Jan Jonkvorst (69) loopt vlug de trap op naar zijn zolder aan de Livingstonestraat in Barneveld. Boven stapt hij op een grote kist af, die is gevuld met allerlei ‘kleine’ legpuzzels van grofweg duizend stukjes. Een voor een tilt hij die rustig uit de kist en legt ze aan de kant. Onder op de bodem van de kist ligt een breed papier. ,,Nu ga ik naar beneden en kun jij even rustig kijken hoe de puzzel moet worden. Maar niks specifieks zeggen hoor”, haast hij zich tegen de verslaggever van deze krant te zeggen. ,,Ik wil namelijk helemaal niks van tevoren weten. Anders is het gewoon niet leuk.”

BESTELWAGEN Als het voorbeeld eenmaal is uitgevouwen, is er een groot dierenrijk in de jungle zichtbaar. Er zijn onder meer zebra’s, giraffes en apen te zien. Vooral de details vallen op, zoals de vele vlinders die rondvliegen. Er gebeurt heel veel en duidelijk is dat de puzzelmaker zijn best heeft gedaan. De voorbeeldplaat is hoogstens anderhalve meter breed, maar de echte puzzel is een stuk groter. Deze heeft een afmeting van 5,70 meter bij 1,57 meter. De oppervlakte komt overeen met een grotere bestelwagen. Jonkvorst zelf heeft de bovengenoemde dieren al gepuzzeld en zodoende weet hij dat die beesten erin zit. ,,Verder is het een grote ‘safaribedoeling’ met een hoop beestjes. Ik vind dat wel wat hebben.”

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen uit de regio.

VAKANTIE De geboren Schiedammer is op dinsdag 28 januari aan dit megaproject genaamd Wildlife begonnen. ,,De puzzel wordt in een grote kist geleverd. Daarin zaten deze keer tien zakken met elk ruim 3.200 stukjes. Verreweg de meeste puzzelaars gaan dan per zak puzzelen, maar dat vind ik geen uitdaging. Daarom gooi ik eerst alle tien de zakken met stukjes leeg in een grote bak en laat ik de kleinkinderen komen om ze eens flink door elkaar te husselen. Dan pas ga ik beginnen.” Jonkvorst straalt als hij het vertelt. ,,Op deze manier kan ik er gewoon ontzettend veel plezier aan beleven.”

Daarna begint het selecteren. ,,Ik moet namelijk toch ergens beginnen”, zegt hij nuchter. ,,Ik pak dan iets wat mij aanspreekt. Deze keer begon ik met stukjes met de kleur rood. Daarmee probeer ik dan verbindingen te maken. Dat gaat altijd goed. Daarna sorteer ik op kleur in verschillende bakken.” Ook in de grote kist liggen nu nog een hoop stukjes. ,,Daar selecteer ik heel voorzichtig uit als ik iets specifieks zoek. Elk stukje gaat meerdere keren door mijn handen heen.”

Artikel gaat verder onder de foto. 

 

Jonkvorst schat nu ongeveer over de helft te zijn. Door het coronavirus is het project in een stroomversnelling gekomen. ,,Normaal ga ik met mijn vrouw Corrie in het voorjaar een paar weken op vakantie. Nu is dat helaas niet doorgegaan. Ook andere uitjes gaan nu niet door. Ik heb vanaf de start elke dag wel aan de puzzel gewerkt. Niet de hele dag hoor, maar gewoon een paar uur.”

LOGEERBEDDEN Het huis ligt dan ook bezaaid met platen met daarop puzzelstukjes die al grotendeels in elkaar gezet zijn. ,,En het worden er steeds meer”, lacht hij. ,,Nu heb ik acht grote panelen vol. Daarnaast zijn er ook nog wat kleinere: in de hal zes, op de tafel in de keuken zes, en boven op de logeerbedden nog vijftien. In totaal komt dat op 35. O ja”, schiet hem nog te binnen. ,,Ik heb ook nog zes A3’tjes gevuld met stukjes. Tja, die moet ik ook meerekenen.” Straks, als alle stukjes aan elkaar gevormd zijn op de platen, kan Jonkvorst kijken hoe hij de panelen allemaal aan elkaar gaat verbinden om zo de grote puzzel te vormen. ,,Dat is ook nog een hele uitdaging.”

Zijn vrouw Corrie ziet het allemaal gebeuren. ,,Mijn ding is het zeker niet”, zegt ze, ,,maar ik laat hem maar lekker. Ik moet er niet aan denken om dat zelf te gaan doen.” Over de ruimte die de hobby van haar man in huis inneemt, zegt ze stellig: ,,Daar kijk ik wel doorheen. Alleen met stofzuigen is het soms lastig.” Lachend: ,,Dan kijk ik wel uit.”

Maar bang om tussendoor stukjes kwijt te raken is Jonkvorst niet. ,,Daar moet je eigenlijk ook niet over nadenken. Die angst gaat dan het puzzelen overheersen. Bovendien denk ik dat niemand een stukje mist, mocht dat dan zo zijn”, grapt hij. ,,Daar is de puzzel groot genoeg voor.”

TERUGKIJKEN Alle hoogtepunten die hij met de puzzel bereikt - en dat zijn er nogal wat - documenteert Jonkvorst vakkundig op schrift en met een camera. ,,Dat is een andere hobby van mij”, zegt de puzzelaar terwijl hij trots een aantal foto- en plakboeken laat zien. ,,Ik vind het leuk om later nog eens terug te kijken op wat ik heb gedaan. Ook is het maken van zo’n boek natuurlijk fantastisch. Je maakt van een herinnering iets tastbaars. Dat kun je weer met anderen delen.”

Om die reden lijkt het hem leuk om de puzzel uiteindelijk helemaal in elkaar te zetten op een openbare locatie, zodat ook Barnevelders van de puzzel kunnen genieten. Zijn garage, waar de puzzel anders zou komen te liggen, is daar helaas niet toereikend voor. ,,Het zou toch geweldig zijn als andere mensen dit ook kunnen zien? Misschien is er nog een bedrijf of instantie in Barneveld die nog een kantine of ander zaaltje overheeft waar ik de puzzel een tijdje neer kan leggen.”

KOP EN LICHAAM Het puzzelen hoopt hij nog wel een paar jaar vol te houden. ,,Op dit moment draai ik er mijn hand nog niet voor om, maar ik ga wel elke keer de trap op en af in de zoektocht naar stukjes. Ik moet niet hebben dat ik er keer in de haast vanaf val, maar zolang kop en lichaam nog meewerken wil ik nog wel wat puzzeltjes maken.”

Ook weer zo’n grote puzzel sluit hij niet per definitie uit. ,,Ik heb begrepen dat er nu ook weer puzzels op de markt zijn van meer dan 40.000 stukjes. Dat is heel wat, maar ik vind dat ook heel leuk. Nu, terwijl ik met de huidige puzzel bezig ben, zeg ik nog nee, maar straks denk ik er misschien weer heel anders over.”

Door Rik Bronkhorst