdat we al weg zouden gaan aan de Bruins Slotlaan, maar onder druk ontstaan de mooiste dingen. Onze vrijwilligers wilden niet weg uit Nijkerk en samen zijn ze actief naar een andere locatie gaan zoeken toen we het Van Reenenpark in het vizier kregen. Ook de gemeente heeft extra inspanning geleverd om ons hier opnieuw te kunnen laten beginnen.”


Maranke Pater

Het werd even spannend, maar onder druk ontstaan de mooiste dingen.

In het nieuwe pand heeft Van Rooden de beschikking over een grote hal met een oppervlakte van 450 vierkante meter die vooralsnog in tweeën is gesplitst. ,,Vroeger hebben hier altijd autobedrijven gezeten, waarvan de laatste Van Maanen auto’s was. We willen een doorgang creëren waardoor we twee afdelingen krijgen. De grote garagedeuren kunnen we in de zomer openzetten zodat mensen het gevoel krijgen alsof ze in een markthal rondlopen. We gaan alles zo economisch mogelijk indelen zodat we zoveel mogelijk vloeroppervlakte voor de klanten hebben.” 

LIGHT De inbreng en de kassa worden aan elkaar gekoppeld, evenals de sorteerplek van de huisraad. Volgens Van Rooden is de kringloop in Nijkerk kleiner dan haar grote broers in Baarn en Bunschoten, maar desalniettemin met een goed aanbod. ,,We noemen Kringloopcentrum Nijkerk ook wel de ‘Kringloop Light’. We hebben iets minder meubels en meer huisraad en kleding. We gaan grote stellages met boeken neerzetten en een geluidsafdeling opzetten en een techniekafdeling. Over het algemeen brengen we de wat kleinere producten aan de man, maar als er iets moois binnenkomt dan laten we dat zeker niet schieten.” 

KRITISCH Bij de inbreng wordt alles streng gecontroleerd. ,,We zijn erg kritisch op spullen die worden gebracht, omdat de afvalkosten erg hoog zijn. In totaal wordt er 1,5 miljoen kilo aan spullen jaarlijks bij onze kringloopcentra binnengebracht.” Het Kringloopcentrum staat bekend om de kwalitatief goede kleding die in de rekken hangt. ,,We werken in kilo’s kleding die in Amersfoort gesorteerd worden. Eind vorig jaar hebben we door heel Nijkerk kledingbakken mogen plaatsen. Doordat er voorgesorteerd wordt, kunnen we er vanuit gaan dat de kleding netjes is en goed verkoopbaar", legt Van Rooden uit. 

Buiten de maatschappelijke stages om loopt er vijftien man aan vrijwilligers en mensen die op reïntegratiebasis bij het Kringloopcentrum werken. ,,Er is anderhalve man in dienst, waaronder ikzelf. We bieden ook ruimte aan jongeren die hun MBO-stage hier willen doen en we werken steeds meer samen met het Corlaer College, zodat leerlingen hier hun opdrachten kunnen vervullen.” 


Maranke Pater

Mensen kunnen makkelijk even binnen lopen om bijvoorbeeld een leuk tijdschrift te scoren.

EVEN BINNEN LOPEN De buurt is op de hoogte van de komst van de kringloopwinkel. ,,We hebben overleg gehad met de buurtcommissie. Ze zijn heel enthousiast dat we hier komen zitten. Ook onze buren zien ons graag komen. We zitten op een kruispunt van verschillende woonwijken en meer middenin de stad dan we al zaten. Eerder was het meer een industrieterrein.” De doelgroep zal voornamelijk uit bewoners van de omliggende buurten bestaan. ,,Maar we richten ons ook op mensen die nog tijd over hebben voordat hun trein vertrekt. Door onze nieuwe ligging wordt er ook een mooi loopje vanuit het centrum gerealiseerd. Mensen kunnen makkelijk even binnen lopen om bijvoorbeeld een leuk tijdschrift te scoren.”

OPENING De wens bestaat om half juli te kunnen openen, zonder groot feest vanwege de coronapandemie. ,,We hebben een eigen Facebookpagina en website en merken dat mensen onze berichten nauwlettend in de gaten houden om te zien of we al open gaan. Nu al komen er mensen op de fiets langs om te zien of we al producten verkopen. Door de coronacrisis hebben we met dit nieuwe pand wel alle gemakken om rustig een goede looproute uit te denken voor onze klanten. Er komt een gescheiden in- en uitgang.” 

In Nijkerk zijn drie kringloopwinkels van verschillende organisaties gevestigd. ,,Het mooie is dat we door de verhuizing echt verspreid over Nijkerk zitten. We hebben elkaar eerder ook nooit in de weg gezeten, er is dus qua inbreng van goederen voldoende aanbod in Nijkerk", besluit Van Rooden.

Door Maranke Pater