Dit jaar zou de jaarlijkse tractorpulling op donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 juli plaatsvinden op strand Nulde. De voorbereidingen voor deze editie waren al in volle gang. ,,We zijn het hele jaar bezig met het organiseren van het evenement”, legt Doppenberg uit. ,,Er moet van alles geregeld worden. Denk aan vergunningen, maar ook het vergeven van stands, de ehbo, parkeren en noem zo maar op. Om dan de rijders maar niet te vergeten”, vertelt hij. 

Halverwege maart kwamen de eerste signalen bij de organisatie binnen dat de Beachpull mogelijk niet door zou kunnen gaan. ,,Op dat moment dachten we dat het coronavirus nog wel over zou waaien. Dat we in juli het evenement wel konden houden. Daarin hebben we helaas een vergissing gemaakt.”

CONTRACTBREUK Toch heeft de stichting een afgelasting vanaf maart altijd wel in het achterhoofd gehouden. ,,We wilden allereerst niet zelf Beachpull afblazen”, gaat Doppenberg verder. ,,We hebben veel contracten met verschillende organisaties. Als we zelf op zegden, dan had dat mogelijk nadelige financiële gevolgen vanwege contractbreuk. Nu de overheid de stekker eruit heeft getrokken, is er sprake van overmacht. Daarna hebben we iedereen opgebeld en de situatie met de leveranciers besproken. Een wanklank hebben we niet gehoord.” 

Geld teruggeven of ticket omboeken was allemaal veel gedoe geweest.

Ook is er bewust gewacht met de kaartverkoop, die normaalgesproken eind maart start. ,,Dat schoven we telkens maar voor ons uit. ‘Laten we nog maar een week wachten’, zeiden we tegen elkaar. Uiteindelijk is er van een kaartverkoop dit jaar geen sprake geweest.” Dat is maar goed ook, benadrukt Doppenberg. ,,Anders hadden we iedereen geld terug moeten geven, of het ticket om moeten boeken naar volgend jaar. Dat was allemaal veel gedoe geweest. Dat hebben we nu, als geluk bij een ongeluk, voorkomen.” Door de maatregelen blijft het financiële verlies van de stichting ,,zeer beperkt”. 

BEROEP DOEN OP BEZOEKERS Beachpull trekt jaarlijks rond de 12.000 bezoekers uit heel Europa. ,,Het is gezellig en er is altijd een goede sfeer”, vertelt Doppenberg. ,,Er is zelden trammelant.” Toch is het geen evenement dat op anderhalve meter kan plaatsvinden. ,,We hebben er, toen dat nog een optie was, over nagedacht. Maar het is geen doen om 12.000 mensen in de pas te laten lopen. Er komt dan zoveel bij kijken. We moeten als bestuur dan een beroep doen op de bezoekers. Het risico dat het dan alsnog fout gaat is gewoon te groot.” 

12.000 bezoekers kan dan ook geen optie meer zijn. ,,Dan moeten we echt gaan passen en meten hoeveel mensen er op het terrein passen. Daarmee verliest het evenement ook een beetje z’n charme. De gezelligheid is er dan af. Dat willen we niet.” 


Het evenemententerrein - Rini's Dronefotografie

SPONSOREN HAKEN AF De organisatie zet nu vol in op de editie van volgend jaar. Toch is het ook daar nog niet helemaal zeker of dat wel door kan gaan. ,,Dat ligt er aan wat er mogelijk is omtrent de '1,5-meter regel'. Het kan heel goed dat het kabinet zegt dat grote evenementen nog veel langer niet mogen plaatsvinden.” Ook zijn er verschillende sponsoren die mogelijk afhaken. ,,Een aantal zullen het moeilijker krijgen door de coronacrisis. Reclame en sponsoring zijn dan vaak de eerste dingen waar op bezuinigd wordt. Daar moeten we dan natuurlijk wel ons evenement op aanpassen." 

Echt bang dat het er volgend jaar om die reden geen Beachpull komt, is Doppenberg niet. ,,We werken met alleen maar vrijwilligers. Als we samen de schouders er weer onder zetten, kunnen we zeker net zo'n evenement neerzetten als in 2019. Het doel blijft echt om veel bezoekers weer te verwelkomen op strand Nulde. We gaan voor een feest als vanouds." 

Door Rik Bronkhorst