Dat zegt Tom Hengeveld namens de organisatie van Gelderpop. Maandag 20 april maakte minister-president Mark Rutte bekend dat alle evenementen en festivals tot 1 september vanwege de coronacrisis niet door kunnen gaan. Vlak daarvoor uitte de organisatie van Gelderpop nog goede hoop het evenement - weliswaar in aangepaste vorm - alsnog te kunnen houden op de geplande datum 4 juli. 

ZWARE BOODSCHAP ,,Het was dan ook een zware boodschap voor ons, toen we, na aan lange periode van onzekerheid, deze duidelijkheid kregen'', zegt Hengeveld. ,,Dat nieuws kwam na maanden van hard werken vol goede moed en hoop hard aan.'' Gevreesd werd dat de organisatie in de financiële problemen zou komen, door de kosten die in voorbereiding al gemaakt waren én de restitutie van de waarde van al gekochte kaarten.

TICKETS Inmiddels ziet Hengeveld de organisatie van Gelderpop voor komend jaar echter een stuk zonniger in. ,,We hebben alle mensen die al een ticket had gekocht aangeschreven, waarbij we ze verschillende opties hebben gegeven. Doen ze niets, dan is hun toegangs- en parkeerkaart volgend jaar gewoon geldig. Ze kunnen ook een voucher aanvragen, waarmee ze naar keuze het evenement in 2021, 2022, 2023 of 2024 kunnen bezoeken. De derde optie is de waarde van het ticket doneren en de vierde is het terugvragen van het geldbedrag, maar dat krijgen ze dan pas terug ná de editie van 2021. We zien gelukkig dat de meesten ervoor kiezen volgend jaar te komen en er zijn ook opvallend veel mensen die hun kaart doneren. Geld terugvragen komt weinig voor. En dat geeft ons hoop, want daarmee hebben we nu de financiële mogelijkheid om de nieuwe editie voor te bereiden. Die zekerheid is niet alleen voor ons belangrijk, maar ook voor de artiesten, de technici, de decorbouwers en iedereen die aan het evenement meewerkt.''

ACTS Gelderpop heeft de datum voor volgend inmiddels vastgelegd op zaterdag 3 juli. Of dan ook dezelfde line-up te zien is, is de vraag. ,,We gaan wel ons best doen dezelfde bands te contracteren, maar het nu lastig te zeggen of dat ook gaat lukken. Er zijn ook bands die andere zaken gepland hebben, of met een album bezig zijn en daardoor niet geboekt kunnen worden. Lukt het met een bepaalde band niet, dan worden en waardig vervangende acts geboekt. Hoe dan ook, we gaan ons best doen er volgend jaar alsnog een mooi feest van te maken.''

Gelderpop, met jaarlijks maximaal 12.000 bezoekers, beleeft volgend jaar haar derde editie. Voor dit jaar stonden optredens gepland van onder meer Kensington, Alain Clark, Wulf en Snollebollekes. Tijdens de twee voorgaande edities stonden onder anderen Guus Meeuwis, Blof, Van Dik Hout, Rondé, Racoon, Chef' Special, Di-Rect, Miss Montreal, Handsome Poets en The Party Squads op het podium. 

door Wouter van Dijk

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.