Onlangs was MilanTheArtist te gast bij Vilente St. Barbara in Ede om de ouderen een uniek kunstwerk te schenken in de zogeheten ‘coronatuin’. Dit leverde de van origine Edese kunstenaar veel positieve reacties op. ,,Het voelt goed om iets terug te doen voor de ouderen in onze samenleving.” De aandacht voor de ouderen is voor MilanTheArtist vanzelfsprekend, aangezien hij ook werkzaam is als geriatriefysiotherapeut voor ouderen in Ede. Op kunstgebied wordt MilanTheArtist door veel media gezien als een veelbelovend artistiek talent met een toekomst in de kunstscene. 

VERTREKKEN Milan studeerde onder andere aan het Marnix College in zijn geboorteplaats om vervolgens naar Utrecht te vertrekken. Hij specialiseerde zich daar als MSc Geriatriefysiotherapeut voor ouderen. Een bewuste keuze om zich bezig te houden met het behandelen van het ouder wordende menselijk lichaam. ,,Ik heb een bepaalde rust in me om met ouderen aan de slag te gaan. Ook kan ik veel van ze leren en ze hebben vaak een andere kijk op de maatschappij. Heel interessant." Tussen neus en lippen door maakt Milan duidelijk dat deze vorm van fysio de meest complexe is. ,,Ik ben gek op uitdagingen", luidt daarbij zijn uitleg. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


eigen foto

Daarmee is de link naar de kunst direct gemaakt. Ook daarin gaat de artiest uitdagingen niet uit de weg. ,,Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in kunst. Mijn ooms en tantes hadden kunst in huis hangen en daar keek ik graag naar." Het was dan ook geen toeval dat Milan op de middelbare school deel uitmaakte van een speciale kunstklas. Vanwege de studie werd de interesse in kunst een paar jaar opzij geschoven. ,,Rond mijn negentiende, in het laatste jaar van mijn opleiding, kreeg ik steeds meer interesse in het werk van kunstenaars, zoals Herman Brood en Corneille. Ik heb een doek gekocht en een paar kleuren verf en ik ben in mijn tuin gaan schilderen." 

Apart hoe snel iets een boost kan krijgen

Zijn stagebegeleider, zelf ook groot kunstliefhebber, zag het resultaat van de inspanningen en was enthousiast. ,,Hij kende iemand die dit absoluut moest zien. Dat vond ik prima. Een week later kwam er een vrouw in mijn behandelkamer en zij toonde zich heel geïnteresseerd. Dit was Annemarie Bonnes en zij werd al snel mijn manager. Eigenlijk is zij één van de drijvende krachten achter MilanTheArtist." Annemarie kocht vijf doeken, Milan ging aan de slag en korte tijd later ging het tweetal door heel Nederland met de kunstwerken. Het is in het kort het verhaal. ,,Apart eigenlijk hoe snel iets een boost kan krijgen", zegt de kunstenaar er zelf over. ,,Zonder mijn manager had ik nu waarschijnlijk nog in mijn achtertuin gezeten." 

Een goede vriend die professioneel videographer is, filmde telkens de ontwikkelingen. De beelden hiervan verschijnen binnenkort in meerdere afleveringen op het nieuwe YouTube kanaal van MilanTheArtist. Milan ontwikkelde een eigen stijl waarin felle kleuren en veel energie centraal staan in zijn werk. Waarin Milan ook verschilt met de gemiddelde artiest is het feit dat hij geen schetsen maakt voordat een tekening vorm krijgt. ,,Nog nooit gedaan. Omdat ik geen kunstopleiding heb gevolgd, heb ik mijn eigen techniek. Ik werk vanuit een soort intuïtie." 

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

AVONTUUR Nog steeds geïnspireerd door Herman Brood en Corneille? ,,Ik zie ze allebei als een soort van God in de kunst van mijn stijl, a la Picasso, Basquiat en Karel Appel. Het is allemaal één groot avontuur en ik ga er vol voor. Ik ben liefhebber van positieve, vrolijke kunst." 

(Tekst gaat verder onder de foto)


eigen foto

MilanTheArtist timmert nu vijf jaar aan de weg en brak afgelopen jaar echt door. Het resulteerde in een aantal grote solo-exposities. Als één van de jongste talenten stond Milan tevens op de Masters of LXRY. Hij was meerdere keren op televisie te bewonderen. ,,De eerste keer was bij 5 Uur Live op RTL4. De sfeer was er heel relaxed en ik had het geluk dat ik in een mooie uitzending zat met onder andere Jandino Asporaat." MilanTheArtist mag zich tegenwoordig ambassadeur noemen van één van de grootste kunstmerken in Nederland. Daarom zal hij in september op diverse posters en flyers te bewonderen zijn tijdens de ‘MilanTheArtist maand’. ,,Ik heb ook een contract getekend bij een platenmaatschappij en mag single- en albumhoezen designen. Ik maak er nu drie per week en koppel op die manier kunst met muziek." 

Ik blijf in mezelf geloven en wil ergens naartoe vechten

Het is zes dagen per week hard werken, maar dat vindt Milan niet erg. ,,Juist de combinatie kunst en fysiotherapie is mooi. Het is een soort yin-yang. In de kunstwereld sta ik volop in de spotlights, maar als fysiotherapeut werken met mensen met een aandoening zet me weer met beide benen op de grond." De komende pakweg tien jaar wil MilanTheArtist de top van de nationale kunstwereld bereiken. ,,De kunst zal de overhand nemen als het zo doorgaat. Ik blijf in mezelf geloven en wil ergens naartoe vechten. Ook al kost het me twaalf uur per dag." Milan beseft dat dat geen alledaagse gedachtegang is in de kunstwereld. ,,De meeste kunstenaars zijn heel relaxed en hebben een andere handelingssnelheid."

KUNST IN EDE Het interview met MilanTheArtist, sinds een jaar of vijf woonachtig in Utrecht, loopt richting het einde als het onderwerp 'kunst in de gemeente Ede' aan bod komt. Hij mag zijn atelier dan wel in de Domstad hebben gevestigd; als fysiotherapeut werkt Milan dagelijks in Ede. Het valt hem op dat verschillende kunstobjecten in die gemeente gemaakt zijn door kunstenaars uit het (verre) buitenland. ,,Niets mis mee hoor, maar er loopt hier ook voldoende talent rond. Hoe mooi is het om je eigen talenten een kans te geven. Ik zou het trouwens ook een eer vinden om bijvoorbeeld een mooi beeld of kunstwerk te ontwerpen voor mijn geboorteplaats Ede. Om op die manier iets terug te geven aan de gemeente. Het is een droom van me."

Info: www.milantheartist.com / Instagram: milantheartist

door Barry Wensink