,,Iedereen heeft een mening over een missverkiezing”, beginnen de vrouwen hun verhaal, ,,Iedereen denkt dat het een vleeskeuring is en dat het allemaal perfect moet zijn, maar het gaat ook om innerlijk.” Aprill van den Broek (19) en Lotte van Mispelaar (17) worden allebei door een oud-deelnemer via Instagram uitgenodigd om mee te doen aan de verkiezing. 

Na het thuis opnemen van een castingvideo horen de vriendinnen dat ze in de finale staan van respectievelijk de Miss Beauty of Utrecht en Miss Teen of Utrecht verkiezingen. Aprill en Lotte zoeken contact met deze krant om hun verhaal te doen, om te laten zien dat de verkiezing om meer draait dan uiterlijk.

Alle deelnemers halen geld op voor de Linda Foundation, dat is bedoeld voor arme gezinnen

GOEDE KLIK Op de zaterdag dat het interview plaatsvindt, zou eigenlijk de grote finale zijn. Dat liep even anders, maar gelukkig hebben de twee beeldschone Amersfoortsen elkaar wel ontmoet dankzij de competitie. ,,We kenden elkaar hiervoor niet. We zijn in contact gekomen doordat Aprill ergens een vraag over had. Sindsdien bellen we elke avond en zien we elkaar regelmatig. We hebben dezelfde interesses en humor, we hebben echt een goede klik”, vertellen ze lachend.

De vriendinnen kenden de verkiezing al toen ze worden gevraagd, maar ze moesten ineens een knoop doorhakken: durven ze het aan om zelf op dat podium te gaan staan? ,,Ik twijfelde of ik mee zou doen, maar die persoonlijke uitnodiging was voor mij net dat zetje in de goede richting wat ik nodig had. ‘Ik doe het gewoon’, dacht ik toen”, zegt Lotte. 

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

BOODSCHAP De verkiezing is ook een krachtige manier om een boodschap over te brengen, precies wat Aprill voor ogen heeft met haar deelname. Ze vecht al vier jaar tegen anorexia, maar nu het wat beter met haar gaat besluit ze in te gaan op de uitnodiging van de winnares van vorig jaar, de Amersfoortse Esmée de Korte. ,,Ik wil mensen laten zien wat de ziekte inhoudt. Iedereen heeft daar wel een mening over en ondertussen zien we om ons heen dat iedereen super mager moet zijn. Dat wil ik echt de wereld uit helpen.”

De verkiezing is een manier om een boodschap over te brengen, precies wat Aprill voor ogen heeft met haar deelname

Door het coronavirus is de finale uitgesteld tot het najaar en omdat het traject nu langer duurt, wordt de winnares gekroond tot Miss Beauty of Utrecht of Miss Teen of Utrecht 2020/2021. Zo ver is het nog even niet, maar in de tussentijd zitten de vriendinnen niet stil. Lotte: ,,We willen wel iets doen voor de maatschappij, al is dat met het virus soms lastig. We zijn wel bezig met een plan voor als er straks wat meer kan. Daarnaast halen alle deelnemers vanuit de organisatie geld op voor de Linda Foundation, dat is bedoeld voor arme gezinnen. Het goede daaraan is dat het geld dat wij ophalen naar gezinnen uit onze eigen provincie gaat.”

FINALE Ze kijken allebei onwijs uit naar de finale. ,,Ik zie wel een beetje op tegen de stress die het met zich meebrengt, maar ik heb ook wel zin in daar gewoon staan. Op dat podium in een mooie galajurk te stralen. Dat je je gewoon echt een powervrouw voelt. Mijn doel is ook om anderen te laten zien dat alles perfect wordt neergezet in de media, maar dat beeld klopt niet. Meisjes worden er onzeker van, maar er bestaat niet zoiets als perfect”, vertelt Lotte.

Aprill had één jaar geleden niet verwacht dat ze in de finale van dit grote evenement zou belanden. Het spannendst vindt ze de bikinironde. ,,Maar dat lijkt me logisch. Gelukkig heb ik nog maanden de tijd om me daarop voor te bereiden en te oefenen voor m’n ouders. Maar ik heb er super veel zin in en ik denk dat ik er veel van ga leren.”

door Charella Hulsbosch